Kootussa Ravissa

11. lokakuuta 2018

Floppi MM-kisojen jälkihöyryt

Niinhän siinä sitten kävi että Tryonin MM kisoja ei kouluratsastuksen osalta jatkettu loppuun asti. Kür peruttiin kokonaan sääolosuhteiden ja lentojen takia. Mä niin aattelin toteuttaa erään lukijan toiveen, että teen sen koosteen kisojen jälkeen mitä tapahtui ja miten meni, mutta se nyt vähän jäi sitten puolitiehen koska küriä ei tehty. Olisi mielenkiintoisempaa jakaa kür suoritukset tänne, mutta nyt joudun tekemään sen näillä perus GP ohjelmilla. Toki FEI TV:n videoissa on se hyvä puoli että niissä perusohjelmissakin soi musiikki taustalla joka sopii hevosille, tekee vähän mielenkiintoisempaa katsomisesta.
Kaikki löytämäni videot ovat nyt sitten siitä viimeiseksi jääneestä GP Specialista.

Kokeilen kuitenkin nyt tehdä jälkipohdinnat kisoista, vaikka ne kisat jäikin vähän kesken!
Aiempi postaus aiheesta oli siis TÄÄLLÄ, ja siellä siis "spekuloin" mitähän tuleman pitää, kuka voittaa jne, koska kerrankin ei voinut oikein kukaan sanoa että kuka tulee viemään 3 kärkisijaa, tai missä järjestyksessä.

Toistan ehkä itseäni, mutta edelleen olen sitä mieltä että pitkästä aikaa kisat olivat jännät, sillä ei todellakaan voinut tietää kuka voittaa, tai oikeastaan koko kärkikolmikko ja sen järjestys oli epävarmaa. Valegron aikana oli vähän tylsää omalla tavallaan, sillä todellakin tiesit kuka voittaa.
Mielenkiintoista teki Isabell Werthin hevosvalinta, tuoda pitkään tauolla ollut Bellarose kisoihin vaikka hänellä on voittaja Weihegoldkin käytössä! Aloitetaan siis Bellarosesta ja Werthistä.
Eli voittajasta.
JOS kür olisi käyty, olisi voinut ehkä olla mahdollisuus että Sönke olisi voittanut kultaa. Ehkä. Sönken kürin nähneenä voin sanoa että kylmät väreet menee koko ohjelman. Jännittävä musiikki ja se hevosen liike on jotain niin mieletöntä ja eleetöntä.
Bellarosen küriä en tiedä, mutta toisaalta Werth ei todellakaan ole mikään huono tekemään vapaaohlemia.
Henk.koht. olin vähän yllättynyt kuinka ylivoimaisesti Werth voitti GP Specialin (jota voidaan nyt sitten pitää "finaalina"). Itse spottasin paljon asioita jotka ei niin miellyttäneet silmää. En ole todellakaan mitään sanomaan, mutta ohjelmassa oli myös puutteita ja jotenkin tuntui että tuli niitä kuuluisia nimipisteitä. Toki ohjelmassa oli täyden 10 pätkiä. Piaffi-passage siirtymäthän oli täydelliset. Oikeasti. Eleetöntä, rauhallista, eikä edes häivähdystä tahtirikoista MYÖS siirtymien läpi. Pelkkää kymppiä oikeutetusti!
Perusliikkumisessa olisin toivonut että Bellarose olisi ollut selästään pyöreämpi ja etu sekä takaosa olisivat olleet enemmän "yhtä". Välillä olin näkevinäni että liikkuminen oli edestä ja takaa vähän eri paria, ja lisäykset menivät mielestäni ravissa enemmän nenä taakse ja alas, kuin eteen ja ylös.
Hevonen on kyllä ollut niin pitkään poissa että kyseessä on varmasti voiman puute, ei siinä, mutta silloin tämän "puutteen" pitäisi näkyä pisteissä. En tosin ole mikään tuomari, joten en ole mikään sanomaan. :D Tykkään kyllä hevosesta ja ratsukosta, mutta NOIN ylivoimaiset pisteet hämmensi.
Musta on näemmä kehkeytynyt tällainen kamala "nenä eteen- täti", mutta tällä tasolla on mielestäni tärkeä nähdä sitä oikeaa kokoamista, ei niinkään hienompia liikkeitä. Bellarosen voimattomuus näkyy, mutta sen pitäisi näkyä myös pisteissä.
Tuntuu pahalta jopa sanoa näitä ääneen, mutta sanonpahan oman mielipiteeni. :D
Tässä Isabelin ja Bellarosen GP Specialin kooste. Kuunnelkaa selostajien hyviä kommentteja.
Werth voitti almost yli 5% erolla hopealle tulleeseen Laura Gravesiin prosentein 86,246%Sitten Sönke. Voi Sönke ja Cosmo! Mun suosikkeja tällä hetkellä.
Harmillisesti Sönkelle ja Cosmolle tuli KALLIITA rikkoja GPS ohjelmassa... Nämä rikot maksoivat Cosmolle mitalit. Cosmo jäi sijalle 4 "vain" prosenteilla 81,277. Jos Sönke olisi onnistunut, olisi sija ollut vähintään hopealla. Erot sijojen 2-4 olivat alle prosentin, kaikilla oli prosentit vähän päälle 81%.
Mä en vain voi kuin ihastella tuota Cosmon liikkumista. Se on kevyt ja minä tykkään katsoa tuota kevyttä kuolaintuntumaa mikä Sönkellä on. Ei huiski hevosella häntä... Lisäyksissä nenä pääse eteen ja lisäys näyttää menevän nimenomaan ylös ja eteen...
Tässä video, valitettavasti ei FEI TV:n kuvaaman, mutta radan sentään näkee ja vähän kuulee taustamusaa.
Mutta ne rikkeet, ne harmilliset rikkeet!

Ehkä Tryonin hiostava ilma verotti myös Cosmoa. Olen nähnyt parempaakin tältä parilta ja kiinnitin huomiota siihen että Cosmo oli vähän "herpaantuneen" oloinen ajoittain. Kyllähän hevonen liikkuu, ei siinä, mutta esim. 2017 Göteborgin EM kisoissa hevonen liikkui paljon voimakkaammin. Laukassa hevonen liikkui hitusen paremmin tällä kertaa kuin ravissa mielestäni :)


Sitten oma kestosuosikkini, Charlotte Dujardin.
Ja millä rytinällä hän palasi takaisin maailman kärkeen kisojen nuorimmalla hevosella! Taisin mainitakin "spekuloidessani" että Charloten uudesta hevosesta ei voi sanoa vielä mitään ,sillä se ei ole kertaakaan kisannut muuta kuin Briteissa pienempiä KV kisoja. Ei oikeasti voinut sanoa yhtään mitään miten käy. Ja niinhän siinä sitten kävi että GP specialissa Charlotte ratsasti Freestylen pronssille!
Tykkään tosi paljon hevosena myös tästä Freestylesta, mutta myös pakko "kritiikkinä" sanoa että voimattomuus ja ikä näkyy. Siis hevonen on todella huippulaadukas, mutta Charlotte joutuu aika paljon vielä ratsastaa sitä enemmän, mitä on totuttu näkemään esim Valegron kanssa. Valegro teki asioita "itse", Freestyle on vielä täysin ratsastajansa varassa joka on tietenkin itsestäänselvyys. 2 vuotta tälle parille lisää niin saattaapi olla että jää jälleen Werth toiseksi... ;)
Charlotte joutui selvästi käyttämään enemmän apuja mitä aiemmin, mutta jälleen, hevonen on kokematon. Tässä sen kuitenkin näkee kun on huippuhevonen. Vaikka se on nuori ja voimaton, se on koulutettu niin hyvin ja sen laatu riittää, niin mikäs siinä olla 9 vuotiaana maailman parhaimpia hevosia! 
Rakastan passagessa tämän hevosen kykyä koota, se todellakin tuo takajalat alle eikä vain nostele jalkoja roikota selkää. 
Kritiikkiä ravilisäyksistä. Jösses tämä kyllä lisää, mutta varsinkin ohjelman loppua kohden lisäyksissä takajalat oikeasti alkoi lisäyksessä jo jäämään sinne kuuluisaan talliin. Etujalat kyllä lyö melkein tekohampaisiin asti, mutta takajalat jäi. Siinä huomasi että nyt loppui hevoselta voimat, takapuoli/risti nousee vähän pystyyn, pyöreys satulan takaa katoaa. Tämäkin asia tulee varmasti korjaantumaan tulevaisuudessa. Muotokin tulee siitä varmasti aukeamaan enemmän kun hevoselle tulee voimaa kantaa rehellisemmin. Mutta tykkään tykkään! Tulee sellainen tamman energia ja tekemisen meininki tuossa hevosessa, muistuttaa jotenkin Herttaa ilmeiltään ja siltä työmoraaliltaan. Kunnon etupulpetin tyttö joka viittaa käsiojossa joka vastauksen! 
Tässä Charloten ja Mount St. John Freestyle prosentein 81.489%

Laura Graves ja Verdades. Vähän vieraampi mulle, tai siis sellainen jota en ehkä niin paljon ole seurannut. Hevonen on sympaattinen, vähän sellainen "kolho" isokilttijätti, ei järin kaunis itsessään, mutta sitten se kuitenkin yhtäkkiä liikkuu kevyesti kuin mikäkin ballerina! Se "ruho" hämää, näet tämän hevosen tarhassa, toteat että siinä joku ruuna, vähän pitkärunkoinen ja raskas. Näet tämän areenalla ja katsot että wau, miten kiva tuolla olisi varmasti ratsastaa! Kevyt ja energinen ja tekee niin tosissaan hommia!
Lauran prosentit 81.717% ja hopeaa.Pakko vielä kehua Carl Hesterin suorituksia. Niin kaunis tuo Delicato ja taisin joskus kehua Hesterin ja edellisen hevosensa Utopian ravilisäyksiä, niin mielestäni tämänkin hevosen kanssa ravilisäykset miellyttävät omaa silmää. Ei ylilyöntejä, kaunis ja hyvä tahti. Ja siis nimenomaan se TAHTI! Ei jalkojen sätkimistä, vaan hyvää etenemistä hyvässä tahdissa. Delicatokin on vähän keskeneräisen oloinen vielä, joten odotan että tälläkin tulee prosentit vielä nousemaan ja radat paranemaan. Vielä oli pienen pientä hapuilua/horjumista mutta tykkään kyllä. Tätä jään mielenkiinnolla myös seuraamaan. :)
Hesterin istuntahan on vähän mielenkiintoinen, mun tekee omalle selälle pahaa kun katsoo miten notkolla Carlin selkä on, mutta olen ymmärtänyt että Carlilla on selässä skolioosi ja että se näkyy myös hänen istunnassaan. Eipä tuo skolioosi näemmä paljoa haittane menoa! Maailman parhaisiin kuuluva ratsastaja skoliooseineen. Ehdottomasti parhaita hevosen kouluttajia, GP-hevosta toisensa perään nimenomaan niistä "tavishepoista".
"Minähän en hevosta yli 10 000 maksa" taisi Carl jossain haastiksessa sanoa, joten taito se on näemmä rahaa. :D 

Pieni maininta, ekaa kertaa seurasin tietty noita iberian rotuisia kisoissa. Ehkä vähän petyin, sillä olen seurannut nykyään somessa iberiaaneja enemmänkin ja olen löytänyt sairaan hienoja lusitanoja jotka voisin samantien ostaa jos lompakko antaisi myöten. Sellaisia liikkujia että moni pv jää toiseksi. Kuitenkin nyt MM kisoissa ne mitä näin eivät hivelleet silmää. Coroado ei suorittanut ihan tasollaan ekana päivänä, GPSään petrasi. Eräs PRE hevonen jäi myös mieleen. Sellaiset lusitanot kuin Equador MVL ja Draqao olisivat niitä ketä soisin näkeväni MM kisoissa! Onneksi kuitenkin lusitanojenkin laatu kokoajan kasvaa kouluratsastusmielessä ja varmasti tulevaisuudessa niitä maailmanluokan yksiköltä tulee enemmän esiin :)

No mutta! Siinä oli ja meni Tryonin MM kisat ja mua ainakin harmitti vietävästi se että kür peruuntui. Kerrankin olin ostanut FEI TV;n itselleni kisojen ajaksi ja sen käyttö jäi hyvin vähäiseksi kun en kokonaan päässyt kisoja katsomaan. Katsoin kyllä siis KAIKKI radat (GP ja GPS) mutta kürit jäi.
ONNEKSI helpotin oloani, ja varasin tänään kaverini kanssa liput, lennot ja hotellit Tukholma Horse Showhun marrasjoulukuun vaihteeseen! Luvassa on 3 päivää dressagea hintaan 77 euroa! :D Miettikää, liput kolmenä päivänä (siis  3 näytöstä) ja hinta alle 80 e! Lentoliput jää per suunta alle 40 euroon, eli isoin kuluerä on 2 yötä hotellissa, per naama n. 150e. Hotelli on kilometrin päässä areenalta, joten voimme liikkua kävellen. Todellinen minibudjettireissu pyritään tekemään.
Näen taas livenä mm. Sönken ja Cosmon, sillä he tulevat myös Tukholmaan! Pitänee varmaan tehdä kattava reissupostaus Tukholma Horse Showsta sitten jos lukijoita kiinnostaa :)

6 kommenttia

 1. Oletko tulossa jonain päivänä Helsingin horse showhun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä tiedä, mulla kävi vähän ohrasesti että sekoitin viikonloput. Mun piti tulla horseriderin osastolle mutta ollaan tallinnassa horseshow vloppuna, kun muistin että horseshow olisi vasta viikon päästä, eli kuun lopussa! Oon nykyään niin lahopää...

   Perjantaina oisin päässy mutta hartwall areenalla on samaan aikaan dinosaurus show ja menen sinne... :'D

   Saas nähdä tuleeko ensimmäinen kerta vuosiin kun en HIHSiin tulekaan!

   Poista
 2. Pakko myöntää mutta olen samaa mieltä tuosta Isabell Werthistä, että hivenen yllätyin ylivoimaisuuden määrästä, Kotisohvalta on toki helppo arvostella, mutta tosiaan tapitin koko kisat läpi ja oli siellä kyllä voittajalla kohtia, jotka eivät onnistuneet niin hyvin. Tai sitten se vaan johtuu mulla siitä, että Bella Rose ei oikein miellytä omaa silmää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo helppo on arvostella, mutta tosiaan olin yllättynyt ja iloinen siitä että tamma palasi radoille ja meni noinkin huvin mutta sitten kun näin prosentit ihmettelin että no ei se nyt NOIN hyvin mennyt :DD
   Tykkäsin bellarosesta silloin joskus mutta nyt en ihan ole enää samaa mieltä. En jotenkin ole enää mitään mieltä siitä! Ei vaan jotenkin iske enää minuun vaikken tosiaan kiellä että onhan se hieno!
   Silloin kun "et vaan tykkää " jostain niin on hyvin vaikea myös arvostella ilman mielipidettä sitä rataa. De tekee kyl tuomareiden työstä varmasti tosi haastavaa sillä yleensä tuomareiden henk koht mielipiteet hevosesta heijastuu kyllä pisteisiin

   Poista
 3. tosta Charloten Freestylesta näkee hyvin sen, millanen potentiaali sillä ja on siitä tulee ihan superloistava, kunhan tulee voimaa lisää! mä en malta oottaa et nään tän ratsukon tulevaisuudessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Järkyttävä potentiaali ja jo noinkin raakana repii tuollaiset pisteet ja sellaisia kohtia radassa että huhhuh!

   Eli tämä oli vasta ns. Lähtötaso, joten mitä se tulee olemaankaan vuosien päästä!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!