Kootussa Ravissa

23. heinäkuuta 2016

Paulo Bastoksen valmennus Sipoossa 17.7 Su

Kiireiden takia joudun julkaisemaan postaukset vähän jälkijunassa, mutta mieluummin kirjoitan jokaisesta valmennuksesta/treenistä oman postauksen kuin että alkaisin väsäämään postausta mikä sisältää koko viikon menot. Silloin siitä tulisi auttamatta aivan liian pitkä ja sekasotkuinen. Aloitetaan ensin Bastoksen valmennuksesta joka oli heti seuraavana sunnuntaina Lappeenrannan kisojen jälkeen. Julkaisen sitten postauksen TDF katsastuksista vlopun aikana. Nyt tulevana sunnuntaina olisi Emma Kanervan valmennus, joten saas nähdä pitääkö siitäkin väsätä erikseen postaus! :D

En ole ennen ollut Bastoksen valmennuksessa joten tämä oli kokonaan uusi tuttavuus. Hän kysyi heti millainen hevonen kyseessä ja mitä ollaan kisattu/tullaan kisaamaan. Sanoin että GP liikkeet oppi nyt talvella joten jos ensi kaudella päästäisiin sitä starttaamaan niin olisi kiva. Hän kysyi myös onko jotain tiettyä mitä haluan tänään tehdä. Olin jo etukäteen miettinyt että piaffi/passage osastolle kaipaan vinkkejä, sillä ne ovat vaikeimmat hallita tällä hetkellä, se ihan yleisesti jotain millä saan Hertan kunnolla pyöreäksi ja kantamaan kun se tuppaa helposti nostamaan vaan niskaansa ja "breaks the back".
Aloitimme ihan vaan käynnissä syvillä taivutuksilla, ajatuksena että Hertan tulee asettua ja taipua rehellisesti niskastaan ja laskea sitä alas. Taivutimme kevyesti sisälle ympyrällä ja kun Hertta rentoutui ja alkoi laskea päätään alas, suoristin sen ulko-ohjalle ja samalla taputin sisäkädellä. Tosi tehokasta! Aina jos H lähti taas nostaa niskaansa niin uudestaan taivutukseen sisälle jonka jälkeen suoristus. Ja kokoajan huolehdin siitä että ajatua niskasta oli alemmas! Aina ei voida olla korkeassa kisamuodossa vaan Hertan täytyy omaksua myös matalampi muoto. Se kyllä kulkee alku ja loppuverryttelyt matalemmassa muodossa, mutta kun aletaan tekemään jotain niin se vähän karkaa liian korkeaan muotoon ja tarjoaa sitä. Kaikki tehtävät tulisi pystyä suorittamaan myös siellä matalemmassa muodossa, myös ne piffit ja paffit!
Kun H oli omaksunut matalempaa muotoa ja rentoutunut, aloimme työstämään ravia samalla idealla. Niska alhaalla, selkä ylhäällä, voltilla kunnon taivutus sisälle ja suoristuksessa tarjotaan ulko-ohjaa ja sen täytyy hakea lisää tilaa alemmas. Hirveästi kuului aina taputtaa, melkein  joka välissä, ja se kyllä aina rentouttaa Herttaa. Tulee sellainen tsemppaava ilmapiiri. Koko ajan olen Hertalle "hyvähyvä" mentaliteetilla tsemppaava.

Kaikkien kuvien copyright Taru Arola!
Hertan hieno passage onnistuessaan <3
Jatkoimme ravin jälkeen tekemään töitä kohti piaffea. Ongelma tuli heti esiin. Hertalla on ihan ok piaffi, mutta sen ratsastettavuus katkeaa sen ajaksi. Vaikka mitä teen niin H ei reagoi. Piffaa vaan entistä kiivaammin!
"Joo piaffi piaffi piaffi, ai lisää lisää lisää okei jooojooo näin mä teen!!" 
Samalla siis yritin itse sanoa "Lähdetään piaffesta pois". Eli H ei oikein osaa tulkita apuja piaffin aikana, eikä se myöskään oikein malta. Yrittää reppana aivan liikaa!
Paulo sanoi hyvän pointin:
"Mitä ikinä teetkään, ratsastettavuuden tulee säilyä. Jos se on vastaanottavainen käynnissä, ravissa tai laukassa, tulee sen olla yhtä vastaanottavainen ja herkkä piaffissakin, tai pohkeenväistössä, tai vaihdoissa... Jos kesken piaffin annat avun, sen täytyy pystyä reagoimaan siihen".

Kyllä. Aikamoinen pointti.
Mä ehkä vähän pelkään ottaa Hertalta enemmän ja vaatia siltä. Haluan antaa sille rauhan tehdä itse, mutta onhan se tosi etten voi ratsastaa tai esittää mitään mikä ei tule minun avuista. Jos Hertta pystyy reagoimaan siksak sulkutaivutuksissa suunnanmuutoksiin ja asetusten vaihteluun tuosta vaan, kyllä se pitäisi onnistua myöa piaffissa!

No mikä oli se hyvä kikka saada Hertta avuille piaffissa?
Niinkin yksinkertainen asia kuin pohkeenväistö piaffissa. En ensin edes meinannut uskoa. "Sanoiko se oikeasti pohkeenväistö?"
Jep, kyllä sanoi.

Kun tulin uudelleen piaffiin ja aloin pyytämään pohkeenväistöä, H ei aluksi ymmärtänyt. Se vaan kiihdytti jälleen "ai lisää piaffia?! No mä teen supernopee sitä!" ja kerran se hypähti vähän pystyyn (kiltisti kylläkin) kun se yritti keksiä mitä siltä halutaan. Hertta ei melkein koskaan protestoi, se vaan yrittää niin sinnikkäästi miettiä mitä siltä halutaan, että se saattaa hypähtää pystyyn hallitusti "no näinkö?!". Sen jälkeen kun H vahingossa astui sivuun piaffissa, niin loppu oli helppoa kun kerran pääsi kehumaan! Pystyin lopuksi tekemään piaffia paikallaan ja eteen, paikallaan ja enemmän eteen niin että minä määräsin askelten pituuden.

Hertan teatraaliset reaktiot! Mutta nou hätä, se tekee nää todella hallitusti ja koskaan ne ei tule yllätyksenä. Tämän jälkeen H tajusi jutun juonen, eikä ollut mitään probleemaa tehtävässä! 

Tehtiin samaa passagessa ja myös piruettilaukassa. Piruettilaukassa 3/4 osa uralta pohkeenväistöä kohti uraa, ja uralla siirtyminen piaffeen... ikinä en ole tehnyt ja siis siirtymä piaffeen oli super pehmeä suoraan piruettilaukasta! Siis Hertalla olisi mahdollista esittää kyllä todella vaikea GP kür... se on tosi hyvä tällasissa pienissä nippelitietoa vaativissa jutuissa.
Passagesta sen verran, että elämäni parhaat passageaskeleet tähän mennessä! Siis H saisi radalla helposti numeroksi 8 passagesta jos vaan saan vakiinnutettua nuo hyvät ja koreat askeleet sille! Aivan maaginen askellus tuntuu selkään asti kun se ponnistaa selkä mukana... Toki väliin mahtui tasapainon menetyksiä liiasta yrittämisestä, jolloin H horjahtaa kun se ei vielä hallitse isoja askelia. Mutta ajan kanssa sen askeleet tulee paranemaan kun se oppii mekaniikkaa! Ja nämä hienot askeleet saatiin aikaan jälleen samalla idealla, pohkee väistömäisesti ympyrällä tai kohti uraa passagessa. Näin saan jalalla "kourastua mukaan" sen mahan ylös. "Noniin Hertta, maha sisään ja matkaan!"
Sain todella paljon työkaluja ja ajatuksia nyt matkaan. Uskon että näillä vinkeillä oli hyötyä myös TDFn katsastuksissa. Hertta oppii todella nopeaan, joten jo keskiviikkona katsastuksissa se esitti hyvää passagea ja Paulon opeilla sain esitettyä niitä makeita askelia jo keskiviikkona. Onni on nopeasti oppiva hevonen!
Vielä kuukausi takaperin Hertan passage oli varsin voimatonta kellumista... :)

Alkuverryttelyä
Pidän sellaisista guruista, jotka ovat tosiaan todella läsnä kaiken aikaa.
Isompaa liikettä läpi rungon. Silloin kun H liikkuu hyvin mun on todella helppo istua selässä! Tuleepahan kerrankin kuvia joissa en könötä vaan istun hyvin ;)
Piaffia
Passagen työstämistä. Hertalla kyllä irtoaa kevyttä liikettä! Se ihan tanssahtelee!

Tässä kuvassa huomaa mitä tapahtuu jos H vähän jännittyy passageen. Niska nousee liikaa ja tuntuma häviää kokonaan. "She breaks her back"
Eikä siinä tilanteessa auta yhtään ottaa lisää ohjaa ja "vetää" sitä kohti tuntumaa. Annan tilaa edestä ja jatkan passagesta pois normaaliin raviin ja uusi yritys! Tosin nyt huomasin kuinka tässäkin auttaa se että vien Hertan pohkeenväistöön kohti uraa - saan sen napattua sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa!
Yksi lempikuvistani! Tuo valo joka laskeutuu ikkunoista ja Hertan hieno passage!
Verratkaapa tätä onnistunutta passagekuvaa tuohon ylempään, missä on vähän jännitystä.
Melkein sama kohta askeleessa, mutta kun se on läpi, niin takaosa on paljon pyöreämpi, takajalka on paremmin tulossa alle ja koukistaa, etujalkakin pääsee nousemaan korkeammalle!
Pirueteissa saa olla tarkkana että niissäkin mulla säilyy kontrolli ja voin ratsastaa jokaisen askeleen.
Kelpasi katsoa peilistä! :D

Tässä muutama videon pätkä valmennuksesta. En ehtinyt tehdä koostetta mutta latasin pari videota suoraan juutuubiin. :) Itse tykkään todella paljon Hertan ravista tällä hetkellä!
Videoista huomasin kuinka paljon Hertalle tuo passage on tullut helpommaksi, kun vertaa sitä videoon jonka julkaisin tammikuussa. Silloin Hertalla vielä huiski häntä aika paljon passagessa kun se oli aika haastavaa, mutta nykyään se on jo varsin "cool" paikoitellen. Piaffiin vaaditaan lisää treeniä, jotta sekin tulisi Hertalle niin helpoksi, että sen tyytyväisyys säilyisi siinä. Piaffissa se huiskii häntää vielä liikaa, mutta passage on jo helpottunut huomattavasti. Tottakai aluksi asiat ovat hankalia, mutta sitten kun hevonen oppii asian ja on sinut sen kanssa sekä tietää mitä siltä halutaan, hännän huiskiminen ainakin Hertalta loppuu. :) Asioita jotka kannattaa tiedostaa, jotta pystyy miettimään mitä pitäisi muuttaa/tehdä, jotta hevoselle tulee suoritukseen helpompi fiilis.

Seuraavaksi postausta sitten TDF katsastuksista, sekä varmaan nyt huomisen sunnuntain Kanervan valmennuksesta. Vähän jälkijunassa mutta kuitenkin!
Tämä viikko on ollut varsin valmennustäyteinen. Kerrankin niin, että muut päivät voin vain hömpsytellä Hertan kanssa/lomailla ja sitten treenit hoidetaan valvovien silmien alla. Ei pääse niin paljoa tekemään väärin kun joku vahtii ;)

44 kommenttia

 1. Wau! Upeaa kehitystä teillä ja superhienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarunkin kanssa todettiin että kun kohde onnistuu ja liikkuu hyvin niin kuvatkin onnistuu. Tuli meinaan paljon onnistuneita kuvia! Joskus jos H ei ole niin hyvä niin ei ne kuvatkaan onnistu :)

   Poista
 2. Siis tuo passage, huh huh ja wauuuuu!!! :) Sun istunta myös todella upea!
  Mielenkiintoinen postaus jälleen kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Se väläyyttelee aivan mahtavia askelia sieltä! Kauhean nopeasti H on löytänyt tekniikkaa siihen ja oppinut hallitsemaan kroppaansa. Vielä kun saamme vakiinnutettua passagea niin aika innoissani esittelisin sitä radalla!! Aivan varmana taas tästä kiitos Kaleville, jolla oli mahtava passage, olen saanut jahdattua samaa Hertalta. :) ja silloin kun H liikkuu noin, on munkin helppoa istua siellä ;)

   Poista
 3. Siis VAU, Hertta näyttää näissä kuvissa aivan nuorelta hevoselta! Ei sillä, että se muuten siis vanhalta näyttäisi, mutta näissä jotenkin entistä elastisemmalta. Ootte niin uskomaton pari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei moni sanoi samaaa! :D ja kyllä, vaikka se ei ikäiseltään näytä muutenkaan mutta noissa kuvissa se on jotenkin niin "uhkeana" ja intopiukeena esittämässä taitojaan ja liike on niin elastista että se nuorenee :D

   Poista
 4. Upeen näköstä! Näissä videoissa Hertta näyttää olevan paremmalla tuntumalla? Heti kiinnitin huomiota kun aloin ekaa videota katsomaan. Ei varmasti mene kauaa kun pääsette gpn starttaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa! Yksi asia mihin Paulo heti kiinnitti huomiota. Olen vähän liian varovainen välillä ja "en itse anna tuntumaa" vaan annan vähän liikaa ohjaa/tuki on puutteellinen. Kun aloimme heti käynnissä hakemaan Hertalle niskaa alemmas ja tarjoamaan sille kylmän viileesti "tässä tuki alempana, ole hyvä", niin tuntuma oli paljon parempi! Mun täytyy oikeesti uskaltaa ottaa oikeasti tuntumaa, mikä ei tietenkään ole sama asia kuin "vedä ohjista". :)

   Hertta on myös vähän sellainen tuntuman pakoilija. Onhan se ihanan kevyt edestä, mutta sekin on ihan yhtä huono kun hevonen on liian kevyt edestä kuin jos makaisi ohjalle! Nyt on mullakin selvä tuntemus siihen tuntumaan ja jatkan ehdottomasti tämän työstämistä Paulon vinkein. :)

   Poista
  2. Voisitko jakaa jonkun hyvän vinkin toiselle tuntuman pakoilijalle :)?

   Poista
  3. Ainakin Hertan kanssa on toiminut johtava ohjasote sisään päin esim ympyrällä, ja tätä samaa vähän haettiin tuolla Bastoksen valmennuksessa. :) Eli matala niska ja taivutuksen kautta "hevonen seuraisi ohjaa". Eli asetus johtavalla ohjasotteelle sisällepäin, niska alhaalla, hellästi suoristetaan ja tarjotaan tuntumaa kohti ulko-ohjaa (toki tuntuma myös siinä sisäohjassa). Haetaan sitä että hevonen venyttäisi oikein kohti kuolainta, varsinkin siinä kun tulee suoristus!

   Poista
 5. Huikean hienoa työskentelyä!

  Minusta oli itse asiassa hyvä että näin tämän postauksen ja videot vasta tänään, eilisen TDF:n avoimien ovien tilaisuuden jälkeen. Asioita voi oppia ymmärtämään paremmin myös katsomalla! Nyt osasin katsoa teidänkin menoa "tuorein silmin" ja arvostan tekemistänne vielä enemmän. Hyvä te!

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Se on vähänkuin eilen olisit lukenut "teoriaa" ja sitten seuraavana päivänä opiskelet käytönnössä ja sovellat oppimaasi! :)

   JA olipa oikeasti tuuri että tuli tilaisuus Paulon valmennukseen juuri ennen katsastuksia TDF:ään. Aivan varmana sain parempaa passagea esitettyä tilaisuudessa kun olin juuri sunnuntaina saanut paljon parannusta siihen! :D

   Poista
 6. Waaauu niin hieno pari!!

  VastaaPoista
 7. Kylmät väreet meni tota passagevideota katsellessa, aivan uskomattoman hienoa työtä teet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siellä oli pari ihan uskomattoman hyvää askellusta! Niitä lisää.. nniin aika magee passage radalle!

   Poista
 8. Voisitko tehdä postauksen/selittää piaffin ja passagen eroista? En oikeastaan tiedä kunnolla, mitä passage on. :D Vajaiden tietojeni ja valistuneiden arvauksien pohjalta käsitin, että toisessa videossa menisitte passagea, olenko täysin väärässä? Mutta hienosti menee, näitä videoita on todella kiva nähdä. Liikkuvasta kuvasta näkee niin paljon paremmin, miten joustavasti ja kauniisti H liikkuu. Ja on sillä muuten upea ravi, todella iso askel. :) Hyvä te!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis unohdin linkata postaukseen kokonaan piaffivideon! Olen oikeassa, että toisessa videossa mennään passagea, eli erittäin "hidastettua" ravia korkein ja liitelevin askelin. Piaffi on sitten ravia paikallaan :)

   Hertalla on tosi hyvä ravi! Aina ollut, mutta helposti se häviää jos se jännittyy. Laukka ei valitettavasti ole ihan niin hyvä. Kiitos! :)

   Poista
 9. Wau, näyttääpä hyvältä! 😍 Mitä nyt oon tän sun blogin kautta seuraillu niin teidän meno on muuttunu lyhyessä ajassa hurjasti paremman näköseks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, nyt on ehdottomasti tapahtunut joku klikki. Talvella se jo meni aimoharppauksen eteenpäin ja oppi GP liikkeet "tuosta noin". Sitten tulikin takapakkia ja se joutui pitkälle saikulle. Kun nyt saikun jäljiltä on palattu liikuntaan, se on ollut todella todella hyvän tuntuinen ratsastaa.
   Ja nyt kun treenit ovat pyrähtäneet kunnolla käyntiin, niin koko ton hevosen liikkumisessa on ihan erilainen svungi! Ja jälleen musta tuntuu että kun Hertan saikun aikana ehdin mennä Kalevilla paljon, niin mäkin sain sinä aikana niin paljon niitä hyviä tuntemuksia selkään, ja osasin heti alkaa hakemaan Hertalta sama. Meinaan jotain tässä on tapahtunut, sillä toi hevonen tuntuu nyt todellakin menneen eteenpäin tosi lyhyessä ajassa!

   Poista
 10. siis voi että. olen seurannut tätä blogia nyt useamman vuoden, muistan teidän ekan pyhän yrjön ja kaikkea, ja voi että. tuo seitsemäs kuva, jossa hertta on oikein tanssahtelevassa liikkessä sai kyllä hymyn huulille ja melkein kyyneleet silmiin!! oon niin kamalan ylpeä teistä ja teidän kehityksestä, pidän sormet ja varpaat ristissä, että nousette ja vakiinnutte ratsukkona GP-tasolle, sinun ratsastustasi on ilo katsoa ja vielä suurempi ilo on LUKEA kuinka hevonen on enemmän kuin pelkkä harrastusväline ja kisakaveri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista <3

   Nyt kun sanoit, niin aloin itsekin muistelemaan ensimmäisiä PSG luokkia jne. Menin myös lukemaan niitä postauksia. Ai että, tässä on kyllä blogin pitämisen ehdoton suola, päästä lukemaan vanhoja "päiväkirjamerkintöjä" kuvineen ja videoineen. Kyllä se luo sitä perspektiiviä taas. Kuinka iloinen olinkaan meidän ekasta PSG;stä, ja silloin hehkutin kuinka puun takaa tuli että kisataan edes sillä tasolla. Nyt me puhutaan jo GP:Stä... uskomatona! Ei ikinä ollut edes tarkoitus kisata Hertalla He A luokkia enempää!

   Ehkä siinä se avain onkin. Mä halusin aikanaan vuokrahepaksi kivan hepan jonka kanssa voi puuhailla ja siinä sivussa kisata. Eli ollaan tehty tätä kokoajan vain Hertan ehdoilla. JOs sillä ei kapasiteetti olisi riittänyt Va B luokkiinkaan, niin olisin sillä mennyt silti. En hankkinut sitä sen takia, että voisin kisata mahdollisimman korkeella, halusin vain oppia enemmän ratsastamaan.

   Sama meno jatkuu edelleen. Vaikka Hertasta ei tulisikaan GP-hevosta, en ole siitä luopumassa. :) Se tosiaan ei ole mulle pelkkä kisakaveri, vaan jotenkin oudolla tavalla se on kyllä paras kaveri mulle! En osaa selittää, kuulostaa varmaan tyhmältä, mutta musta oikeesti tuntuu että mulla ja Hertalla on joku "juttu", ihan välillä tuntuu että se osaa lukea mun ajatuksia ja mä sen. Ikinä ei tule mitään yllätyksiä oikein sen kanssa, ei mun tarvitse kuin sanoa tietyllä äänensävyllä jotain ja se jo toteuttaa sen. Ratsastaessa tunnen meinaako se säihkähtää jotain tiettyä asiaa ja voin estää sen ennenkuin se edes säikähtää. Ollaan oltu liian kauan yhdessä... :D

   Poista
 11. Tosi hienoa menoa! Tässähän ihan alkaa näpit syyhyämään että sitten joskus ehkä minäkin. Toistaiseksi vähän vaatimattomammat kuviot kun tuo hevonen on vasta 3. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta pakko sanoa, että vuodet vierii nopeasti. Kohta huomaat kuinka se on jo 7... ;)

   Poista
 12. Kiitos. Tätiratsastajalle myös huitsin mielenkiintoista tietoa. Kiva kun jaksat selittää näinkin tarkasti miten edistytte ja miten harjoitukset vaikuttaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen neuroottinen pohtimaan näitä ja aika analyyttinen, että välilä mietin jaksaako kukaan lukea näitä jos kerron liian spesifisti kaikkea. Toistaiseksi palaute on kyllä ollut positiivista sen kannalta että selittäisin mahdollisimman tarkkaan! :D koitan jatkaa samalla linjalla, mutta aiheessa pysyten ;)

   Poista
 13. Upean näköistä menoa, ja istut todella kauniisti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silloin kun hevonen liikkuu kivasti niin helpottaa kummasti istumista, enkä könötä! :D

   Poista
 14. Tuo "alkuverryttelyä" kuva on ehdoton suosikkini! Hertta on niin pyöreän, levollisen ja rennon näköinen. Mukavan matalassa muodossa muodossa olematta etupainoinen. Hienoa, oikein oppimerkkikuva! Teidän meno näyttää todella upealta, tulette nousemaan nopeasti kouluratsastuksen kärkikastiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä oikein nappiotos! Ja Hertta on kyllä hevonen, joka ei voi piilottaa jännitystään vaan se näkyy ja silloin kuvatkaan ei onnistu. Nyt kun se oli oikein rento ja letkeä, niin kuviakin tuli tosi monta hyvää, myös ihan alkukeventelystä! :)

   Mä nyt vain toivon että meidän matkalle ei enää vastoinkäymisiä tule, ja päästäisiin jatkamaan tätä meidän kehitystä! Mun unelma olisi lähellä, jos GP:seen pääsen. :)

   Poista
 15. Herranjestas miten se on taas muuttunut! Ootte niin mahtava pari, että huhhuh, ei voi muuta sanoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Siis ihan tässä kuukauden sisään se on taas muuttunut ja tuntuu että se vaan nuortuu tässä koko ajan?! :D

   Poista
 16. Moi! Mulla on kuvia Hyvinkään koulukisoista viime viikolta :)

  HyvUra 1-tason koulukisat 21.7.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Käyn etsimässä kunhan ennätän! :)

   Poista
 17. Jos se onkin juuri siinä se juttu Noora!

  Loma-aivoni tekevät ihan hassuja päätelmiä kenties mutta... Muistan lukeneeni eläkeläisille tehdystä kokeesta jossa ryhmää A kohdeltiin kuin he olisivat vähintään 10 vuotta nuorempia ja ryhmää B "vanhuksina" (paapottiin kaikin tavoin). Koeajan jälkeen ryhmä A oli paremmassa kunnossa henkisesti ja fyysisesti kuin ennen koetta. Voisiko ajatella että sama pätee hevosiin? Halu oppia ja leikkiä ei lakkaa tietyn ikäisenä vaan päinvastoin voimme ylläpitää hevosen kuntoa teettämällä sopivia harjoituksia "senioriratsuillekin".

  Hertta ainakin vaikuttaa olevan tyytyväinen oppiessaan uutta, "ylpeä" itsestään. Joten vaikuttaa nuortuvan kun sekä keho että mieli saavat jumpata.

  Kutkuttava ajatus, eikö?

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä huomio!!

   Olen tismalleen sitä mieltä, että on suuri virhe laittaa hevonen "eläkkeelle". Toki aktiivikisaamisen voi lopettaa, mutta että ajatus "annetaan sen nyt olla vaan ja laiduntaa". Se on vihoviimeinen juttu mitä varsinkin vanhalle kilpahevoselle voi tehdä. Se on liikunta jos mikä joka pitää hevosen tiellä! Olen monta hevosta nähnyt, joka on kisauran jälkeen vain laitettu "laiduntamaan"... Se alamäki joka siitä alkaa on ihan silmiin pistävää. Ei ole mitenkään tavatonta, että vanha kisahevonen on jo montussa puolen vuoden seisoskelun jälkeen. Tottakai liikuntaa tulee sopeuttaa hevoskohtaisesti, mutta eläkkeellä olo ei tarkoita minusta hevosen seisottamista, vaan nimenomaan aktiivisena pitämistä ja mahdollisimman paljoon niin että sitä kohdellaan kuin nuorikkoa. :)

   Olikohan Wegeliuksen teksti minkä aikanaan samasta aiheesta luin? Tosi hyvä teksti olikin. Voisin melkein tästä aiheesta väsätä ihan oman postauksen! Olen meinaan niin sen kannalla, että liikuntaa ja aktiviteetteja vanhoille hevosille mahdollisimman paljon, niin voimme nauttia niiden seurasta vielä pitkään! :)

   Terveisin Hertta 18 v ja paranee vaan... :)

   Poista
 18. Miksi meet Jokelassa helppoa C'tä? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska menen Hansilla, se 5 vuotias lusitano-ori, ja se vasta totuttelee kisoihin. :)

   Poista
 19. Niin mieltä lämmittävää katsoa näitä kuvia ja videoita kuinka paljon ootte kehittynyt vuosien varrella ja kuinka paljon työtä tuohon on mahtunut! Mä oon aina uskonut teihin ja hokenut mielessäni että kyllä perskeles nuo vielä niitä GP-liikkeitä tekee. :) Muista olla aina ylpeä teistä ja muistaa että ootte monen esikuvia jotka tämän ah niin ihanan kouluratsastuksen parissa työskentelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   KYllä mä nyt olen alkanut uskomaan meihin. Pitkään olen ollut "kun ei meistä ole siihen ja tähän.." ja aina olen joutunut syömään sanani. Ihan sieltä kansallisista HE A luokista alkaen kun en niihinkään uskonut pääseväni! Eli aika monet kerrat on Hertta laittanut mulle luun kurkkuun ja sanonut että "let's do this, peace of cake!" :D

   Olisihan se hieno valaa uskoa muihinkin joilla ei välttämättä ole omaa hevosta, tai ei ole päässyt heti poniluokissa kilpailemaan. Se että ei ole kisannut ikäkausi kisoissa lapsena, ei tarkoita etteikö aikuisiällä pääse pitkälle!

   Poista
 20. Hieman offtopiccina, joskin Hertan vetreyteen liittyen: olen jemmannut vanhoja heppalehtiä ja Hevoset ja ratsastus -lehden numerossa 2/99 Chablista mainostetaan kovasti. :D Se on ollut näköjään suosituin siitosori vuosina -96 ja -97. Astutusmainoksesta poimittua:
  "Chablisin luonne on erinomainen. Ori on erittäin yhteistyöhaluinen ja periyttää tätä ominaisuutta myös jälkeläisiinsä. Chablis on itse kilpaillut [...] St. Prix Georges -tasolla. --- Ori on terve ja kestävä; 22-vuotiaana se on hienossa kunnossa ja sitä ratsastetaan talvikauden aikana yhtä paljon kuin nuorempiakin. Varsat ovat perineet Chablisin ryhdikkyyden sekä kevyet liikkeet."

  Lisäksi lehden sivuilla on varsinainen juttu kevään oripäiviltä, jossa Chablis on esitelty erinomaisessa kunnossa ja sai kaksi vuotta lisää astutusaikaa.

  En tiedä, kiinnostaako tämmöinen nippelitieto, mutta tuli mieleen, kun jokunen aika sitten oli pohdintaa, että oliko Hertan vanhemmista miten tietoja. Ei ihme, että Hertalla riittää virtaa tällä iällä ja toivottavasti on reilusti vuosia jäljellä! :)

  Teidän treenaamista ja tapahtumia on tosi mukava seurata, hienoa, että jaksat kirjoittaa näin hyvin auki teidän juttuja!

  -Maija

  VastaaPoista
 21. Voi vitsit! Oispa mullakin säästössä kyseiseltä aikakaudelta lehtiä, niitä meinaan tilasin ahkeraan. :D
  Ainakin Hertan kohdalla voisi sanoa että on todella yhteistyöhaluinen, liekö sieltä perinyt! Ja vaikka Hertalla on emänsä kroppa, eli se on pitkärunkoinen ja matalajalkainen "mäyräkoira"niin kevyesti ja ryhdikkäästi se kuitenkin liikkuu. :) Kasvattaja sanoi että Hertta on ihan kopio emästään, mutta sitten kun se liikkuu ja ottaa ohjat käteen niin se näyttää isältään!

  Kiinnostavia tällaiset! Ei saisi ikinä heittää pois vanhoja lehtiä...

  VastaaPoista
 22. Ihan mahtava passage!! Hyvä te! Olette kehittyneet hurjasti, ja teidän kehitystä on mahtava seurata:)

  Ja olen samaa mieltä siitä että liikunta ja aktiviteetti pitää vanhemmatkin hevoset hyvässä kunnossa. T.virkeän 23 vuotiaan suokin omistaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuriniin! Siitä se alamäki alkaa kun vanhaa aletaan kohtelemaan kuin vanhaa :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!