Kootussa Ravissa

1. heinäkuuta 2016

Hansin kanssa valmennuksessa + video

Nyt sain kyllä paljon mukaan niitä ahaa-elämyksiä Hansin kanssa omalta kotivalmentajaltani Riitalta!
Kävimme eilen torstaina Hyyppärässä isolla kentällä ensimmäisessä valmennuksessa. Voin heti sanoa että aika ylpeä olen tosta pikkumiehestä! Olimme aluksi vähän skeptisiä että kuinkahan mahtaa mennä, sillä Hans on vähän turhan jännittynyt vielä ulkokentillä, ja varsinkin vieraissa paikoissa. Kyllä pikkumiestä jännitti, mutta se käyttäytyi niin hyvin! Se tsemppasi kokoajan ja yritti ihan tosissaan. Kesken tunnin alkoi kaikki muut kentällä olevas hevoset huutamaan toisilleen kilpaa niin että koko Hyyppärän mäki raikui hevosten hirnumisesta, mutta mitä tekee meidän pikkuori? Kuuntelee kyllä huutoa, mutta on ihan hiljaa ja jatkaa töitä! Riittakin sanoi että on tällä kyllä täyden 10 luonne!

Täydellinen kuva <3
Kuva Taru Arola

Hyvää treeniä nämä tilanteet uusissa paikoissa. Tarkoitus on kuitenkin kisata ja varmana isoin asia tulee olemaan se paikkojen muutos ja vieraat paikat, mutta siitä se treenillä kyllä menee ohi. Ei auta kuin matkustella ja käydä ridailemassa eri paikoissa.
Hyyppärässä on aina myös kouluaidat pystyssä, joten päästiin puolen välin jälkeen pitämään lopputunti aitojen sisäpuolelle. Juurikin siis sama tilanne kuin kisoissa, verkka muualla ja suoritus muualla. Hans ei paljoa katsonut kouluaitoja, ensin se enemmänkin vähän katseli maisemia kun vaihdoimme paikkaa kesken tunnin kouluaitojen sisälle, sitten kun hetki pyörittiin siinä niin hyvin malttoi taas keskittyä töihin. Hertta oli (tai osaa olla välillä vieläkin) samanlainen. Ensin verkka-alueella saat sen rennoksi ja sitten kun mennään uudelle alueelle, eli kisa-areenalle, jos se ei ole verkkapaikan vieressä, niin jo on taas ihmeteltävää! Hans tietää että ne valppaat ja epäileväiset hevoset tosin selviää luonnossakin petojen kynsistä ;)

Emme tehneet sinäällään mitään ihmeellistä. Haimme vain rentouden jokaiseen askellajiin. Hansin täytyy olla kuolaintuntumalla, sekä asettua ja taipua molempiin suuntiin. Teimme paljon työtä pääty-ympyröillä, ja sitten neliömäisellä uralla jossa ratsastimme kulmia. Ihan siis perusjuttuja ilman mitään ihmeellisyyksiä.
Tarkkana täytyi olla että Hans tukeutuu kuolaimeen, eikä ole liian lyhyt ja kevyt suusta. Tuntuma täytyy olla jotta hevonen voi tukeutua siihen. Teimme molempiin suuntiin sisäohjalla vähän nostavia ohjasotteita ja samalla sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa. Näillä eväillä pääsin Hansiin käsiksi. Se asettui sisälle, ja sisäpohkeellä pääsin ratsastamaan sitä kohti ulko-ohjan tuntumaa. Heti kun Hans myötää ja rentoutuu niin ravi ja laukka muuttuu silmissä. Aluksi se kipitti pientä ravia jolloin se näyttikin niin pieneltä ja aralta ponilta, mutta kun raviin tuli rentoutta niin koko hevonenkin "kasvaa" kokoa. 

Listattuna tähän Riitan vinkit:
 • Emme tehneet harjoitusravia, jotta ravin rentous ei kärsi. Kotona pystyn jo istumaan Hansin harjoitusraviin, koska se on tietenkin kotona rennompi. Nyt tuolla vieraassa paikassa totesimme että ravi oli parempaa kun kevensin, joten emme istuneet alas. Nyrkkisääntö nyt onkin, etten istu harjoitusraviin, jos Hans ei ole tarpeeksi läpi ja rento. Ravi ei saa ikinä muuttua kun istuu alas. Kotona tosiaan pystyn jo tätä tekemään, mutta pitää silti tehdä tämä päätös aina tilanteen mukaan!
 • Emme toistaiseksi treenaile mitään sen kummempia juttuja kuin tätä rentoutta jokaiseen askellajiin. Hans kyllä osaa jo suht hyvin avot, sulut, väistöt, sekä vastalaukkaa ja vaihdot ovat jo istutettu sen mieleen. Kuitenkin perusliikkumiseen tarvitaan vielä laatua, joten treenaamme askellajeja. Sitten kun askellajien laatu on tasaisempaa, voidaan tehdä enemmän tehtäviä. 
 • Riitta sanoi, että Hansilla on todella hieno käynti ja laukka. Ravikin on hyvää, mutta siinä näkyy jännittyneisyys eniten. Siinä siis eniten työtä!
 • Luonne on täysi 10, ja tämä on erittäin fiksu ja nopeasti oppiva hevonen, joten täytyy olla todella tarkka ettei se opi "väärää" tekniikkaa ensin. Siitä on hyvin vaikea opettaa sitten pois. eli nopea kehu kun menee oikein, mutta virheitä ei saa sivuuttaa, vaan ne pitää korjata heti. 
 • Näillä on niin lyhyt selkä, että se menee helposti lukkoon, joten extra tarkkana rentouden kanssa. Hansilla on hyvät ja aktiiviset takajalat, siinä ei vikaa. Tarvitsemme vaan selän ja etuosan mukaan sinne takajalkojen päälle.
 • "... ja on se kyllä KAUNIS!" ;)
Ihan perussettiä siis! 
Nyt vasta tajusin että olinpa tyhmä, enkä antanut videokameraa Hansin omistajalle jotta hän olisi voinut kuvata tunnin! Olisin saanut hyvää matskua tähän rinnalle. 
Sain kuitenkin väsättyä kesäkuulta 2 viikon takaa yhden treenisession videokoosteena. Laitan sen tähän mukaan.

Laitan tähän väliin muutamat Tarun ottamat kuvat viime viikolta! 

Tälle tulee hieno keskiravi tulevaisuudessa!

Mantelisilmä! 
Pakko mainita, kun paljon on ihmiset kyselleet että miten tilanteet orin kanssa kun on muita hevosia lähellä jne. Tässä Hans siis on vesikarsinassa joka on käytävällä. Tuolloinkin suihkutin sen läpi kun se oli niin hikinen, ja sen aikaa kun vesiboxissa oltiin niin hevosia haettiin sisälle talliin. Eli Hansin nenän edestä menee koko ajan hevosia. Ja pakko taas kehua, se ei sano mitään. :)
Tällaisena se vain möllöttää tuossa kun se on hoidettavana!
Video on tosiaan kuvattu noin 2 viikkoa sitten. Olisikohan viides kerta kun menen Hansilla? 
Tein tuollaisen koosteen, jossa näkyy hyvin lähtötilanne. Voin sitten aina myöhemmin verrata kaikkea tähän. Tässä videolla on siis pienet pätkät vastalaukoista, pikku pätkä keskiravia, sekä ravisulkuja. Haluan korostaa että vastalaukka on todella haastavaa tuolla Raken maneesissa, sillä maneesi on 17 metriä leveä, eli vaikka nuoren hevosen kanssa olisi hyvä päästä menemään isompia linjoja vastalaukassa, niin tuolla sitä ei oikein voin tehdä muuta kuin pitkällä sivulla. Silti hyvin Hansi pienellä ympyrällä saa vastalaukan pidettyä!
Voin sitten myöhemmin aina palata tähän videoon ja katsoa mistä lähdettiin liikkeelle ;)Mulla on tosiaan ollut oman oikean olkapään kanssa vähän ongelmia tässä kevään aikana. Kyllä se vähän vaikuttaa ratsastukseen välillä, mutta onneksi Hertan ja Hansin kanssa se ei vaivaa oikeastaan ollenkaan. Ne on molemmat niin kevyitä edestä. Onni on siis kevyesti ratsastettavat hevoset!

16 kommenttia

 1. Oih että, on se niin ihana poika!

  VastaaPoista
 2. Täytyy kyllä vähän puolustaa että tämä kentällä huuteleva hevonen oli 4-v heppa ja myös ekaa kertaa Hyyppärän isolla kentällä töissä. Poissa siis kotona jossa tottunut melkeinpä aina yksin omassa rauhassaan ratsastelut suorittamaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehei siinä ole mitään väärää!! :) naureskeltiin vain että jo nyt on huutokilpailu kaikkien kesken mäellä.
   Hyvä vain että on eloa ja meininkiä, en tarkoittanut että tilanne olisi ollut kaaottinen. :D jossain vaiheessa huutoa alkoi kuulumaan myös hevossairaalan sisältä! Se levisi kulovalkean tavoin :D

   Loistavaa reeniä nämä ;)

   Poista
 3. Ja sulla taas kestohymy videolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuollaisen hevosen selässä olisi hymy herkässä kenellä tahansa! :)

   Poista
 4. Ihana hevonen. Hyvin tasapainoisen näköinen nuoreksi pojaksi. Hienoa työtä olet tehnyt, samoin kuin kasvattajakin :) Onni kävi omistajalla, että sai nuoren lupaavan kouluratsastajanalun hevosensa selkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistajakin on kyllä erittäin taitava itse myöskin, että terkkuja vaan 😃

   Poista
  2. Hans on kyllä todella hyvässä jamassa jo. Sillä on jo "aihiot" kaikkeen, sitten sitä harmoniaa ja tasapainoa vielä lisää. Se on ratsutettu Portugalissa ihan ammattilaisten toimesta ja sen kyllä huomaa!

   Ja omistaha tosiaan on itsekin hyvin kokenut ja taitava. Hän tarvitsi vain apua ratsastamiseen ja kilpailutusta. Hän ei itse ole kovin halukas kisaamaan ;)

   Poista
 5. Komea nuori ori! :) mulla on 9v lämpönen ori joka on samanlainen "nukkuva" vaikka tammoja ja nuita hevosia ohi menisi. Mutta sä oot kyllä todella taitava ja eleetön ratsastaja ja onnekas kun tämmöisiä kultakimpaleita saat.. :) Hyvää kesän jatkoa!
  - Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä hyväkäytöksinen ori menee ihan siinä missä tammat ja ruunatkin! :) ainahan se pitää muistaa ja pitää kiinni käytöstavoista, mutta mun mielestä jokaiselle hevoselle pitää käytöstavat opettaa sukupuolesta ja rodusta riippumatta! :D toki on luonnostaan helpompia ja vaikeampia aina.

   Oon kyllä tosi onnekas että pääsin tätä ratsastamaan! Tää välillä väläyttää niin sellaisia pätkiä että oikeesti innolla odotan mitä tästä tulee! Tälle on luonnostaan helppoa varsinkin ne kokoavat liikkeet, kuten yleensä tällä rodulla. Hans tekee vahingossa kokoamisia, Hertalle ne on todellakin pitänyt opettaa kädestä pitäen, sillä sillä ei ole luonnostaa kokoomiskykyä niin paljon.

   Hyvää kesän jatkoa sinnekkin!

   Poista
 6. Olipa kiva video! Jaksaisi tuota heppaa katsella pidempäänkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja hyvä kun on nättikin vielä, niin vaikka muuten menisi huonosti niin kaunista hevosta jaksaa aina katsoa 😂 :D

   Poista
 7. Pakko sanoa, että hän on todella ihanan näköinen! 💕

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!