Kootussa Ravissa

12. heinäkuuta 2016

Kisaviikon treenisuunnitelma

Sain tällaisen idean erään lukijan kommentista, jossa kysyttiin treenaanko ratoja miten ennen kisoja, osissa vai kokonaan jne. Ajattelin että voisin alkaa postailla aina tällaisen viikkosunnitelman ennen kisoja. Mitä teen minäkin päivänä kun valmistaudun kisoihin, harjoittelenko rataa ollenkaan vai vähän, vaiko kokonaan..? Kaikkea tällaista!

Haluan sanoa, että nämä mun treenikuviot ennen kisoja eivät ole mikään absoluuttinen totuus. Olen vain Hertan kanssa kisannut sen 10 vuotta, joten tämä on muodostunut ihan vain Hertan kanssa. Joillain toisella hevosella voi toimia päinvastainen. Toki riippuu kuinka monta päivää kisoissa ollaan, mikä on ohjelman taso jne.

Kisat ovat siis perjantaina 15.7 Lappeenrannassa. Menemme vain yhdeksi päiväksi sinne, eli voin keskittää kaiken focuksen perjantaita varten. 

Maanantaina oli valmennus, eli eilen. 
Kävimme valmentajan kanssa läpi piaffia ja siitä siirtymistä pois, joka on Hertalla vähän hakusessa. Katsoimme myös ne ykköset läpi, ja keskityimme siihen että ne ovat isoja ja eteneviä. Itseasiassa tässä ei ollut mitään ongelmaa kun vain ratsastan Hertan tarpeeksi isoon ja etenevään laukkaan ENNEN sarjaa, jotta mulla on vauhtia sarjassa. Kesken sarjaa en voi enää muuttaa mitään ettei tule rikkoja. Eli tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vauhti korjaa virheet ;)
Piaffissa valmentaja tuli raipan kanssa avuksi maastakäsin. Hänen ei tarvinnut edes koskettaa pahemmin, parhain reaktio tuli kun hän hipaisi kintereeseen Herttaa, niin H otti sellaisia piffiaskelia, jossa se astahtaa enemmän alle. Ei piaffissa niin paljon ongelmaa, mutta eniten apua tarvitaan siirtymiseen siitä pois. Kyseessä on vain se, ettei Hertta ymmärrä miten sieltä pääsee pois. Pari kertaa kun tehtiiin niin äkkiä se jo tajusi! 
Tässä vaiheessa valmennus oli siis vain pientä hiomista, sillä ei tässä enää ennen kisoja hirveästi muuteta mitään. Vähän vain käytiin ongelmakohtia läpi. Hevoselle ei tullut edes hiki. 

Tiistaina on kävelypäivä, eli tänään.
Mun ihanat talliapurit hoitivat Hertan tänään ja kävivät taluttelemassa sitä.

Keskiviikkona on vuorossa "virittely".
En tee ohjelmanumeroita läpi, vaan teen hyvän perusratsastuksen ja viritän Herttaa avuille. Haluan että se reagoi todella kevyesti jalkaan ja on rehellisesti läpi. Ei siis mitään rakettitiedettä. Teen harjoitteita jotka tukevat tätä "virittämistä ja fiksaamista", eli paljon siirtymisiä askellajien sisällä ja askellajista toiseen. Paljon kaarevia uria, jossa taivutan reilusti. Avot ja sulut ovat lemppareita. En tee varsinaisia kokoavia temppuja, mutta liikutaan tietenkin kootusti.

Torstaina käyn läpi ohjelmapätkiä.
Hertan kanssa olen huomannut hyväksi sen, että edellisenä päivänä hinkkaan muutamat ohjelman jutut läpi, jolloin se seuraavana päivänä "jatkaa niistä". Sille tuntuu tulevan paremmin mieleen asiat kun jatketaan siitä mihin edellisenä päivänä jäin. Tässä täytyy olla tarkkana, että jos jossain asiassa tulee ongelma, vaikka ne sarjat, niin niihin ei saa takertua ja aiheuttaa konfliktia! Jos ne ei tule, niin sitten ei. Tyydyn edes "sinne päin" suoritukseen ja lopetan. Aina ne on seuraavana päivänä onnistunut (kopkop).
Nyt ajattelin tehdä piaffisiirtymiä niin, että tulen käynnistä piaffiin, ja ihan vain muutama askel piaffia ja sitten jo raviin. Ei Hertalla tartte piaffia hinkata. Teen siis "siirtymiä käynnistä raviin kahden, parin piaffiaskeleen kautta". 
Käyn sarjat läpi. Ensin kakkoset, sitten muutamat ykköset. Pyrin minimiin askelissa, en jää hinkuttamaan niitä. 
Kokoan piruettilaukkaan ja ulos ja takaisin suoralla uralla. En tee kokonaisia piruetteja. Tässäkin sama kuin piaffissa. Ongelma ei ole itse piruetissa, vaan siirtymisissä niihin ja niistä pois. 
Passagea en varsinaisesti tee. Teen muutaman kootturavi-passagemainen ravi-koottu ravi siirtymät, mutta jätän paukkuja kisapäivään.

Tiivistetysti meidän viikko-ohjelma ennen kisoja on tämä:
 • Keep it simple
 • Rento ja aktiivinen
 • Hevonen pidetään hyvällä mielellä
Hertan kohdalla ajattelen niin, että sille ei saisi tulla hiki kun teemme tällä viikolla töitä.
Kisaviikolla on ihan turha treenata jotain uutta tai säätää vanhaa paremmaksi. Se on jo myöhäistä. Toki asioita voi treenata, mutta ei enää voi treenata sillä mielin että muuttaa jotain radikaalisti. Esimerkiksi  Hertan pitäisi piaffessa istua enemmän, mutta tällä hetkellä on myöhäistä tehdä sille asialle mitään. Menemme sillä piaffilla mikä tällä hetkellä on. Tätä ajatusmaailmaa haen. Tämä viikko on vain hevosen itseluottamuksen boostausta! Sen täytyy tuntea itsensä nyt maailman parhaaksi ja pitää tyytyväisenä työssään. :)

Tähän loppuun pari vanhaa kuvaa Lappeenrannasta! Toivottavasti saadaan vielä edustavampia kuvia tänä vuonna.. :D
Hertta ja Wenla, ratsastajanaan toinen Noora! Kävimme Nooran kanssa monta vuotta yhtäaikaa valmennuksissa Hyyppärässä ja starttasimme yhtäaikaa elämämme ekat Va A luokat, juurikin Lappeenrannassa! Kuva siis vuodelta 2012, molemmat ovat suorittaneet Va A debyyttinsä. ;)
Ratsastan näköjään aina Lappeenrannassa nämä mun viralliset debyytit uudella tasolla... :D
Vuonna 2012 radan jälkeen. Onpas se ollut ruipelo joskus! :D
Kuva viime vuodelta. Hertta oli vähän pinkeänä ekana päivänä PSG luokassa! :D
Myös samasta luokasta kuin edellinen kuva, ja niinkuin näkyy, Hertalla oli vähän tuli hännän alla. Kuva Ella Paloheimo

5 kommenttia

 1. Uteliaisuuttani kysyn, miksi menet Lpr asti vain yhdeksi päiväksi? Siellähän on luokkia vaikka kuinka paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään Lappeenrannasta kisapaikkana, mutta Hertta ei :/ joka vuosi mä mietin että en lähde vai lähdenkö. Tarjonta luokissa on hyvä, mutta H ei tykkää olla jabassa ja ei oikein nurmellakaan liiku. Menee kuin liukkaalla jäällä. En vain tohdi viedä sitä sinne pidemmäksi aikaa kun tiedän ettei se uskalla mennä jabassa edes maate, tulee pitkä vloppu ja se väsyy. :/

   Poista
 2. Monelta teidän startti on perjantaina? :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, tämä oli mielenkiintoinen postaus! Mielelläni lukisin vastaavia jatkossakin.

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!