Kootussa Ravissa

1. marraskuuta 2015

Vastauksia osa 1.

Kysymyksiä tuli enemmän kuin osasin odottaa! Jaan siis vastaukset pienempiin osiin niin ettei kaikkea tarvitse olla kerralla.

Hyviä kysymyksiä! Kiitos!

Hevoshistoriasi?
-
Hevoshistoriani on aika "kuiva". Ennen Herttaa kävin paikallisessa ratsastuskoulussa noin 10 vuotta. Siellä sitten ratsastin erilaisia hevosia ja poneja. Hertta on mun eka vuokrahevonen. Ehdin kyllä yhtä täykkäritammaa vuokrata kuukauden ennen Herttaa, mutta se muutti toiselle paikkakunnalle eikä autokortittomalla tytöllä ole mahdollissuutta ajella pitkin Suomea hevosen perässä. En etsinyt uutta vuokrahevosta koska ratsastuskoulussa pääsin ratsastamaan, mutta tuttuni vinkkasi Hertasta, että "tossa naapuritallilla seisoo yks tamma tyhjänpanttina, kiinnostaisiko alkaa vuokraamaan sitä jos omistaja suostuu?" .  No muahan kiinnosti!


 Käynti, ravi vai laukka?
- Hmm... Laukassa on kivointa istua, ravi on mielestäni "hienoimman näköistä", mutta jos hevosella on todella hyvä käynti niin sekin on jotain niin ihanaa istua kyydissä. Sanoisin että ravi on suosikki askellaji. :) Tahdikasta ja näyttävää ravia on niin ilo katsella. 


Maneesi, kenttä vai maasto? 
- Tällähetkellä toki maneesi. Meillä on vielä lämmitetty ja ilmastoitu maneesi hyvällä pohjalla, niin on todella ihanaa treenata säästä viis! Maasto ei ole ikinä ollut lähellä mun sydäntä. On kivaa käydä kyllä maastossa, mutta en saa siitä "kiksejä". :D Maastossakin saa kyllä hyvin treenattua esim. mäkien avulla.

Mieluisin ratsastustehtävä? 

- Joku pikkutarkka tehtävä. Sellainen missä hevosen täytyy olla 100% kuulolla jotta pystyy tehtävän esittämään. Tehtävä jossa tehtävät seuraavat toisiaan tiuhaan.

Tavoitteesi ensi kaudelle?
- Jatkan Small Tourin parissa. Tulokset olivat tällä kaudella 63-65% välissä, joten jos nyt ensi kaudeksi saisimme vielä varmemmiksi radat ja lähtökohtaisesti "aina" saataisiin se 65% ja toiveena jopa yli. Riippuu paljon toki tuomareista ja niinpäin pois, mutta kuitenkin! Eli tason nosto nykyisellä tasolla.
Jos siltä tuntuu ja hevonen on hyvä, niin voisin ehkä kokeilla Inter II tai Inter A ohjelmaa, jossa tulee jo vähän GP liikkeitä. Se on kuitenkin asia johon en Herttaa vie jos se on sille liian vaikeaa. Kotona voimme treenailla huvikseen sitten niitä juttuja.


Haaveiletko hevosalan urasta, esim. valmentajan töistä?
- Haaveilen toki. Mähän olen opiskellut hevoshierojaksi ja tahtoisin opiskella myös valmentajaksi. Nyt mulla on kuitenkin koulu vielä taakkana joten ensin tahdon sen pois alta. Sitten on helpompi miettiä mitä tekisi ja miltä tuleva työelämä näyttää, että miten sen voi yhdistää hevostöihin ja ratsastukseen. En tiedä, uskallanko ihan täysipäiväisesti hevoshommiin, joten siksi opiskelin itselleni "oikean" ammatin takataskuun yliopistosta. :)

Miten löysit Hertan?
-Tästä on ihan oma postauksensa! Linkitän sen tähän niin ei tarvitse tiivistää vastausta tähän! :)
http://kootussaravissa.blogspot.fi/2015/05/vuosipaiva.html
Aiotko ostaa oman hevosen?
-Tahtoisin, mutta fakta on että joudun säästämään siihen vielä paljon. Katsotaan miten käy ja varsinkin kun koulu olisi ohi ja mulla olisi oikeasti vakituisia töitä, ja vähän paremmalla palkalla kuin tämä nykyinen varastoduuni... :)


Miksi kilpailu-ura Hertan kanssa saattaa päättyä? (viittasit 1-2 postausta sitten asiaan, ettet kisaa Hertalla välttämättä enää pitkään)
- Ihan vain siis sillä tarkoitin, että Hertta on jo ensi kaudella 18. On siis fakta että aktiivisia kisavuosia ei ole todellakaan montaa, ja jo nyt olen päättänyt etten ihan joka kissanristiäisiin sitä kuskaa. Jos Hertalle sattuu jokin iso tapaturma/vamma, on toden näköistä että se siirtyy samantien siitoskäyttöön. Yleensä iäkkään hevosen kuntouttaminen takaisin radoille voi olla todella haastavaa. Ei siis ole mun puolesta tapahtumassa mitään lopettamista Hertan kisauralle, mutta olen vain niin skeptinen että pelkään joka päivä sen päivän treenin olevan viimeinen! :D


Lempi kouluratsastusliikkeesi?
- Kyllä mä tykkään sarjavaihdoista, varsinkin ykkösistä vaikka ne ovatkin  vaikeita. Piruetit on myös todella kivoja.

Tamma, ori vai ruuna?

- Heh, (sori Hertta), mutta en tahtoisi enää seuraavaksi hevoseksi tammaa... ;D
Ruuna taitaa olla "ainut ja oikea ratsu". ;) Toisaalta, jos tammalla on hyvä päivä ja sen saa kulkemaan, tekee tammat mitä tahansa kun niiden kanssa pääsee samalle aaltopituudelle!

Lempi hevosrotu?
- Kyllä se taitaa olla ihan vaan puoliverinen. Kantakirjasta viis. :) Pidän kevyesti ratsastettavista hevosista ja vähän kuumakalleista. En ole ikinä ollut hyvä laiskojen hevosen ratsastaja. Olen aina kyllä tahtonut myös testata lusitanoa/andalusialaista tms muuta tämän tyyppisiä hevosia.

 Inhokki kouluratsastusliikkeesi?
- Hmm... Kaikki ne on hyödyllisiä treenatessa! Vaikea sanoa... Mutta ehkä fuskaan eniten käyntityöskentelyä? Takaosakäännökset maybe?

Tavoitteesi ratsastajana?
- Mä tahdon startata joskus GP luokissa. Ulkomaille mun resursseilla ei ole asiaa, mutta edes Suomessa kun pääsisi kisaamaan GP;tä niin se olisi mun unelma. Ja realistinen sellainen. Ratsastajana mulla on tavoitteita, musta ei ikinä voisi tulla vain omaksi ilokseni harrastavaa (taino, koskaan ei pidä sanoa ei koskaan!), sillä en osaa tehdä töitä ilman tavoitteita. Ihan sama kaikessa elämän osa-alueissa. Tavoitteitahan voi olla ilman kisoja toki, mutta mussa on aina ollut aika vahva kilpailuvietti.

Jos pitäisi valita jomman kumman ottaisitko mieluummin pitkälle koulutetun hevosen jossain 12 vuoden ikäisenä vai nuoren joka pitäs laittaa ja miksi? 
- Ai vitsit! Todella kinkkinen kysymys!  Ensinnäkin oletetaan että ei olisi rahasta kiinni ja ostaisin pitkälle koulutetun ratsun.
Se olisi mulle helpompi ja fiksumpi tapa,  jolloin voisin opetella vielä lisää kokeneelta hevoselta. Sen jälkeen ostaisin nuoren lupauksen jota laittaisin itse. Tämähän olisi se erittäin ideaali tilanne!
Mutta kun tuo ei ole mahdollista, niin sanoisin että ehkä ostaisin nuoren mutta potentiaalin ja lähtisin rakentamaan sitä itse. Varmasti siinäkin oppii, mutta paljon riskialttiimpi tiehän se on.
Vastaan siis että ostaisin nuoren! Ja siksi että ehkä se loppujen lopuksi opettaisi mua vielä paremmin paremmaksi ratsastajaksi kun joutuu kouluttuamaan itse alusta alkaen, eikä pääse "valmiin" kyytiin.


Mitä tehtäviä suosittelet raviväistöjen parantamiseksi? Kyseessä laiskahko ja hidas hevonen joka sitten väistöön hiipuu.
- Yhdistä raviväistö siirtymisiin! Jos kyseessä on tosiaan laiskahko, niin kokeile väistää vaikka keskiuran tienoilta kohti uraa ja kun tulet uralle niin nosta laukka. Voit nostaa laukan myös aiemmin kuin uralla. Periaatteesa heti kun tuntuu että väistö hiipuu niin nosta laukka. Yleensä laukka nousee hyvin väistöstä. Jos näin saisit heppaa vähän innostumaan ja odottamaan nostoa ja se alkaisi ajattelemaan vähän paremmin eteen? Älä aluksi tee liian jyrkkää tai pitkää väistöä. Aluksi vaikka pari metriä uran sisäpuolelle ja siitä väistö kohti uraa ja nosto. Sitten kun siltä tuntuu että väistön määrää voi pidentää niin aloita väistö aina kauempaa uran sisäpuolelta?

Miten opetat laukanvaihdot?

- Tästä voisi tehdä melkein oman postauksensa! :D
Karkeasti sanottuna nuoremmalla hevosella horjutin sen tasapainoa. Hevosella kuitenkin tuli pystyä tekemään sujuvia käynnin kautta laukanvaihtoja ennenkuin alan ajattelemaan vaihtoja lennosta.  Myös maapuomin kanssa voi opettaa. Vaihtojen laatua saa sitten korjattua korjaamalla laukan laatua. Tapoja on monia ja riippuu paljon hevosesta!


Oletko kisannut vain kuolupuolella? 

- Alunperin kisasin harjoitus/seuratasolla esteitä, jotain 80-90 luokkia. :)

Oletko aina ollut kouluratsastaja vai oletko ollut kiinnostunut esteistä?

-Vähän sama kuin edellinen vastaus! Alunperin halusin hypätä.

Hienoin kokemus hertan kanssa?

- Kyllä se on ne hetket kun se on yllättänyt mun odotukset. Ensin uskoin etten ikinä voi pärjätä Va B, sitten siinä napsahti voittoja. Uskoin etten ikinä voi mennä PSG hyvillä sijoilla, sitten kappas, Hertta nappaa voiton. Ja nyt vielä Inter I tasolla ja Small Tourissa pärjääminen... Kyllä se vaan kerta toisensa jälkeen yllättää!

Haluaisitko kisata gp:tä jos siihen olisi mahdollisuuksia kaikin puolin?

- Tottakai! Kovaa työtähän se tarvitsee, mutta tahdon!

minkälainen hertan viikko on yleensä? 

- Sillä on 2-3 koulutreeniä viikossa, jolloin tehdään eri tehtäviä. Pääsääntöisesti Hertan liikutus on kuitenkin jumppaa. Notkistelua, rentoutta ja kropan pitämistä hyvänä. 1-2 vapaata viikossa myös (maastoilun lasken myös vapaapäiväksi). Esteitä/puomeja yritän myös mennä, se on kivaa. Välillä se myös työskentelee liinassa, ja silloinkin voin laittaa sille jonkun esteen/jumppasarjan mitä mennä liinan päässä jos en saa ketään nostelemaan puomeja mulle kun hyppäisi selästä käsin. :)
Eli yksinkertaista, mutta vaihtelevuutta vanhalle hepalle.
Jumppaa, jumppaa, jumppaa.

5 kommenttia

  1. Hei, laajempi postaus laukanvaihtojen tekemisistä olisi erittäin hyvä! Ja sitten joku ns. postaussarja harjoituksista eri tyyppisille hevosille ihan perusratsastuksen tiimoilta asioista, mitkä olet itse kokenut toimivaksi käytännössä. Esim. Miten saada pohkeelle hidas ja helposti pohkeen taakse jäävä hevonen pohkeen eteen tai miten saada liian nopea ja kuumuva hevonen rennommaksi, ideoita on monia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kivoja ideoita. :) koitan ehtiä toteuttamaan näitä. Toivottavasti joulun jälkeen mulla on koulukiireet helpottaneet sen verran että voisin alkaa paneutumaan näihin enemmän. :)

      Poista
  2. Myös sellanen ihan perusjuttu postaus olis kiva missä olis esim. Kunnon läpiratsastus, ja pientä ohjetta hevosen kokoamiseen ja mm. Siihen jos hevonen painaa kuolaimelle jne. Tällästä iihan perusjuttuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tottakai! Perusasiat ne kuitenkin on ne tärkeimmät ja läsnä jokaisella ratsastajalla jokapäivä. :)

      Poista
  3. Myös sellanen ihan perusjuttu postaus olis kiva missä olis esim. Kunnon läpiratsastus, ja pientä ohjetta hevosen kokoamiseen ja mm. Siihen jos hevonen painaa kuolaimelle jne. Tällästä iihan perusjuttuja :)

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!