Kootussa Ravissa

3. marraskuuta 2015

Vastauksia osa 3.

Viimeinen osa kysymyspostauksen vastauksista on tässä! Huhhuh kun niitä tuli paljon! Ihan sai aikaa varata ja miettiä vastauksia. :)

Oletko ajatellut ratsastuksen ja kisaamisesi jatkumista Hertan jälkeen, yritätkö löytää uuden yp hevosen tms?

- Tottakai. Oikeastaan mietin sitä joka päivä ja vähän stressaan tilannetta. Rahaa ei välttämättä ole heti omaan, toisaalta taas "haluanko" ylläpitoon omakustanteisesti toisen hevosta... Helpointa olisi jos saisin oman. Toisaalta olisin kyllä valmis erilaisiin diileihin. Esim minä maksan kisaamiseni ja omistaja hevosen kulut etc. Tälläistä jonkunlaista yhteistyötä olisin valmis tekemään jos tavoitteena on nostaa hevonen vaikeisiin luokkiin. :) Mutta se on sitten sen ajan murhe!

Onko tallilla jokin sellainen tehtävä josta helposti luistat viimeiseen asti esim varusteiden putsaus?

- Tällä hetkellä mulla on aina niin kiire, että varusteiden putsaus jää.. Mä rakastan putsaa kamoja, mutta nyt jotenkin tuntuu että tekee vain ne pakolliset, eli hoitaa hepan hyvin, ja sitten lähtee taas viilettämään seuraavaan paikkaan. Toivottavasti saan mun elämän sen verran kuosiin että saisin enemmän aikaa notkua tallilla ja vaikka rentoutua niiden varusteiden putsauksen parissa.  Se on terapeuttista. :D Onneksi Hertalla on hyvät hoitajat ja vuokraaja jotka huolehtii varusteista!

Ratsastatko koskaan "vähän sinne päin", vai pyritkö aina menemään niin hyvin kuin osaat?

- Joskus kiireessä on pakko tyytyä vähään ajatuksella kunhan se on nyt rento ja liikkunut. Olen kyllä sen verran natsi että mun mielestä jokainen askel on tärkeä, ja hyvin usein käy niin että kun ajattelen "käyn vain nopeasti läpiratsastamassa" niin jos asiat ei mene niinkuin tahdon niin kyllä mä sitten menen sen aikaa kunnes kaikki on taas tiptop. Eli en osaa jättää hommia kesken! Jos on kiire niin mieluummin juoksutan jottei tule sitä tilannetta että asia ei menekkään nopeasti läpi. En oikein osaa vain kevennellä. 

Missä tehtävässä/asiassa tarvitsette tällä hetkellä Hertan kanssa eniten lisää treeniä?

- Kyllä se on aina ja tulee aina olemaan se ylämäkeen kulkeminen. Täytyy muistaa että Hertalla on hyvin hankala rakenne ja vielä korkea ikä. Olisi väärin pakottaa väkisin tuon ikäistä hevosta sinne minne se ei pysty, joten joudumme vähän katsomaan asiaa läpi sormien. Tottakai teemme aina töitä että Hertta kantaisi paremmin itseään, takaosa kyllä toimii mutta etuosa kun on matalampana kuin takaosa, sitä on hyvin vaikea nostaa takajalkojen edestä pois. Se kaipaa kokoajan treeniä. Tässä kohtaa aina huomaa sen eron  hevosella jolla on kropasta edellytykset kouluratsuksi. On kuitenkin hyvin iso juttu että Hertta silti pötkii menemään tällä tasolla vaikka se on sille fyysisesti todella rankkaa, miltei mahdotonta. Sen korvienvälin rakenne peittää kropan rakenteen puutteet. :)

Milloin löysit hertan, eli missä, milloin ja miten tapasit sen ensimmäisen kerran ja miten aloit vuokraaman sitä?

Tähän vastasinkin jo edellisessä vastauksissa ja siellä on linkki kokonaiseen postaukseen aiheesta! :) Tuurilla mä sen löysin... :)

Kolme must have- asiaa ratsastajan että hevosen varustuksessa ja tarvikkeissa!

- Hevosella: 
1.Ehdottomasti sopiva satula! Hierojana kuulee liikaa juttuja jotka aiheutuu epäsopivasta satulasta. Satulaan täytyy aina panostaa, varsinkin jos yhtään treenaa.
2. Harjat. Jokaisen hevosen tärkeä varuste lajista ja käyttötarkoituksesta huolimatta. 
3. Suitset. Sitä en tiedä kuinka tärkeänä joku pitää suitsia, mutta mä olen aina ollut suitsifriikki! En shoppaile niitä montaa, mutta kerran kun ostan niin ostan "täydelliset" niin ne menee melkeinpä koko hevosen eliniän jos on laadukkaat suitset.

Ratsastajalla:
1. Kypärä. Ei tartte edes perustella
2. Hyvät ridahousut. Ei perusteluja tähänkään! :D Kyllä sen laadun vaan huomaa!
3. Hyvät saappaat.
Yksinkertaista, mutta näillä se ratsastus sujuu ;)Miten istunnalla/millaisilla tehtävillä autat selästä käsin hevosta, jolla tahdin ja oman eteenpäinpyrkimyksen säilyttäminen on haasteellista?

- Maapuomit! Niissä puomit ohjaa hevoselle luonnollisesti tasapainoa ja tahtia. Pelkästään sileällä siirtymien tekeminen auttaa saamaan pohkeen ja ohjan väliin ja tasapainoon hevosta, jolloin tahti hahmottuu ja eteenpäinpyrkimys muuttuu säädeltäväksi. Ei mitään ajamista eteen! Hevosen täytyy edetä joo, mutta sitä ei saa ajaa vauhtiin.

Oletko joskus saanut ison "oivalluksen" istuntaan liittyen, vai onko oman istunnan parantaminen enemmänkin pientä, jatkuvaa kehittämistä? 

- Isoja oivalluksia tuli heti Aira Toivolan istuntavalmennukessa ekan kerran. Sen jälkeen se onkin ollut sellaista pientä ja jatkuvaa korjausta ja sen oivalluksen sisäistämistä, eli vanhasta pois opettelua. Ja se kestää, mutta tulos näkyy kun alkaa keskittymään muutokseen. Esim mä yritän töitä tehdessä tai koneella istuessakin tunnustella vatsalihaksia ja "muuttaa" istuntaa oikeaan asentoon, en vain satulassa... :) Kuivaharjoittelu ;)

Maneesissa ja peilien edessä omaa asentoa eri askellajeissa voi tarkkailla helpommin itsekin, mutta miten hahmotat sitä, jos ratsastat itsenäisesti esim. ulkokentällä? Tähän jotain hyviä mielikuvia? ;)

- Mulla on paha tapa, eli varjosta katsominen jos aurinko paistaa... :D Ei kovin realistista mutta jotain siitäkin näkee.
Mielikuvina yritän katseella hakea jotain kiintopisteitä jotta saan ryhtiä. Kun katse on "jossain kaukaisuudessa" saan ihan erilaista ryhtiä.
Ja toki, kuvittele istuvasi kuin maailmanvalloittaja! Vähän nokkapystyssä ja hymyssä suin ja ylpeänä... ;) silläkin saa kummasti ryhtiä!
Älä ikinä tuijota hevosen niskaan. Muista: Jos katsot hevosen niskaan, siinä pitäisi olla lappu "älä katso tähän". ;)


Dressage OnSite-proggis, kuinka päädyit mukaan ja onko sulle tullut paljon arvioituja ratoja? Muutenkin kuulisin mielelläni enemmän koko palvelusta ja siitä kuinka ihmiset on lähteneet siihen mukaan :)

- Mua pyydettiin tähän mukaan ja olen tosi otettu! Mun tehtävänä on ratsastaa "mallisuorituksia" eri asioista kouluradasta, ja niitä käytetään aineistossa demona jäsenille opiskelumateriaaleissa. :)
Palvelu on todella uusi vasta joten en vielä tiedä kuinka se on lähtenyt käyntiin, mutta paljon on tullut positiivista palautetta ja "kuulostaa hyvältä" kommentteja. Tämä on ensimmäinen vastaava Suomessa, mutta ulkomaillahan tämä on jo "vanha juttu".
Kyseessä on käytännössä siis etävalmennus. Voit ratsastaa tosiaan kisasuorituksen kotona videolla ja saada ammattilaistuomarien suullisen palautteen ja vielä ihan tulokset prosentteineen pöytäkirjan muodossa. Halvempaa kuin lähteä kuskaamaan hevonen kisoihin. Jos on vaikka epävarma siirtyessä uudelle tasolle, niin se voi alentaa kynnystä korkata vaikeampi ohjelma, kun sen saa tehdä kotona! Silti siitä saa ihan oikean tuomarin oikeat arvioinnit ja vielä vähän ekstraa päälle. :) Tällöin on jo sitten jonkinlaista osviittaa siitä mitä pitää vielä tehdä ja missä ne ongelmat piilee.
Suosittelen!


Muistaakseni aloitit joskus kuntoprojektin, miten se etenee ja onko siitä ollut hyötyä, vai onko muu kuntoilu jäänyt taka-alalle?

- Äh voi ei! Tarkkoja lukijoita! Nyt hävettää, sillä joudun toteamaan että joo, aloitin, mutta nyt kyllä syksyllä se jäi... Hyi!
Keväällä aloitin ja se näkyi. Istuntaopettaja kysyi yhtäkkiä "ootko ruvenny käymään lenkillä, sä istut erilailla..." . Eli kyllä se näkyi ja nimenomaan positiivisesti. Mun istunta vakautui ja toki kunto koheni. Ryhtiä tuli vain lenkkeilyllä! Ja siihen pääle keskivartalon hallinta.
Sitten kun tuli syksy ja koulu taas alkoi mutta edelleen jatkoin töissä ja vielä Hertta ja ja ja... Se vain jäi. Ja senkin huomaa. Nyt olen taas kuin perunasäkki selässä. Eli pitää ottaa tämä uudelleen taas syyniin!
Kyllä sen huomaa tekeekö ratsastuksen ohella muuta vai ei. Helposti!
Ja se olo... Se se vasta oli ihanaa lenkin jälkeen...


Tarhaako hertta kaverin kanssa vai yksin ? Miksi? Haluaisitko joskus oman tallin ?

- Vanhalla tallilla Hertta tarhasi 2-4 hevosen laumoissa. Se ei ollut lauman ylin eikä lauman alin, mutta aikamoista kyytiä se siellä välillä sai ja oli aina haavoilla ja potkuilla. Loimia sai parsia kasaan.  Kyllä se toimeen tulee kavereiden kanssa, mutta se ei oikein välitä itse seurasta. Sietää kavereita, mutta tykkää omasta rauhasta.
Nykyisellä tallilla se tarhaa yksin ja välillä se jää yksin viimeisenä ulos niin siellä se piutpaut välittää kavereista! Hassu. Tallityöntekijä kerran unohti Hertan ekstra tunniksi pihalle ja Hertta ei edes ollut portilla vastassa vaan nukkui  tarhassa yksin kun kaverit oli jo tallissa. :D Hertta onkin nykyään luottohevonen tallityöntekijöille. Sen voi jättää viimeiseksi ulos niin muut hepat ei hermostu kun niiden ei tarvitse jäädä yksin! :D
Kokeiltiin tällä uudella tallilla myös kaverin kanssa samaan tarhaan, mutta Hertta oli vähän äkäinen kaverille ja kaveri pelkäsi Herttaa, mutta kuitenkin vahti tätä. Lopputulos oli se että vaikka päiväheinät levitti moneen eri kasaan, niin kaveri vain katsoi kun Hertta söi ja niinhän Hertta söi kaverinkin heinät... Hertalle kyllä sopii hyvin yksintarhaus. :) Toki vierekkäinhän kaikki ovat eli välillä leikkivät ja "sotivat" aitojen yli kun Hertta komentaa nuorempiaan ;)
En oikein tiedä omasta tallista... Siinä vähän käy kuitenkin niin, että kun olettaa saavansa hevoset omaan pihaan niin olisi aikaa treenata kun hevoset on lähellä, mutta usein siinä taitaa käydä niin että tallihommat vie kaiken ajan ja ratsastus jää.. .:) Siihen talliin olisi niin sidottukkin että kisareissuja ja kissan ristiäisiä varten täytyy hommata tuuraajat jotta talli pyörii. Vastaus on että todenäköisesti siis en tahdo omaa tallia, tosin koskaan ei pidä sanoa ei koskaan!Kuva vuoden 2014 huhtikuun kisoista Poni Haassa

Siinä oli kysymykset ja vastaukset! Jatketaan taas normaalien postausten parissa hetki.
Aikataulut varmistuivat muuten Emma Kanervan klinikkaan! Minä ratsastan perjantaina klo 18 ja lauantaina klo 13.45. Äääh, vähän jännittää jo. Toivottavasti menisi edes jotenkuten hyvin niin ei tarvitsisi lähteä leuka rinnassa kohti uusia pettymyksiä! ;)

8 kommenttia

 1. Vau piti tulla vaan kommentoimaan että en ollut kuullutkaan tuosta Dressage on sitesta, jännää! Tsemppiä sinne ja ehkä pääset joskus munkin rataa katsomaan, ehe ehe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeasti ihan kokeilemisen arvoinen juttu :) Suosittelen ;) Sieltä pääsee katsomaan kuinka Hertta pötkii mannekiinina mallisuorituksia! :D

   Poista
 2. Saako klinikkaa tulla katsomaan ulkopuoliset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa tulla katsomaan. Se on yleisölle avoin. Paikalla on myös buffa :)

   Poista
 3. Kuulostaa niin tutulta kun puhut töistä, koulusta ja hevosesta! Miten varusteiden putsaus jää ja niin edelleen! Mä oon ihan samassa tilanteessa. Valmistun joulukuussa ammattikorkeakoulusta ja oman hevosen ja töiden kanssa tasapainoilu on aika haastavaa.. Helpottaa ajatella, että konkreettisesti enää 9 päivää ja kaikki suoritukset pitää olla kasassa ja sitten on aikaa "lorvia" tallilla ja tehdä niitä rästi hommia. Odotan innolla, että pääsee puunailemaan varusteita ja vaan olemaan kaikessa rauhassa sen oman rakkaan hevosen kanssa, rapsuttelemaan ilman kiirettä koulutöiden pariin!! :)

  Tsemppiä sulle loppuopintoihin, toivottavasti ei ole paljon enää jäljellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! ihanaa kun en ole ainut! Siis mä niin tykkäisin harjata ja paijata Herttaa, oon oikea pikkutyttö hoitohepan parissa kun saan lääppiä ja hoitaa ja rasvata kavioita ja jajajaja... :D Ja varusteiden putsaus on ihanaa, mutta tosiaan inhottaa kun nykyään vain "tulee ratsastaa ja lähtee"kun on kiire ja olalla koputtaa pikkupiru "sun pitäisi olla lukemassa"... Tosin nyt sain vihdoinkin yhden vaikean tentin ohi, eli periaatteessa enää 2 tenttiä pitäisi saada tehtyä niin voin valmistua ensi keväänä!!

   Tsemppiä sullekkin sinne ja toivotaan että kohta voidaan notkua tallilla ja silitettä hevosta ilman kiireitä! :D

   Poista
 4. Apua! Mäkin aina katson kentällä varjoani, jos aurinko paistaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu paha tapa... ;) mutta koukussa! :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!