Kootussa Ravissa

17. syyskuuta 2015

Tavallista ravia!

Saikun jälkeinen valmennustunti käsitteli tietenkin vain perusasioita. Kun on ollut taukoa, jatkettiin ihan perusasioilla, emmekä hinkkaa mitään temppuja. Niinhän se pitää mennäkin.

Vaikka Hertta ei mitään kunnollista saikkua ole pitänytkään, on se ollut selvästi kevyemmällä kuin normitreenissä. Tämän näkee siinä, että meidän meno alkaa "rönsyillä". Kun vain keventelen, en vie asioita loppuun. 
Rehellinen taipuminen, suoruus, terävyys, kulmat, kokoaminen... mitä näitä nyt on! Kaikki on vähän mennyt läpi sormien, joten todellakin oli enemmän kuin aiheellista käydä tunnilla läpi ihan natsimaisen tarkkaan perusasioita. Hertan piti taipua symmetrisesti molemmista kyljistään, sen piti myös kantaa molemmista kyljistään, sekä kulkea läpi selän. 

Hertasta huomaa vinoutumisen voimistumisen kun läpiratsastus ja treeni on ollut poissa. Mikä ei tietenkään ole yllättävää. Hertta ei ole mitenkään kunnolla vino, mutta sillä on kyllä helpompi ja vaikeampi kierros, jotka tulevat esiin jos niitä ei treenaa. 
Tehtiin alkuun tunnilla ihan vain avoja ja vastataivutuksia/sulkutaivutuksia pitkillä sivuilla. Päätyihin teimme voltit. Oikea kierros oikeaan suuntaan taivutuksineen olivat paljon helpompia. Vasemmassa kierroksessa sai toden teolla jumpata. Voltillakin Hertta pikemminkin valui kuin kääntyi. Voltilla jopa tuntui välillä kun menetimme tahdin, että se tahdittaa ihan kunnolla, mutta kyseessä on  vain tahditusta kun hevonen ei kanna oikeasti. Voltitkin saatiin sujumaan kun treenasimme avoja ja sulkuja pitkillä sivuilla, jolloin askelluskin on tasaista eikä joka kolmas askel passagea, ja joka neljäs askel harjoitusravia... Hyi meitä! Nyt treenaamaan kunnolla takaisin!

Aloitimme ensin pitkän sivun alussa avolla, ja keskellä pitkää sivua vaihdettiin vastataivutukseen. Tämä "avosta vastataivutukseen ja takaisin"- treeni on todella hyvää treeniä kylkiin. Hertta suoristui ja alkoi käyttämään koko kroppaansa ihan erilailla, ja tämä näkyi muuten niihin voltteihinkin lopulta! 
Voltit paranivat kun hevonen alkoi kantamaan koko kropallaan läpi selän, sekä ajatus liikkumisesta eteen lisääntyi. Hertta on nyt vähän tupannut tarjoamaan passagemaista ravia, joten nyt oltiin todella tarkkoja että kyseessä on etenevä harjoitusravi. Ei mitään kellumista eikä liitelyä! Ravi eteen eteen eteen. 

Voltitkin siis parani muilla tehtävillä kuin itse voltin treenaamisella.
Tämä on kuitenkin mielestäni kaikessa ratsastuksessa ilmeistä. Harvemmin mikään juttu paranee sitä "juttua" hinkkaamalla, vaan sitten kun hevosen saa erilaisilla tehtävillä (avot, sulut) aktiiviseksi koko kropastaan, alkaa tehtävät sujumaan. 
Kun joskus meillä oli ongelmia laukanvaihdoissa, laukanvaihdot paranivat laukan laatua treenamalla, ei vaihtoja treenaamalla.
Huonot voltit paranee kun liikkumisen laatu paranee (symmetrisyys, suoruus, aktiivisuus eteen), ei pelkästään voltteja treenaamalla. 

Päästäänköhän kohta sänkkärille taas treenaamaan kylkien taipumista puolelta toiselle... ;) Kuva viime vuoden syksyltä.
Tarkoitan tällä sitä, että jos jossain tempussa/tehtävässä on vaikeuksia, se ei ole syy, vaan seuraus. 
Jos laukanvaihdot menee rikki --> laukka ei ole tarpeeksi koottua/laadukasta.
Jos voltilla on ongelmia --> hevonen ei ole rehellisesti läpi.
Temput ovat pikemminkin sellaisia tsekkauspisteitä, jossa huomaa onko hevonen oikeasti tempun vaatimalla tasolla. En nyt väitä että voltti olisi mikään temppu, mutta käytän tätä nyt esimerkkinä. 

Ei siis oikeastaan tehty tunnilla muutakuin näitä voltteja ravissa ja laukassa, sekä näissä askellajeissa avoa ja sulkua/vastataivutusta pitkillä sivuilla. Yksinkertaista, mutta kyllä riitti tekemistä. ;)
Loppujenlopuksi oli taas ihana tunne kun Herttakin lopetti sen passagemaisen ravin tarjoamisen, ja alkoi oikeasti imemään eteen ihan siinä tuiki tavallisessa ravissa. Meno on paljon tasaisempaa kun on kokoajan symmetristä askellusta. Kaikki ravi/laukka-askeleet tulee olla samanlaisia, eikä niin että seassa on lyhyempää ravia ja pidempää ravia sikinsokin. 

Arvasin että tauon jälkeen on hinkkaamista näissä jutuissa. Herttakin on vähän ollut lomafiiliksissä ja ottanut itselleen pari extrakiloa... Tosin uskon että se sulaa todella nopsaan nyt kun treenit taas pyörähtää käyntiin!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!