Kootussa Ravissa

5. toukokuuta 2018

Kisaamiseen tutustumista

Enpä asiasta ole tohdinnut hirveästi mainita, mutta ollaan jo vähän käyty Hansun kanssa harjottelemassa kisaamista. Kävin valmentajan tallilla pienissä harjoistuskisoissa He A:1 luokan vetäsemässä ja nyt tulevana sunnuntaina meillä on kotitallilla Erkylässä harkkakisat, joihin aion osallistua. Mietin kyllä hetken viitsiikö kotikisoihin osallistua, koska vaikein paikka kisata on se kotitalli ("mitä täällä minun tontilla tapahtuu!? T. Hansu ;)" ), mutta totesimpa vaan ettei siinä mitään menetä ja muutoinkin treeneissä ollaan tehty tehtäviä rataharjoituksen omaisesti. Sitä ratatreeniä täytyy nyt vain tehdä, jotta saadaan Hansulle opetettua mitä tarkoittaa olla "kehäkettu", sellainen joka muistaa radat ulkoa ja tietää mitä radalla tehdään ;)

Nyt huomenna luokkavalintani on ehkä vähän mielenkiintoinen. Menen ensin He B:0, vaikka olin vähän ajatellut etten He B ohjelmia mene, mutta nyt tarjolla oleva He A:0 on ohjelmana suoraan sanottuna niin epäsopiva Hansulle etten voi sitä mennä. Aion siis mennä Va B:0 lisäksi! :D
Va B:0 on ohjelmana hämäävä, ei pidä antaa sanan vaativa huijata. Ohjelma on todella mukava nuorille hevosille ja siinä tulee avot, sulut ja laukanvaihdot ainoana "vaativana" ohjelmana. Avot ja sulut ovat Hansulle todella hyvä juttu. Vaihdot ovat kotioloissa jo puhtaat mutta ei sillä niin väliä vaikka jännitystä olisi ilmassa ja ne epäonnistuu. Suunnittelin jo vaikka vaihtavani käynnin kautta laukan jos tuntuu siltä etten saa vaihtoa sopimaan ohjelmaan. Tärkeintä on vain mennä treenaamaan sitä itse rataa ja kisaa Hansun kanssa.
En tosiaan lähde huomenna kisaamaan vaan nimenomaan treenaamaan. Valmentajakin antoi luvan mennä vaativa B- ohjelman ja sanoi että otetaan treenin kannalta, sillä kotivalmennuksissakin tehdään jatkuvasti vaativa B- ohjelmien osioita. Nyt voin sitten kokeilla niitä "vähän jännittävämmässä tilanteessa".

Hansulle muutoinkin olisi ainakin näin nuorena kisoissa hyvä mennä 2 rataa. Ensimmäinen rata menee sillä paikkojen katseluun ja toinen rata on aina ollut se parempi, jossa se on jo tosi hyvin töissä. Jos aion mennä vaikka aluekisoihin tänä kesänä, niin ehdottomasti kaksi luokkaa aina näin varhaisvaiheessa. Hertankin kanssa pitkään menin He A + Va B luokat kisoissa, mutta sitten kun siirryttiin Pyhään Yrjöön, niin jää "lämmittelyluokka" pois. Siinä vaiheessa hevoset alkavat olla jo niin rutinoituneita, että pystyy menemään kisoihin oikeasti jo keskittymään siihen yhteen luokkaan varten.

Mutta huomenna sitten kotikisat ja Hansun elämän eka Va B rata! Laskin että Hansu on elämänsä aikana tehnyt 5 starttia ja nyt jo kokeillaan vaativaa... :D Mutta tosiaan kyseessä on todella kiva vaativa B, uskon että se on juuri sopiva Hansulle vaikka virheitä tulisikin! Ohjelmana todella miellyttävä. En aseta paineita meille.

2 viikkoa sitten käytiin tosiaan vetäsemässä He A Hyyppärässä naapurissa. Hansulla oli vähän kevättä rinnassa. Se käyttäytyi kyllä kiltisti mutta sillä oli todella paljon energiaa! Varsinainen verryttelyaika ryhmässä oli vain 15 minuuttia, mutta onneksi sain mennä kentälle verkkaamaan jo alle turhat energiat Hansusta pois. Ajattelin että saan rumia katseista niskaani jos ratsastuskouluoppilaiden sekaan menee nuorella orilla ahtaaseen verkkaan, mutta huvittaa että Hansu on todellinen herrasmies. Pikemminkin yksin kentällä se oli kuumempi kuin sitten ruuhkamaneesissa! Ryhmäverkassa maneesissa moni hevonen tuli todella läheltä/ratsasti takana, mutta Hansu kyllä "ruunaa" itsensä tuossa tilanteessa hyvin. Se käyttäytyy todella siivosti eikä yhtään hörise tai ahdistele muita hevosia.
Itse ohjelman Hansu suoritti oikein siivosti vaikka ainakin kolme tyhmää rikettä tuli. Se tietenkin toin prosentteja alas, mutta vastapainoksi tuli todella hyviä pätkiä ja numeroitakin. Isoin asia mihin olen todella tyytyväinen on Hansun raviohjelma. Vielä viime vuonna aina radalla Hansun näyttävyys ravissa katosi kun se jännittyi. Se ravasi pienesti ja esitti "lusitanoravia" jos näin saa sanoa. Nyt se ravasi pikemminkin liian isosti! On paljon helpompaa saada Hansu eteenpäin jos se tarjoaa passagea, kuin saada se eteenpäin pienestä tikittävästä ravista. Pystyin oikeasti säätelemään ravia radalla ja se oli hyvällä tahdilla. Ajoittain se karkasi pohkeen taa, mutta hävittämättä tahtia! Tahti pysyi viipyilevänä eikä kiirehtinyt. Todella iso juttu. Kertoo kuinka paljon Hansu on saanut voimaa talven aikana.
Rikkeet tulivat sitten toisessa keskilaukassa (Hansu sähläsi Duracellpupu takajalkojen kanssa ja vaihteli laukkoja) ja takaosakäännöksistä se alkoi käyntiin tarjoamaan piaffiaskelia. Nämä rokottavat heti isosti pisteitä ja käynti pisteet ala-arvoiseksi, vaikka Hansulla muutoin on todella hyvä käynti. Kalliit pisteet lähtee aina jos käynnin mokaa!

Eiköhän tästä tämä kisahepan ura ala kehittymään :)

Kiitos Taru Arola taas kuvista ja avusta!
Alkuverkat kentällä


Kun Hansu alkoi rentoutumaan niin tuli taas isompaa liikettäSitten siirryttiin maneesiin verkkaamaan. Jos koitin keventää, Hansu tarjosi keskiravia... :D 

Radalla saatin keskiraveista 7.5 :)

Hassua että meidän bravuuriksi taitaa tulla keski/lisättyravi... Kun mulle irvailtiin lusitanon ratsastamisesta että "Kun ei ne osaa lisätä...." :D 

Vasen voltti onnistui paremmin, mutta oikea ei. Ja nimenomaan taivutuksen puutteesta! Ihan tyhm moka multa etten vie niinkin helppoa asiaa kuin voltti loppuun...

Laukkaohjelma oli vähä nuoralla tanssimista, sillä Hansu oli vähän turhan täpinöissään... :D 

Ainiin!

Loppukommentit radasta olivat mielestäni todella hyvät ja aiheelliset. Kaikenkaikkiaan olin samaa mieltä annetuista pisteistä ja loppukommenteista.
"Hyviä pätkiä, harmillista että jännittyy. Hevosen kokoamisaste on liiankin sopiva tähän luokkaan. Ratsastat rauhallisesti ja siististi". Prosentteja kertyi vain karvan vajaa 59%, mutta ottaen huomioon isot rikkeet käynnissä ja laukkaohjelman jännittyneisyys niin prosentit ovat täysin aiheelliset. Noooh, mutta mun ja Hertan eka He A oli 54%, ja itseasiassa tämä tismalleen sama ohjelma... :)

Enpä koskaan ole saanut kommenttia papereihin "Hevosen kokoamisaste on liiankin sopiva tähän luokkaan..." :D Aina tottunut kommentteihin "Lisää kokoamista".


2 kommenttia

 1. Ihmettelen miksi ihmiset ajattelevat ettei lusitanot osaa lisätä. Itse olen todennut, että ne juuri osaavat lisätä, se on vain juuri siitä kiinni, että niiden täytyy pysyä rentoina. Teiän meno näyttää tosi hyvältä juuri noihin luokkiin mitä meette, ei liian haastavaa nuorelle, mutta kuitenkin haastetta sen verran, että keskittymistä jo hieman vaaditaan :) Tsemppiä tuleviin koitoksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Osaa ne lisätä ja itseasiassa lisää jopa enemmän kuin yleensä. Mutta se niiden lisäys on paljon helpompi pilata. Siinä missä pv jännittyy niin se pystyy paremmin säilyttämään ison liikkeen koska ne on vahvoja. Lusitano kun jännittyy niin se näkyy heti ja vie liikkeen.

   Joo nämä molemmat luokat ovat oikein passeleita. Ei liian haastavaa mutta joutuu ja pääsee tekemään. He b on harmillisesti lyhyellä radalla joten se on vähän ahtaampaa :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!