Kootussa Ravissa

25. syyskuuta 2017

Lusitano Feira III

Vähän myöhässä postaus, mutta haitanneeko tuo. 
Heti pakko sanoa että tapahtuma oli todellakin menestys. Ainon puitteet ovat mielettömät kisaajille sekä katsojille. Jopa minun 91 vuotias mamma pääsi katsomaan mun kisoja ensimmäistä kertaa. Ainon ravintolasta kun on suora näköyhteys maneesiin, mikäs sen parempi tilata erilaisia kakkupaloja kahvin kera ja seurata tapahtumaa, vaikkakin mamman sanoin "enhän mä mistään mitään ymmärrä", niin mukavaa taisi kuitenkin olla ;)

Rakennearvostelussa


Tärkeintä Feirassa meille oli Hansun kantakirjaus. Hansun "esiintymisjännitys" tietäen sille on melkein pakko vetää alle yksi luokka, jotta "pääluokka" menee ratsastuksellisesti nappiin. Tällä kertaa kisaluokkana ollut He A 10 sai toimia meidän "kyttäyskierroksena" jotta itse kantakirjauksessa Hansu liikkuisi hyvin. Ja niinhän se taas meni. 
Itse kouluradalla Hansua pelotti vähän liikaakin yleisö ja tuomaripääty. Kirjaimellisesti se hiipi tuomarinpäätyyn eikä kyennyt ensin edes ravaamaan vaan se hyytyi käyntiin kun pelotti... onneksi Hansu kuitenkin nöyrän luonteensa ansiosta menee minne sanotaan, vaikka jännittää! Toki se piti vähän kantaa sinne.
Positiivista että Hansun saa aina esitettyä, mutta eihän siitä saa kaikkea kapasiteettia irti jos se jännittää. Liikkeistä häviää puolet ja se kiemurtelee. Mutta aina se yrittää tehdä! Jälleen kerran siis rata sujui ilman suurempia rikkoja, skaalan ollessa 5 ja 8 välillä. Tuomarinpöydän kohdalla ollut laukannosto oli 5 kommenteilla "ryntää", kuka ei nyt ryntäisi pois tappajapöydän luota jos laukkaa pyydetään samalla nostamaan? ;) takaosakäännökset menivät kanssa ala-arvoisiksi, mutta pakko myöntää etten koskaan ole niitä Hansun kanssa tehnyt! Eli takarit olivat liian isot ja haparoivat. Sallittakoon se. Täysin syytön hevonen siihen!

No mistä tuli 8? Keskiraveista. Naurattaa kun mulle sanotaan "lusitanot ei osaa ravata". Eipä. Osaa, jos ne opettaa, niinkuin muillekin hevosille opetetaan niitä eri vaihteita liikkeisiin...  Ja meidän bravuurit tulee varmaan olemaan keski ja lisättyravi. Toisille se on helpompaa kuin toisille, mutta tuomari tuli jopa palkintojenjaossa sanomaan että todella hienot liikkeet tällä lusitanolla, vaikka vähän vielä jännittää/ei ole avuilla. Mutta ehkäpä taas muistetaan että Hansu on vasta kuusi vuotias kakara. Se saa olla mun puolesta vähän epätasainen... ;) silti se yrittää.
Jälleen kerran Hansu oli verryttelyssä todella hyvä. Eli taas sain maistiaisia siitä että siitä saa irti paljon vieraissakin paikoissa ja kisoissa! Se on itseasiassa parempi kisoissa kuin kotona. Paljon rauhallisempi. Ainut mikä tässä on niin Hansun täytyy aina ensin nähdä ja tutustua areenaan missä se liikkuu. Eli pahinta sille tässä vaiheessa on paikan vaihtaminen verryttelyalueelta kisa-areenalle. Sen pitäisi saada 10 minuuttia pyöriä ja katsoa joka nurkka jonka jälkeen se hyväksyy alueen ja sitä voi ratsastaa. Ajan kanssa varmasti ne valkoiset aidatkin tulee tutuksi ja ylimääräinen jännitys lakkaa.

Prosentteja tuli siis tasan 64 ja sijoituttiin luokassa kolmanneksi! Vielä alle kuvia lauantailta

Kuvat Taro Arola!Miten voi vaikuttaa niin paljon yksi Kyran klinikka mun istuntaan? Tuntuu oikeesti että Kyran sanojen jäljiltä löysin oman "Hertta-aikaisen istunnan" takaisin. Vähän vinkkiä siihen miten Hansun ympärille pääsee istumaan...

Kouluradalta

Kouluradalta

Palkintojenjaossa

Ei Hansu kauaa ehtinyt levätä kun sillä oli kantakirjauksen vuoro. Kantakirjaukseen ei onneksi paljoa tarvinnut verkata, lähinnä vain hakea sellaista avointa ja matalaa muotoa, jossa se kulkee rennosti ja luonnollisin askelin. Ikäänkuin ratsastaisi neljä tai viisi vuotiasta hevosta. 
Se että oltiin pyöritty areenalla kisaluokan ja palkintojenjaon aikana auttoi paljon kantakirjausta. Kun kantakirjauksessa pyörin areenalla, ei Hansu enää kytännyt mitään. Juuri näin täytyy tehdä kisoissakin! Eli ensin alle joku harkkaluokka ja sitten perään vasta varsinainen luokka jotta kisa-areena on jo nähty.

Itse ktk meni ihan hyvin. Jostain syystä sain Hansun kanssa pyöriä areenalla vain toiseen suntaan, vaikka muut hevoset näyttivät molemmat suunnat kaikissa askellajeissa. Syytä tähän en tiedä! Hansu sai kuitenkin 70 pistettä eli se on hyväksytty hyvin arvosanoin kantakirjaan! Mm. Käynnistä se sai 8 ja päästä. Nyt sitten mulla on ratsastettavana aito kantakirjaori ;) 
Sanomattakin selvää että jos lusitanovarsan haluaa, tulee orinkin olla hyväksytty kantakirjaan.
Tamman omistajat, vink vink. 


Alla vielä Suvililja Photographyn kuvat!


Lopputervehdyksessä kouluradalla. Mitenniin Hansu edelleen kyttää yleisöpäätyyn :D 

Kantakirjauksessa sai onneksi esittää keventäen ja vähän vapaammin

Kantakirjauksessa laukkaa

Laukan esittämistä.


Hansu oli ihan poikki reissun jäljiltä. Oltiin kuitenkin jo lauantaina saavuttu Ainoon treenaamaan ja vaikka Hansu nukkuu ja syö hyvin vieraassa tallissa niin on se henkisesti raskasta nuorelle hevoselle. Varsinkin kun Hansu on ori, sen täytyy "päivystää" kokoajan. Se jotenkin pitää sellaista hienovaraista esitystä kokoajan. Ei saa näyttää ulos päin että väsyttää, kokoajan pitää patsastella ja esiintyä. "Vatsa sisään, tukka hyvin, näkyyks kello? " ;)
Sitten kun tullaan kotiin  niin hyvä ettei heittäydy makuulle karsinaan ja ala kuorsaamaan :D
On Hansun käytös kisoissa kyllä niin ihanaa... se on tosiaan ori ja varmaan ainut joka ei huuda yhtään paikan päällä vaikka muut kiljuisi! Hansu vain on hiljaa katsoo mitä muut touhuaa.

Feiran jälkeen Hansu vietti syyslomaa. Se sai olla enemmän vapaalla ja käytiin lähinnä vain pari kertaa metsikössä kävelyllä/sänkkärillä vähän liinan päässä. Ei yhtään tehnyt pahaa tällainen höntsäviikko! Hansulla ei nouse energia päähän.
Tällä viikolla on taas keskiviikkona oma valmennus ja sitten lauantaina lähdetään vähän pidemmälle Mari Mänty Faria de Carvalhon valmennukseen! En vanno menikö nimi nyt oikein... :)


Hansu sunnuntaina iltapäivällä torkkui jo mökissään :D

Nyt meillä ei Hansun kanssa oikeastaan olekaan tälle vuodelle enää mitään pakollista menoa! Ajatukset  pyörii jo ensi kesässä.
Harkkakisoja pitää koittaa saada mahdutettua talveen niin paljon kuin vain pystyy jotta Hansun ratajännitys muuttuisi ratarutiiniksi. :)


6 kommenttia

 1. Mitkä prosentit saitte radasta? Entäs sijoitus kun olitte palkintojenjaossa :) On se Hannu vaan hieno! Ja sulla on tosi kaunis istunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohin laittaa sen tuonne, lisäsin!

   Mutta siis saatiin 64 prossaa ja oltiin kolmansia! :)

   Poista
  2. Onnea! Ja kirjoitusvirhekin tuohon kommenttiini näköjään tuli, Hansu piti kirjoittaa :)

   Poista
  3. Hehe eikös Hannu ole kans ihan hyvä 😂 :D

   Poista
 2. Onnea taas kerran! Ootte kyllä hieno pari ja uskon että tulevaisuudessa teiltä nähdään varsin häikäiseviä kouluratoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka meno on ailahtelevaa vielä niin jaksan odottaa että Hansu joskus häikäisee, mitä se paikoitellen jo tekee. Siinä on paljon hyviä asioita mitä pitää tuoda paremmin esiin ja vahvistaa heikkouksia. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!