Kootussa Ravissa

6. tammikuuta 2016

Ratsastajan vuoro...

Varmasti monelle hevosihmiselle tuttujuttu, että hevosta kyllä hierotaan ja hoidetaan, mutta itse ei käydä edes hammaslääkärissä... Itsekin mietin juuri, kuinka Hertalle kyllä on tarvittavat lisäravinteet ynnä muuta, mutta itse en viitsi tuhlata rahaa edes D-vitamiiniin.

Mitä hierontaan tulee, niin nyt oli mun vuoro!
Kaverini Riikka, joka on joskus täällä blogin puolellakin mainittu koska hän vuokrailee ja ratsastelee Herttaa silloin tällöin, opiskelee hierojaksi para-aikaa. Tottakai ilmoittauduin koekaniiniksi!

Jokaisesta asiakkaasta täytetään kaavakkeet.
Pitkään on munkin pitänyt tulla Riikan hierottavaksi mutta aina on ollut ties mitä. Jotenkin sitä myös ajattelee että "ei mua mistään jumita, en mä välttämättä tarvitse". Sanonpa vaan, että ei tee ollenkaan huonoa käydä itsekin hierojalla, vaikkei tiedossa olisikaan mitään varsinaista ongelmaa.

Meillä on tarkoitus Riikan kanssa nyt ottaa oikein kunnolla säännöllisesti ainakin tämä niska-hartia-selkä hieronta. Katsotaan mitä muutoksia se tuo.
Mun ongelmathan kropan kansss ratsastaessa ovat aika pieniä, mutta kyllä ne on olemassa. Äkkiä kun katsoo niin näyttää että istun keskellä ja suorassa, mikä on osittain kyllä totta. Mutta suurin ongelma on mun vasen kylki, joka on löysä, ja sitten vastapainoksi oikea käsi ja olkapää. Jännitän huomaamattani oikeaa olkapäätä nostamalla sitä ylös ja niin nostan myös oikeaa kättä ylös. Vasen käsi on aina ollut vähän flegmaattisempi. Olen kylläkin oikea kätinen, joten se selittää.

Vaikka ratsastaessa nostan oikeaa olkapäätä ja kättä ylöspäin ja jännitän sitä, niin luonnostaan mun ryhtiä katsoessa mun oikea olkapää on todella paljon alempana kuin vasen. Otettiin muutama kuva, niin siinä se näkyy todella selvästi.

Tämä kuva on todella vanha, 8 vuoden takaa peräti, mutta tuossa näkee sen mun ongelman selvästi, sillä silloin se häiritsi. Vasen käsi roikkuu mutta oikea käsi on ylempänä kun jännitä olkapäätä ylös. Olkapääni kipeytyi tästä paljon ja se oli aina jumissa.
Btw, kyseessä on hevonen jolla ratsastin sen aikaa kun Hertta oli tiineenä. Hevonen on yksi Hertan omistajan hevosista, joten näppärästi sai vararatsun samalta tallilta siksi aikaa kun H oli mammalomalla.
Riikka käsitellessään tutki ja totesikin että mulla on ranka kyllä suora, mutta mun oikea lapaluu tai lapaluunharju itseasiassa on paljon lähempänä rankaa kuin vasen selästäpäin katsottuna. Vasemman lapaluun ja rangan välissä on noin 5 cm, kun taas oikean lavan ja rangan välissä on vain noin 3 cm. Mun oikea lapa ja rangan väli on siis niin kireä, että lihakset vetävät mun lavan ja sitä myöten oikein olkapään ja käden alemmas. On sanomattakin selvää, että jos joskus mulla on ollut jotain jumia ja kireyttä selässä, niin se on aina ollut oikean lavan ja rangan välissä...

Tässä näkyy konkreettisesti tuo hartioiden korkeuden ero sitten taas vastaavasti levossa. Piirsin viivan hahmottamaan sitä kuinka paljon alempana mun oikea olkapää roikkuu.
Ratsastaessa tosiaan nostan oikeaa olkapäätä ja jännitän sitä, kun taas vasen puoli roikkuu ja on flegmaattinen. Jännä että tilanne on täysin toisinpäin levossa ja ratsastaessa.
Riikan ohjeilla jumppaan nyt olkapäitä pienillä käsipainoilla ja jatkamme hierontasarjaa jotta saisin itseäni tasapainoon.
Riikkakin hieroessaan oikein löysi sen kireän kohdan, sillä siellä oli niin kireää että ihankuin lihakset olisivat muljuneet hieronnan aikana. Vasemmalta puolelta kun hieroi niin ihan sulaa vahaa se vaan oli.. Tai pelkkää läskiä... ;)

Hieronnan jälkeisinä päivinä kyllä tuntui hyvin mistä oli hierottu ja missä sitä tekemistä oli. Sain Riikalta ohjeet venytellä ja olenkin nyt yrittänyt pitää ylävartaloa paljon enemmän liikkeessä ettei se kiristyisi taas vain toiselta puolelta.
Otetaan nyt oikein projektiksi jumpata tuo mun yläselkä kuntoon. Katsotaan saanko itseeni symmetrisyyttä!

Kiinnostaako joitain lukijoistani edullisesti hieronta?
Riikka on tosiaan vielä opiskelijana, joten hänen täytyy suorittaa tietty määrä hierontoja. Nyt olisi tosiaan mahdollisuus edulliseen opiskelijahierontaan Etelä Suomessa Vantaan/Helsingin alueella.
Jos pääset Pasilaan koululle (Kuortaneenkatu 7), niin koululla pystyy tekemään myös kuumakivihierontaa. Riikka pystyy kuitenkin tulemaan hieromaan perushierontoja myös kotiin, sillä hänellä on hierontapöytä ja tarvittavat varusteet mukana.
Aikoja voitte varailla hierontakoulun sivuilta www.hierontakoulut.nettiaika.fi tai jos sivuilta on hankalaa varata, niin osoitteeseen riikkavuorinen.relaxi@gmail.com voi laittaa suoraan Riikalle viestiä ja hänen kanssaan katsoa sopivan ajan.

Koulun hinnasto on näkyvillä nettisivuilla mutta laitoin ne vielä tähän.

Ratsukosta 50% on ratsastajaa. Ihan yhtälailla sitäkin pitää huoltaa. ;)
Itselläni on tavoitteena nyt treenata kohti kisakautta myös itseäni. Lenkkeilyä olen lisännyt aikataulun puitteissa ja nyt tsekataan tämä kroppa kuntoon myös hieronnan ja jumpan puolelta. Airan istuntatunneillekkin pitäisi jälleen päästä, siellä jos jossain pääsen näitä ongelmia myös ratkomaan. Kokonaisvaltaista treeniä siis!

24 kommenttia

 1. Liikkuuko hän myös Espoon suunnalle kotikäynneille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä liikkuu! Oma auto löytyy joten voi kuskaa pöydät yms.

   Poista
 2. Hei! Todella kiinnostava postaus. Kuulisin mielelläni lisää siitä, kuinka liikut ja huollat kehosi tällä hetkellä ja kuinka aiot asiaa muutta/teetkö jotain lisäyksiä esim. lihaskuntoharjoitteluun. Myös venyttelystä ja ratsastajan alkuverryttelystä olisi mielenkiintoista kuulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis kyllä tehdä oma postauksensa tosta!
   Äkkiseltään sanottuna alkukävelyt ennen ridausta nykyään pyrin tekemään itse kävellen! Myös loppukävelyt kävelen itse. Varsinkin talvella lämpeää itse paljon paremmin kun liikkuu eikö istu käyntiä selässä.

   Tuon hartiajumituksen takia pyörittelen myös välikäyntien aikana käsiä ihan ilmassa. Pyrin saamaan juurikin niitä kireyksiä vähän rentoutumaan pyörittämällä kösiä etten heti jämähdä

   Poista
 3. Todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Ja tottahan se on, että pitää siitä ratsastajastakin pitää aika-ajoin huolta, ettei pääse ihan lihakset jumiin;)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vain tuppaa aina unohtumaan kun keskittyy näihin eläinlapsiin ja niiden hyvinvointiin. :D

   Poista
 4. Tää alkoi heti oikoa kylkiään toimistojakkaralla... ja hierojalle oli muutenkin aika tilauksessa, mutta nyt on aikataulullisia dilemmoja.Varsinkin näillä pakkasilla huomaan alkavani kyyhöttää kyyryssä hartiat korvissa ihan missä vain menenkin - ei siihen tarvita edes ulkoilmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hyvä! Psykosomaattisia vaikutuksia blogillani siis ;)

   Poista
 5. Voi kun sulla on nuo viat ratsastaessa niin pieniä. Kun itsellä on niin suuria vielä! Istuntakin on puutteellinen.:-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis ne on ollut isompia aiemmin, mutta silloin kun aloin tiedostamaan niitä niin pystyin alkaa treenaamaan niistä eroon! Ne ongelmat on mulla siis edelleen mutta pienempinä. Ei auta kuin treenata! Aluksi se on tosi vaikeaa, kun aivot käskee "tee toisin" ja kroppa ei vain tottele! :D

   Poista
 6. Mulla kirra ihan hirveästi lähentäjät reisissä. Mutta jostain syystä hävettää mennä hierottaan jalkoja :D kutian helposti ja siinä ollaan melko intiimillä alueella. Vois tuon yläkropan kyllä käydä hierottaan pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei joo, ehkä mullakin olisi vähän iso kynnys mennä jalkoja hierotuttaa! :D Venyttelyä vaan itsekseen..? :D

   Poista
  2. haha, just mietin että täytyy varmaan sunkin jalat käydä läpi tässä joku kerta! :D

   Poista
  3. Apuaaaa, selluliittihierontaa.... x)

   Poista
 7. I feel you! Sama vika täällä mutta vinous lähtee jo alaselästä (rangasta). Vaikea huomata tuota itse :p Voikun hevosen kiropraktikolta ja hierojalta jäisi rahaa omiin hoitoihin :D Mutta hevoset ensin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Näitä pystyy toki itse jumppailemaan, mutta ei tekisi pahaa käydä itsekin välillä oikomassa jäseniään, mutta kun nuo meidän karvalapset tuppaa viemään senkin rahan ensin... ;)

   Poista
 8. Mulla on täysin samanlainen ongelma joten tää postaus oli mulle hyödyllinen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä! tai siis ei hyvä että sullakin on näitä ongelmia, vaan hyvä jos tästä oli hyötyä! Seuraile sitten tätä "juttusarjaa" kun jatketaan Riikan kanssa yhteistyötä, niin josko siitä irtoaa lisää hyötyä :)

   Poista
 9. Mulla niskassa ja alaselässä lievää skolioosia, mutta vaikuttaa jo aika suuresti. Varsinkin jumiuttamalla selkää, ja välillä on ihan hirveät kivut. Myös mun fyssari huomasi mun puolieron. Vasemman puolen lihakset on ylempänä kuin oikean, joka sitten testeissä esim. käsiä nostaessa näki tahdissa.
  Fyssarin mielestä mulla on paras mahdollinen harrastus selän korjaamiseen, pako vaan pitää ittensi suorassa:D Lisäks mulla on kaksi a4 paperia täynnä jumppa liikkeitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastus on oikeasti hyvä laji tähän, käytetäänhän ratsastustakin fysioterapiana! ;)

   Et viitsisi jakaa paria jumppaliikettä mullekkin..? :'D

   Poista
  2. Joo, tottakai voin!:) Sä varmaan tarviit yläselkään? Mulla on molempiin omia :D Oliko ajatuksia mihin laitan?:)

   Poista
  3. sähköpostiin noora.peltola@helsinki.fi? :) Ja tosiaan jos tätä mun yläselkää saisin vähän balanssiin niin siihen vinkkejä... :D

   Poista
  4. Joo, koitan saada tänään tulemaan, mutta huomenna viimeistään:)!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!