Kootussa Ravissa

7. toukokuuta 2014

Rivi kiusaaHertta harjatelineenä. 
Alkaa jo mennä usko!

Hertalla on siis nyt jo alkukeväästä ilmennyt riviä etujaloissa. Ensin riviä oli vain oikeassa etujalassa, ja sitä oli vähän, vain pieni rupi. Sitä sitten aina ratsastuksen jälkeen pesin ja rasvasin. Nyt sitten noin 1 kk takaperin riviä ilmestyi myös vasempaan etuseen?! Tilanne on nyt se, että riviä on molemmissa etusissa, yhteensä kaksi rupea/jalka. Ne ei sitten lähe millään. Välillä rupi irtoaa ja sitten se on jo avonaisen haavan näkönen. Välillä ruvet ovat kovat ja "paakkuuntuvat", jonka jälkeen ne taas irtoaa jne... Mun mielestä on jännä että Hertalle on yhtäkkiä kevään tullen ilmestynyt riviä, koska meillä ei edes ole mutatarhoja tms.

Olen nyt käyttänyt jotain tallin omaa rivivoidetta sekä Bepanthenia. Ei vaan millään ota lähteäkseen. Ei ne nyt kuitenkaan levinneet ole.
Ostin nyt tänään kaverini suosittelemaa rivivoidetta jossa on aloeveraa, sinkkiä ja klooriheksidiiniä. Aika kallis hinta pienen pienestä purkista, sillä purkki on huulirasvapurkin kokoinen ja maksoi 12 euroa... Katsotaan lähteekö helpottamaan.

Kertokaapas omia kokemuksia rivin hoitamisesta? Millä olette päässeet siitä eroon?

Hertan allergia on helpottanut nyt kun on ollut vähän viileämpää ja jotain sadetta on tullut meillekkin. Enää ei pölise niin pahasti, mutta vielä kaipaisin kunnon sateita, enkä räntää.. Eiköhän tämän kevään pahimmat allergiat olleet tässä, kun pahin kevään eka kuivuus on ohitettu.
Eilen nimittäin huomasin, että "entinen ja oikea" Hertta on tullut takaisin. Jo tarhasta haettaessa huomasin että sillä on taas silmät auki ja se on paljon energisemmän näköinen. Kävin juoksuttamassa eteen-alas. Siinä H vain tallusti tylsistyneenä, mutta hoitaessa tosiaan se oli hereillä kokoajan. Jo pitkään kevään pölisemisen ansiosta H on ollut mun mielestä jotenkin uninen ja nuutunut. Sellainen "tylsä". Eiköhän se sieltä taas puhkea kukkaan! ;)

Tänään ajattelin tehdä kankitreeniä. Etenkin taas laukkaan lisää suoruutta ja kokoamisastetta. Täytyy olla tarkkana että H pysyy pohkeen edessä, joten ajattelin tehä "pidentää-lyhentää" harjotetta. Kootusta laukasta keskilaukkaan siirtymisiä siis, jossa Hertan täytyy olla hereillä ja reagoita nopeasti sekä eteen, että kokoavasti pohkeesta.PS. Nyt on sitten upouusi traileri tallinpitäjällä! Hertta pääsee nauttimaan luxuksesta! Katsotaan vaan kuin kauan menee aikaa lastaukseen kun on vieras traikku. Hertta on vähän vieraskorea. ;)

25 kommenttia

 1. Minun hevoselle tuli kerran myös jalkoihin rivin näköistä ihottumaa. Ensin toiseen takaseen ja sitten toiseen... hoidin ihottumaa vaikka millä rasvoilla, mutta kunnes älysin vain pestä rupia vedellä (tai miedolla saippualla) ne hävsivät. Jätin siis rasvailun kokonaan pois ja rivit hävisivät. Toinen kikka voisi olla kokeilla animal-intexiä (kuivanakin voisi toimia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattelin kans seuraavaks kikaks kokeilla pesua betadinella tms. :)

   Poista
 2. no mietinki että koska tulee uus traikku! :D ihanaaaaa herttaa hemmotellaan kunnolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo paitsi että H jännittää kuitenkin kun Hänen Arvonsa rutiinit ovat nyt mennewt sekaisin ja on uusi traikku! Menee varmaan puolivuotta ennenkuin neiti suostuu omaksimaan trailerin itselleen :D

   Poista
 3. pesu + kuivaus + baby sinkkivoide! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän ei ole mitään desinfioivaa ainetta mukana? Sinkkiä on ainaki tässä mun uudesaa rasvassa :p

   Poista
 4. Meillä annettiin julkeasti vain olla - pidettiin kuivana ja harjattiin. Lähti pois eikä sen koommin ole ollut mitään ongelmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä viime keväänä jätin ja ei lähtenyt... :D tosin talveksi häviää kaikki. Jännä vaikka meillä on liian kuivaa kesät kun yleensä rivi tykkää kosteasta..

   Poista
 5. En nyt halua lietsoa "paniikkia", mutta eihän rivi voi olla virusarteriitin oireita? Meillä hevonen oli myös taannoin "uninen ja ei oma itsensä", sekä ihmeteltiin kun rivi ei lähde millään pois. Kyseessä paljon matkustava hevonen. Vaiva ei lähtenyt parantumaan ja lähinnä huvikseen mitattiin kuume, jota olikin jonkin verran. Onneksi ei liikutettu hevosta normisti, koska "rivit" oli niin kipeet jaloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jotenkin jaksa uskoa, mutta voisihan sitä mittauttaa kuumetta Hertaltakin varuiksi... se vaan tosiaan on tosi pölyherkkä ja keväisin tää on aika kaameeta kun pölinä alkaa. Ei varsinaisesti siitepöly, vaan kaikki pöly ärsyttää. Talvella ja kesällä ei ongelmaa, niin kauan kun on kosteaa. Esim oikein märkä syksy on Hertalle unelma. Talvellakin alkaa köhimään jos antaa kerrankin pölyävää kuivaheinää niin se napsahtaa samantien! En siis ihmettele että Hertalta on veto pois, kun monella allergisella ihmiselläkin kevät on tuskaista aikaa.

   Rivi meillä ei onneksi vaivaa meillä muutakuin omaa silmää. Mua se vaan häiritsee, mutta tietenkin voisi tsekata ettei rivi kuitenkaan ole merkki jostain viruksesta, kun muut oireet peittyy allergiaoireiden taa. Kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Onko Hertan ruokinnassa muuttunut jotain? Mun hevolle on tullut kaksi kertaa riviä kohta kolmen vuoden aikana. Ekalla kerralla epäilin syyksi rehua, ja kun jätin sen pois, rivi parani. Tokalla kerralla olin ehtinyt käyttää suht lyhyen ajan uutta elektrolyyttijauhetta ja kun jätin sen pois, rivi parani. En voi olla varma, johtuiko noista, mutta ainakin parani niiden poisjättämisen myötä. Jälkimmäisella kerralla tosin muutaman päivän pesin myös Helosania vaahdottamalla ja kuivasin, mutta ekalla kerralla en tehnyt sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... Ei sillä kyllä ole vaihtunut, korkeintaan tosiaan säilöheinä alkanut vaihtumaan kuivaheinään. Samaa elktrolyyttijauhettakin olen käyttänyt pitkään. Pitääpä miettiä! Katsotaan lähteekö paranemaan kun alkaa syömään enemmän tuoreheinää niitettynä kuivaheinän sijaan?

   Poista
 7. Meidän hevosten tarha on mutanen n. joka syksy/kevät, annetaan vaan rivien olla jaloissa ridan aikana ja ridan jälkeen yleensä kuivuneet ja sitten vaan rapsutellut pois ja jos tullut haava ruven pois otettua, annan olla tai pistän jtn rasvaa. ''katastrofi'' jos jalat pesee/kastelee, sillä pahentaa vaan, kun jalat ei ikinä pääse kuivumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinno meillä on vähä liiankin kuivat hiekkatarhat. Tänä keväänä ei ollut kertaakaan kunnolla vetinen kun ei sitä luntakaan ollut mitä sulaa. Kavioiden kastelun yhteydessä olen pessy vedellä rivejäkin, ainut mahis päivän aikana jolloin saa kaviot kosteutta. :/

   Poista
 8. Hevosellani oli syksyllä riviä todella paljon ja aluksi pesin ja rasvasin aloe vera- voiteella. Eihän se mitään auttanut. Aloin pesemään jalkoja eläinten desinfioivalla shampoolla (taisi olla Hexocil) ja aloitettiin antibioottikuuri. Pesun ja kuivauksen jälkeen laitoin antibiottivoidetta (se oli kai lehmien utareille tms. tarkoitettu :D ) ohuen kerroksen. Muutaman päivän päästä riviä ei ollut enää ollenkaan. Todella tärkeää on kuitenkin pitää vuohiset mahdollisimman kuivana ja pesun jälkeen kuivata puhtaalla pyyhkeellä tai paperilla.
  Yhdellä hevosella rivi oli kuulemma johtunut säilöheinästä, joten syitä riviin kyllä löytyy.

  Toivottavasti pääset tuosta inhotuksesta eroon!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Kiva kuulla! No jos tämä ei nyt mene ohi betadinella ja tällä uudella desinfioivalla rasvalla niin pitää harkita antibioottivoidetta... tosin aluksi lähden liikkeelle ihan vaan basibactilla, sillä meillä rivi ei ole paha. :) aiempana tulikin ilmi että voi johtua ruokinnsta myös. Mitään suurta ja mullistavaa ei kuitenkaan ole Hertalla vaihtunut joten katsellaan miten tuoreheinä vaikuttaa seuraavaksi kun sitä alkaa saamaan!

   Poista
 9. Meille tuttu vaiva, kikkoja on myös monia ;)

  Yksi toimiva on, että pesee jalan huolella, jos on pesubetadinea niin sillä. Sitten iso köntsä rupien päälle helosania, ja annetaan olla ainakin 10 min. Hevosen kannattaa seisoa käytävällä/vesarissa, koska muuten tulee sotku kun rasvaan tarttuu kaikkea. Sitten pestään rasvat pois, olen vielä laittanut päälle normibetadinea (mulla on se valmiiksi laimennettuna suihkupullossa, eli oon suihkinut vähän). Sitten superhuolellinen kuivaus, pyyhe + talouspaperi toimii hyvin. Ruvet saattaa tässä irrota, mutta se on ihan hyvä! Kannattaa myös leikata pois kaikki ylimääräinen vuohiskarva ja muu tupsu, joka voi kastuessaan pitää ruven märkänä ja muhia bakteereita. Mieluiten vaikka klipperillä sitten kun ruvet ei ole niin ärtyneet. Koko komeuden päälle vielä bacipactia ja avot! Tällä kikalla oon saanut semmoiset köntsäisetkin ruvet pois ihan päivissä. Sitten kun ruvet on siistit, niin mahdollisuuksien mukaan pitää vaan kuivana koko hoidon. Mutta jos likaantuu/kastuu, niin sitten tuo yllämainittu käsittely.

  Jos eläinlääkäriä on tulossa sinne suuntaan, suosittelen pyytämään terrapoly-rasvaa. Se on antibioottipohjainen rasva ja toimii ihan superhyvin. Jos rivi on oikein ärtsy ja on tätä, niin karvat pois mahdollisimman hyvin vaikka saksilla, sitten rasvaa, joku sidetaitos tms ja pinteli ainakin yöksi. Tätä kun toistaa muutaman yön niin lähtee sitkeämmätkin rivit. Voi tietty kokeilla helosanilla tai muulla, mutta terrapoly on itsessään antibioottista niin on vähän eri juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt ruli niin tarkat ohjeet että noilla on pakko selvitä jos ei muuten auta! :D

   Poista
 10. Meidänkin hepalle riviä alkoi ilmestyä toissavuonna keskellä talvea outoon aikaan, normaalistikkun tullut korkeintaan kurakeleillä. Huolellinen pesu ja kuivaus, ja rupien päälle sinkkivoidetta sekoitettuna helosaaniin. Alkuun laitettiin vielä ruven päälle sellainen iso "laastaripatja" ja pinteli suojaksi, sitten kun alkoi paranemaan niin side pois, jotta jalka sai hengittää. Hyvin parani näillä konsteilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tyyppisillä ohjeilla useimmat vinkkasi, joten näillä lähden kokeilemaan! :)

   Poista
 11. Itse olen kokeillut sellaista vanhankansan kikkaa ja meillä se ainakin toimi riviin. Eli illalla jalat pestiin huolellisesti ja riveihin laitettiin perusrasvaa. Rasvaamisen jälkeen rivien päälle laitetaan vähän lampaanvillaa (itsellä oli "raakavillaa" eli villaa ei ole mitenkään käsitelty) ja lämpöpintelit yöksi jalkoihin, jotta villat pysyisi paikallaan. En todellakaan tiedä miten se villa vaikuttaa, mutta meillä se toimi ja toisiaan opin tämän tavan semmoselta vanhalta hevosmieheltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villaa?! :D tota en ole ennen kuullutkaan! Miksei sitä voisi kokeilla... :)

   Poista
 12. Mun tammalle iski todella sitkeät rivit syksyllä 2007 (=en tiedä onko "lääkkeen" nimi vielä sama) ja kaikkeni koitin eikä viitsinyt antaa vain olla, koska niitä arkoi liikkuessakin...
  Eläinlääkäri toi kotikäynnillä siihen Kefamastinia joka on lehmän utaretulehdukseen tarkoitettua voidetta ja kyllä muuten tehos, ihan päivissä!
  Sama aine toiminut muillakin, mutten tosiaan oo varma liikkuuko vielä samalla nimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Ilmeisesti se utarevoide on tehokasta. Jos noi pahaksi menee niin sillä sit liikenteeseen!

   Poista
 13. Joat functional toimii myös hyvin! Ihan pelkästään sitä tai voi laittaa hauteena esim. yön yli.

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!