Kootussa Ravissa

25. heinäkuuta 2017

Eikä vieläkään satulaa

Mulla taitaa nyt olla neljäs testisatula, viides jonossa. Vielä ei ole sellaista täysin priimaa löytynyt mikä tuntuisi Hansulle sopivan. Ja jos oikein tarkkoja ollaan mun mielestä Hansu muuttuu nyt kauheesti lihavuuskunnossa, että se mikä oli viime viikolla "ok", on nyt "ei ok". Hansu kuivui aika paljon muuton ja tammavierailun aikana, mutta nyt se on asunut Erkylässä reilu 3 viikkoa, ja mielestäni se on pyöristynyt taas aika kovaa vauhtia! Vielä ei ole ihan siinä yhtä hyvässä lihavuuskunnossa mitä se oli keväällä parhaimmillaan, mutta tuolla ruokahalulla uskon että kohta se saadaan taas parempaan kuosiin. Iso muutos on jo kuitenkin tässä parissa viikossa tapahtunut ja se on jo pyöristynyt, mitähän tapahtuu kun aikaa kuluu vielä lisää?
Hain ison satsin Hartogin lusernipellettiä ja sen määrääkin olen nostanut. Kaikki uppoaa! Vaikka tuo Hartogin "greenline" sisältää vähemmän sokeria kuin Greenline, se uppoaa Hansulle kuin häkä! Vähän pelkäsin että mitä tuo nirppanokka suostuu syömään, mutta se ihan imuroi kaikki Speedexin nappulat ja pellava-lusernipuuron! :D So far so good...

Tänään tosiaan testasin Prestigen satulaa. Taru oli nyt toista kertaa kuvaamassa meitä Erkylän päädyssä, ja jo kuvistakin huomaa eroa lihavuuskunnossa! Aikavälillä 2 viikkoa... :)
Tämän päivän satulassa tykkäsin itse kyllä istua, mutta en ihan tiedä tykkäsikö Hansu siitä. Se kyllä näytti sopivan selkään ihan hyvin, mutta jotenkin hevonen tuntui vähän kiemurtelevalta alla. Kauhean hankalaa kun hevonen ei ole niin tuttu kuitenkaan, että voisi verrata johtuuko päivän vaihtelut nyt uudesta satulasta vai jostain muusta. Päivät nyt voi kuitenkin vaihdella aika paljon näiden nuorten kanssa. Hansu kyllä liikkui oikein hyviä pätkiä! Sen ravia ei edes voi sanoa samaksi mitä se vuosi sitten oli. Sillä on aika kiva tahti siinä jo, ja paikoitellen sillä saa jo isoa ravia. Se ei kuitenkaan jaksa ravata tässä isommassa ravissa pitkiä aikoja, joten menee varmaan 2 vuotta ennenkuin saadaan tuollainen ravi radalle, ja siis niin että se sama ravi säilyy koko radan ajan. Voimakysymys kuitenkin, uskon että siitä tulee ravinsa kanssa hyvä peli ratojakin ajatellen!

Kaikki kuvat Taru Arola!

Alkuun vain rentoa ravia. Hansun harjoitusravissa on nykyään tosi mukava istua, varsinkin kun ravin on löytyny tahtia ja työntöä. 

Näiden kanssa onkin ollu opettelemista siinä että osaan pyytää työntöä ravissa eteen! Ei voi vain paukuttaa pohkeilla "eteen eteen eteen", vaan oikeastaan pitää ensin hakea nämä vähän hitaammaksi ja "cooliksi" alle, sitten lähteä siitä auttamaan isompaan ja matakavoittavampaan askeleeseen.
  
Joka ratsastuskerralla tahdon että niska ei killi jännittyneenä ylhäällä. Muotoa saa toki nostaa JOS Hansu on alakaulastaan rento ja kantaa oikein selän läpi. Silloin korkeampikin muoto on ihan ok, ja toki muodon korkeutta pitää vaihdella. Niin kauan mennään matalammassa muodossa kunnes tuntuu että rentous säilyy ja voin sitä jopa varovasti paikoitellen nostaa. On "turvallisempaa" mennä matalassa muodossa vielä. 
Kun Taru oli tulossa kuvaamaan, niin olikin hyvä aika tehdä vähän enemmän hommia ja laitoin myös kanget päähän. Hansu on oppinut niihin tosi kivasti, oikeastaan tuntui ettei niihin tarvinnut "totutella" vaan oli oikein vastaanottavainen niihin heti ensi metreiltä asti. Niihinkin kuitenkin pitää opetella.
Ravi on tosiaan kokenut sen isoimman muutoksen vuoden aikana kuten kuvista näkyy. Laukassa on vähän enemmän tekemistä tällä hetkellä. Kyllä laukassakin on jo vaihteita, mutta hallinta laukassa on vähän haastavampaa kuin ravissa. Sitten kun Hansu kuumenee, se on aika dramaqueen. Se tekee ja tarjoaa kaikkea yhtäaikaa ja siinä viimeistään menee jalat sekaisin. Hansulla on aika pitkät koivet, ja kun se laukassa istahtaa vähän liikaa paikalleen, niin siinähän se huomaakin olevansa vähän pulassa. Olen nyt tehnyt vastalaukassa siirtymiä laukan sisällä. Kokoan laukkaa ja siitä eteen. Haluan että se reagoi kokoavaan pohkeeseen rauhassa, eikä alkaisi pompottamaan takajalkojaan paikallaan kuin pupu... Sitten haluan että se lähtee eteen, eikä siinäkään vaan pompottaisi jalkoja kiivasta tahtia, vaan oikeasti "harppaa" eteen. Vastalaukassa saan sen laukassa suoremmaksi ja Hertalla tämä toimi aikanaan tosi hyvin laukan suoristamisessa ja kokoamisessa. Oikea laukka on tällä hetkellä vaikeampaa, mutta kun menen oikeaa laukkaa vastalaukassa, saan vähän pientä yliotetta hevoseen. Hansun oikeassa laukassa pitäisi hidastaa vasemman takajalan liikettä. Se on turhan nopea sen vasemman takajalan kanssa. Kun menen vastalaukkaa oikeassa laukassa, niin vasen takajalka onkin sisätakajalkana, saan tällöin siihen enemmän painoa ja kontrollia. Välillä Hansu tipahtaa raviin kun hidastan laukkaa pitkällä puolipidätteellä vasemmalta ohjalta ja pyydän hidastamaan sitä vasenta takajalkaa, mutta kerta kerralta se jaksaa mennä aina pidemmälle hidastaen sitä vasenta takajalkaa. Ei ole maailmanloppu vaikka se tipahtaa tässä raville. Vasemman laukan vastalaukassa kun teen tätä samaa, eli hidastan vastaavasti oikeaa takajalkaa, Hansu polkee paljon paremmin ja pidemmälle, oikeastaan jo melkein piruettilaukkaan ja jaksaa siitä vielä työntää eteen. Hetkihän siihen menee kun saadaan nämä puolierot tasoittumaan!


Ihan vain vertailun vuoksi vanha kuva tasan vuoden takaa!
On se kyllä muuttunut paljon! Ihan jo kropastaan ja tuo ravin laatu!  
Niin voimaton vielä! Taustalla toki iso muutos kun muuttaa toiselta puolelta Eurooppaa tänne ja kaikki kuviot muuttuu! Mutta paljon saa vuodessa aikaan, kun vertaa suoraan vaikka tähän alempaan tuoreeseen kuvaan

Ravissa kokoamista, siinä alkaa olla kivoja askelia! Vielä vuosi sitten Hansun etuosa oli aina "tiellä". Takajalat kyllä on ollut hyvät aina mutta raukka ei oikein etujalkojaan saanut alta pois. Nyt on jo erimeininki ja etujalkojen liike on ihan erilaista!
 Mutta ai kamala... Sanonpa vaan, että kuvissa oli tosi monta Hansun kohdalta tosi hyvää kuvaa, mutta mä en niitä kehtaa julkasta koska mun istunta on niin tuskaisen näköinen välillä... :D 
Hansu kyllä liikkuu varsin mallikkaasti, mutta mun täytyy tuota kevennystä alkaa treenaamaan taas ja alkaa istumaan satulaan heti kun tuo iskiaspersus sen kestää :'D

Oikeastaan Hansun kanssa kaikki on hyvinhyvin helppoa, niin kauan kunhan se on rauhallinen ja rento. Mutta sitten jos se kuumenee tai tulistuu, niin siinä onkin sitten miettimistä kuinka päästään asiasta eteenpäin. Kärpäsestä tulee härkänen. ;)
Isoin probleema tuntuu olevan yleensä korvien välissä. Vähän kaikkien kanssa! Varmasti monelle on tuttu se tilanne, kun opeteltava asia on periaatteessa helppoa / se on sujunut aikaisemminkin, mutta jos sillä hetkellä "mää en vaan tajuuuuu", niin kuppi kun menee nurin, ei onnistu sitten mikään.

Valmennuskuviot alkavat muuten elokuun puolella! Valmentaja on lomalla, mutta katsotaan sitten kun paluu arkeen koittaa että miten ne kunnon treenit sitten lähtee käyntiin. Aika paljon näissä perusasioissa pärjää itsekseenkin, mutta kyllä se tuo sellaista punaista lankaa kun pääsee valmennuksiin. Ja pitää kyllä se oikea satulakin löytää valmennuksiin mennessä, että pääsee keskittymään kunnolla töihin. Mulla itselläni oli puolestaan viime viikolla ja sitä edeltävällä aika karsee iskiaskipu oikealla puolella alaselkää ja siitä jalkaan. Katsos vanhuus ei tule yksin... Mulla on aina ollut keventäessä muutenkin paha tapa nojata vähän eteen niin nyt tää vaan pahentaa sitä.
Nyt alkaa jo jalka olemaan suht normaali, mutta huomasin että mun istunta kärsi tästä aika paljon. ihan jo töissäkin seistessä oli pakko seistä selkä kumarassa, eikä suorassa. Ehkä mä tästä vielä tokenen! Toivottavasti valmennuksiin mennessä tai on aika tuskaa. 

PS. Jos joku ei vielä tiennyt, niin mun instagram tilillä voi seurata vähän enemmän reaaliajassa kuvia ja päivityksiä. Nick on noorapel :)


14 kommenttia

 1. Kiva kun postasit taas pitkästä aikaa! Upea muutos Hansun liikkeessä kuvien perusteella. Ymmärrän täysin tuon kun takajalat ovat mukana mutta etuosa ei "ehdi alta pois", mun nuori on juuri sellaisessa vaiheessa... Kauhee tenkkapoo kun usein moneen ongelmaan on ollut ratkaisuna ratsastaa kunnolla eteen, mutta tässä kohtaa niin ei voi tehdä kun hevonen vaan sotkeutuu jalkoihinsa ja sukeltaa vielä pahemmin :D Hissun kissun vaan niin eiköhän se tasapaino sieltä löydy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enköhän mä ala nyt intoutua kirjoittamaankin kun pääsen miettimään treenejä. :) en osaa keksiä päästä vain jotain kirjoitettavaa, vaan mun on pakko pohtia tekemisiäni, ja jos ei ole tekemistä niin ei ole tekstiä. Kyl tää tästä varmaankin. Vastahan se Hertta kuitenkin lähti ja olen ihan ilman paineita hevosten suhteen tässä viettänyt aikaa...

   Ja välillä tosiasn tuntuu että nää nuoret on jalkojensa kanssa varsinaisia hämähäkkejä rullaluistimilla... vaikka liikettä olisi niin ei vaan hallinta pelaa ja kolhivat mennessään ;)

   Poista
 2. Pakko vinkata, että Wow -satula on itsellä ainakin toiminut. Hieman hintava investointi, mutta satula on käytössä sitten loppuelämän. Siinä pystyy vaihtamaan kaaret, villan tilalla osittain ilmatoppaukset. Satulan saa muokattua myös hyväksi mahdolliselle seuraavalle hevoselle. Toiminut omalla hevosella, joka muuttuu nimimerkillä 2 viikon välein ja on erittäin tarkka satulan sopivuudesta. Kannattaa vilkaista nämä sivut, jos yhtään kiinnostaa! https://savikontila.wordpress.com/palvelut/myynti/ .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan näihin vielä tutustunut! :)

   Poista
  2. Voin ehdottomasti suositella WOW-satuloita myös! Itse olen kyseistä satulaa kokeillut vain pari kertaa, mutta olen ollut katsomassa muutamaa sovitusta ja ero hevosen liikkeissä on ihan mieletön kun satulan ilmat ja muut osat on säädetty kohdilleen (pystytään huomioimaan mm. hevosen epäsymmetrisyys). :) Satulaa saa muokattua sekä ratsastajalle että hevoselle sopivaksi, ja kuten edellinen kommentoijakin jo sanoi niin on se kallis mutta todennäköisesti ainoa satula, jonka ratsullesi joudut ikinä ostamaan. :) Ja niihin saa vaikka minkälaisia koristeitakin, jos oikein innostuu tuunaamaan ;)

   Poista
 3. ootko testannut vielä childericiä? omalla hevosellani joka muistuttaa hyvin paljon Hansua istuu se aivan passelisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiasss joku Childericin malli oli hansulle suosituksena liikkeestä. Se on vaan aika kallis, vajaa 4000e... 😁toki vähän houkuttaisi testata!

   Poista
 4. Kiva lukea teidän kuulumisia! Upea muutos Hansussa vuoden aikana! Onnea satularumbaan. Jos Amerigo Vega 17", wide kiinnostaa niin mulla myynnissä! 2300 e, melkein uuden veroinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wide taitaa olla Hansulle liian leveä, tällä hetkellä on siinä Medium linjalla, ehkä jossain mallissa Medium Wide. :/ On niin ripakinttu vielä!
   Amerigot on kyllä ihania...

   Poista
 5. Tämä on aivan mahtava blogi. Aloitin lukemaan blogiasi ihan alusta ja olet kehittynyt bloggaajana valtavasti! Ihailen myös ratsastustyyliäsi, etkä ole mikään hissuttelija tyyliltäsi. Olen pahoillani Hertan pois lähdöstä, mutta erittäin onnellinen, että sait Hansun käyttöösi ja että jatkat edelleen aktiivisesti blogisi kirjoittamista.

  Olisin laittanut sinulle sähköpostia, mutta en löytänyt. Olisin ollut kiinnostunut kysymään, että valmennatko ratsukoita? Minulla on 4-vuotias kouluruuna, jonka kanssa olisi tarkoitus tähdätä ensi vuonna 5-vuotisluokkiin.
  Tässä minun sähköpostini, jos haluat vastata :) anne.turunen91@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, mua välillä hävettää lukea ikivanhoja tekstejä että ehkä sitä on johonkin suuntaan kehitytty tosiaan! :D

   Multa on näköjään unohtunut sähköposti näiltä sivuilta, oli joskus, mihin lie kadonnut! Mutta tosiaan email on noorap10 (at) gmail.com :)

   Poista
 6. Kiva postaus taas :) Hansu on kylläkehittynyt todella paljon todella lyhyessä ajassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JA tuntuu että se menee sillain portaittain eteenpäin! Tulee iso hyppäys eteenpäin ihan melkein yhden treenin aikana ja sitten tulee taas tasannevaihe kun tuntuu ettei etene ja sitten taas hyppää eteenpäin! :) Mutta pääasia että etenee ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!