Kootussa Ravissa

15. lokakuuta 2016

Huomenna Ainoon!

Enpä ole koneen äärelle koko viikkona ehtinyt! Vähän jäljessä siis keskiviikolta TDF treenipostaus. Vietin tosiaan keskiviikkona kesälomapäivää ja suuntasin TDF treeneihin Espooseen. Kun kerta nyt sunnuntaina olen menossa Ainoon kisaamaan Inter I Küriä, teimme Inter I asioita niinkuin ne mun kürissä tulee. Emme käyneet koko ohjelmaa läpi, mutta näytin kaikki oleellisimmat linjat ja kuviot miten ne teen ja miltä ne näyttää.

Mulla on siis mun viime vuoden Small Tour küri käytössä. En ehtinyt lähteä muuttamaan sitä, sillä tosiaan viime metreillä päätin koko osallistumisestani Ainon kisoihin (72 euroa kansallisesta startista on aika suolainen hinta omasta mielestäni... :D ). Kuitenkin päädyin lähtemään että saan ratoja alle ennen Ypäjän Inter II koitosta lokakuun lopulla. Toisekseen en ole ikinä päässyt ratsastamaan Ainossa, niin nyt on tilaisuus nähdä sekin paikka hevosen selästä käsin. Itse asun ihan lähellä kisapaikkaa, mutta hevonen toki pitää hakea Hyvinkäältä asti. Tyhmää seilata edes takas. ;)

Takaisin TDF valmennukseen...
Aloitimme piruettien tekemisellä. Ohjelmassani piruetit tulee keskilinjalla, about keskellä heti alkutervehdyksestä. Toinen sitten myöhemmin mutta samalla linjalla.
Muuten kaikki ihan ok, mutta Janne antoi hyviä vinkkejä millä saatiin kokonaisuutta hiottua sujuvammaksi. Hertan kanssa ongelma pirueteissa on sen kiirehtiminen. Se niin mielellään tekee "kaikki tässä ja nyt nopee kiitos hei". Se jää jopa liian paikalleen. Kun tulen piruettiin, toki kokoan selvästi ja valmistelen ajan kanssa. Pari ensimmäistä askelta käännän normaalisti, mutta sen jälkeen mun täytyykin ajatella jo isompaa piruettia tai jopa kuin ratsastaisin harjoituspiruettina lopun!
Kun ajattelen "liian isoa piruettia", itse asiassa siitä tulee parempi. En saa sitä kuitenkaan niin isoksi, että tuomarit kommentoisivat "liian iso", koska H kyllä yrittää änkeä sitä pieneen tilaan. Tullaan kultaiseen keskitiehen: Hertta sanoo pieni piruetti, minä sanon iso. Lopputuloksena on sopivan kokoinen... ;)
Sellainen piruetti jossa H ei mene liian pienelle ympyrälle, jolloin laukan laatu säilyy paremmin ja ulos ratsastaminen on mallikkaampaa!
Tämä toimi hyvin. Eli nyt radalla mun täytyy ajatella vain kaksi ekaa askelta piruettia, ja loput ajattelen jo ulos ja ratsastan "harjoituspiruettia" mukamas.

Kaikki kuvat Taru Arola!
Laukassa aluksi kun menimme ympyrällä Janne heti huomatti "Nenä eteen, se pyrkii kuolaimen taa". Janne on kyllä todella tarkka.
Aluksi piruetit olivat liian kiireisiä juuri tässä vaiheessa kun ollaan puolessa välissä piruettia. Mun täytyi estää Herttaa kääntymästä, ja ajatella sitä isommalle piruetille.
Piruettia vasemalle, viimeiset askeleet ennekuin ratsastetaan ulos. Tässäkin  vain olen tosi tiukkana Hertalle että "O-D-O-T-A!"
Tämän jälkeen kävimme läpi avot ravissa. Mulla ne tulee myös keskilinjalla selkä tuomareihin päin. Tulin kuitenkin suoraan Jannea kohti, jotta hän näkee ne edestä. Ensin tulee keskilinjalla vasen avo, ja keskellä vaihdan suoraan oikeaan avoon. Tässä tulikin isoin ahaa-elämys!
Mä olen jotenkin ajatellut kun ratsastan avoa keskilinjalla, että pidän Hertan lavat (ja siis itseni) keskilinjalla, ja takaosa on vähän ulkona. Mun täytyykin ajatella että Hertan takajalat on keskilinjalla! Etuosa ja minä ollaan siis vähän keskilinjan sivussa. Tottakai näinhän sen pitäisi mennä... Normaalistikkin avossa ratsastan etuosan sisään, eikä takaosaa ulos. En sitten tiedä, miksi jotenkin puolivahingossa keskilinjalla ratsastan juuri väärin, eli valutan takaosan ulos? Ei se auta vaikka ratsastaisin etuosan "sisälle" kun sijoitan sen väärin! Vaikka sen takaosanhan pitää jäädä alkuperäiselle linjalle, koska siirrän etuosan siitä alkuperäiseltä linjalta pois? Tyhmä minä. Kuinka saatoin :D
Tämän huomion kun Janne sanoi, niin avot oli tietenkin heti korrektimmat. Oikeassa avossa saisin taivuttaa vähän enemmän, ja mun täytyy ajatella vähän hitaammaksi Herttaa, koska sen niin helposti lähtee kiihdyttää vauhtia jolloin tulee epätahtia taivutukseen. Helpompihan se on vaan ajatella "vauhti korjaa virheet",  jos Hertalta kysytään...

Sitten kävimme sulut läpi ravissa.
Sulut tulevat mulla niinkuin GP:ssä, eli puolirataleikkaa siksakkina. Kuitenkin taidan tehdä ne vähän uran sisäpuolella (tämä näyttää paremmalta tilan käytöltä, kun menee mahd vähän uran kautta) ja toisekseen saan sillä vähän helpotettua linjaa. Mulla on enemmän aikaa taivuttaa H kunnolla ja tehdä siksakin aikana tulena taivutuksen vaihto rauhassa. Ei tartte tähdätä ihan uralle, vaan vähän sisälle!
Tässäkin oikealle mun täytyy taivuttaa Herttaa enemmän, mutta se ei saa lähteä juoksemaan. Se niin lähtee mielellään vaan keskiravimaiseen paraatiraviin, mutta vähempi on enempi tässäkin asiassa.
Koskakohan tuo Mummo vähän alkaisi hidastamaan tahtia...?


Välillä on vähän kiihdyttelyongelmia, kun H niin tahtoisi vaan mennä mennä mennä ja vielä kerran mennä, niin se tulee vähän liikaa ohjaa vasten. Ei tuntuma nyt kovalta tunnu, mutta H "painaa". Sen pitäisi liikkua vähän vähemmän jolloin tulisi painoa enemmän takajaloille eikä ne "työntäisi" niin raivolla kohti etuosaa ennekuin se ehtii alta pois!

Raviin alkoi löytymään tasapainoa pikkuhiljaa kun meno rauhottuu!
Sulkua oikealle niinkuin se kürissä tulee. Vanha mummo vielä venyy ja paukkuu!
Sulku vasemmalle. Se on Hertalle helpompaa, eikä se yritä juosta siitä läpi.
Huomaa muuten näistäkin ravikuvista varsinkin, kuinka aikajärjestyksessä ollessaan Hertan asento ja kokoaminen paranee. Sen niska nousee korkeimmaksi kohdaksi, eikä se ole niin matala edestä kun vertaa alkupään kuviin. 
Lopuksi kävimme sarjat läpi niinkuin ne mun ohjelmassa tulee. Tulin kerran kakkoset ja kerran kolmoset ja ne onnistui hyvin. Janne sanoikin että eihän niissä vaihdoissa ollut nyt mitään ongelmaa, toisinkuin viime kerralla! Sinäällään ihmettelin että kuinka Janne muisti viime kerran treenit sillä niistä  on kuukausi aikaa! Meillä tosiaan meni ykkösten treenaamisen takia vaihdot ihan sekaisin. Hertta alkoi jännittymään niissä. Olen jättänyt sarjat kuukauden ajaksi kokonaan pois ja kuten arvasinkin, niin nyt niissä ei ole ongelmaa. Toki H vähän on innokas niissä, mutta nyt se taas on itsevarmempi niissä ja vaihdot ovat isoja, eikä niin kireitä. Emme jäänet vaihtoja hinkkaamaan yhtään, koska ne tuli kivasti.
Olen toisaalta vähän tylsä tässä mun ohjelmassa vaihtojen suhteen nyt. Teen ne todella tylsällä ja helpolla linjalla, just in case. Hertalla on niiden kanssa ollut itseluottamusongelmaa, joten en yhtään ala vaikeuttamaan niitä. Onhan mulla loppulinjalla suoraan keskellä varalinja vaihdoille, ja siitä saa vähän vaikeusastettakin kun esittää ne keskilinjalla, mutta en nyt tälläkertaa kylläkään hae vaihdoilla mitään ekstraa tähän ohjelmaan.

Lopuksi menimme muutamat lisäykset... Ja kuten ilmeestä näkee, tämä on ihan Hertan lemppari kun pääsee menee kovaa... :D
Kaiken kaikkiaan valmennus meni hyvin jälleen ja Hertta oli jotenkin tosi iloisena tekemässä töitä! Se vaan ei noista lomista oikein tunnu välittävän. Tai ainakin loman jälkeen se on niin tosissaan ja tohkeissaan kun se saa mennä ja esiintyä! Toki sitähän kehutaan ihan hirveästi, niin kait se esiintyy ja tekee näitä koulukiemuroita niin kehut mielessä. Tässä muuten yksi pätkä kun yritimme kuvata Hertan hörinää ratsastaessa!
Voiko oikeasti olla positiivisempaa hevosta?
Vähän ehkä lähdemme Ainoon huomenna soitellen sotaan, sillä en ole ehtinyt yhtään harjoitella küriäni kokonaisuudessaan kunnolla. Olen tehnyt  nyt tämän viikon ohjelman pätkiä, ja kerran laitoin musan kännykästäni taskussa soimaan ja kokeilin ratsastaa sen läpi pysynkö ajassa. Meidän maneesi ei ole kisamaneesin mittainen, joten vähän hankala oli pitää linjat kasassa. On mulla vielä tämä päivä aikaa katsoa vanhoja kisavideoita ja kuunnella "tärpit" musiikista ja ajoittaa liikkeet sitä kautta. Illalla toivottavasti maneesissa ei ole ketään niin ratsastan kürin läpi taas kännykkä taskussa soiden. :)
Ihan siistiä nähdä tuo uusi ratsastuskeskus ihan lähietäisyydeltä ja testaa sen huippupuitteet Hertan kanssa! Paikkahan on ihan katsojaystävällinen ravintoloineen. A-oikeudetkin löytyy, joten mun poikaystävä sanoi että hän ehkä voisi viitsiä tulla katsomaan kun kerta lähellä on ja anniskelualuekkin on... ;) (tämä oli sitten vitsi! :D )


14 kommenttia

 1. Se on kyllä mainio, aina sillä riittää juttua! Jos on kehunu "liikaa" ja tehnyt jonkun harjoitteen kanssa paljon toistoja niin se jää hörisemään itekseen jo loppukäynneissä 😂

  Ja heti jos pysäyttää tai taputtaa muuten vaan niin taas se hörisee!

  VastaaPoista
 2. Heh, meillä kanssa kehuminen ja pysähtyminen saa aikaan hörinän :D En kerta kaikkiaan ymmärrä miksi, mutta hyvähän se vain on, kun toinen on tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! :D mutta ainakin tykkää kun kehutaan! :D

   Poista
 3. Voisitko kertoa miten sulku ja pohkeenväistö eroaa toisistaan? Oon vasta vähän ratsastanu, ni musta ne näyttää ihan samalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä on sinäällään paljon samaa, sillä molemmissa mennään sivuttain. Pohkeenväistö tapahtuu melkein suoralla hevosella, mutta ASETUS on liikkeestä POIS päin.
   Sulussa mennään myös sivulle, mutta hevonen on taivutettuna ("banaanina") liikkeen SUUNTAAN.

   Eli jos menet pohkeenväistöä oikealle, hevonen on suora ja sen nenä on hieman vasemmalle, eli poispäin liikkeestä.
   Jos menet sulkua oikealle, hevonen on myös taipuneena "banaanina" oikealle, eli sen nenä osoittaa menosuuntaan, oikealle. :)

   Poista
 4. Vitsi toi Hertan ilme on söpö nois lisäyksis! Heitellään vähän laidasta laitaan aihetta, joten eiks oo hyvä et Janne on noin tarka että hevonen on luotiviivalla, jotta siitä ei tuu ongelmaa (takana olemisesta) joka ois hankala korjata pois? Hyvä et teilki on tommonen turbomummo, iteltä löytyy vaa semmone joka turboilee maastos mut kentäl ei voi liikkua eteenpäin (ärsyttävää koska joskus siellä kentällä on pakko mennä, tosin en kyl itekkään viihdy kentil). On toi Hertan hörinä kyl söpöö, ja ainaki ite tietää millo hevonenki on tyytyväinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, sillä vähän huomio tuppaa niissä karkaamaan ja se on aina vähän sillain "jipiii moimoi!" :D

   On toki hyvä! Kyllähän se Hertta heti nuupahtaa etupainoon jos nenä karkaa liian taakse. Sen selkä ja niska ikäänkuin katkeaa silloin ja välillä jos tulee hetkellisiä kuolaimen taa karkaamisia, niin kyllä ne näkyy heti askeleessa "notkahduksena". Sitten kun hevonen kantaa oikeasti kokonaan kropan läpi, ei tule tahtivirheitä kun nenä ei vaapu mihinkään suuntaan. Tähänkin hevonen toki kuuluu rakentaa, sitten kun se jaksaa kantaa. Ihan yhtä väärin on väkisin nostaa sitä nenää ylös kuin pakottaa se alas!

   Poista
 5. Ihana turbomummo! Toinen on niin tyytyväinen ja mikäs sen parempi keino ilmaista se kun hörinä :) Varmaan on sullekin tosi palkitsevaa kun tietää että hevonen ikään kuin kiittää sinuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä siitä tulee niin hyvä mieli kun se ilmaisee tyytyväisyyttään selvästi! Joskus jos se on kireä ja jännittynyt, niin kuin nyt oli Ainossa, niin ei se silloin hörise läheskään samaa tahtia kuin rentona! Selvä merkki :)

   Poista
 6. Olisko sulla antaa vinkkejä siihen miten mun kannattais lähtä jumppaamaan vuoden seisokissa ollutta, hieman lihavahkoa hevosta? Varsinkin vasempaan kierrokseen aika jumissa, eikä jaksa kantaa itseään kunnolla -> painaa kädelle. Peruskuntoa tammalta kuitenkin löytyy eli sen puolesta jaksaisi kentällä pidemmänkin aikaa pyöriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lähtisin ihan vain ympyröistä ja volteista, sekä kaarrevista urista liikkeelle että se hevonen alkaisi taipua tasaisesti molempiin suuntiin, myös väistöt ovat hyviä. Toki hevosen tulee ensin liikkua eteen, ja olla pohkeen edessä. Jos tamma kuitenkin jaksaa sinäällään hyvin, niin en näe estettä. Tee aina sellaisia tehtäviä ja kiemuroita missä käytät jalkaa. Helposti jää vain "kädellä vänkäämään ja ratsastamaan hevosta pois roikkumasta kuolaimelta kädellä" jos vain menee kenttää ympäri ja keskittyy siihen suuhun. Jos alat miettimään vaikka pohkeenväistöä ja niitä kaarevia uria ja kiemuroita (huom, siis ulkopohje kääntää, sisäpohkeen ympärille taivutaan) niin silloin ratsastaja ratsastaa jalkaa käyttäen, eikä keskity sinne käsiin.

   Se että hevonen roikkuu jommassa kummassa ohjalla, saa liian helposti ratsastajan ajattelemaan että se on täällä ohjassa kiinni. Todellisuudessahan se ei kanna takaa, joten ainoa lääke "irti ohjasta" olisi ratsastaa pohkeella ja niitä takajalkoja nimenomaan. Se "ohjasta irti päästäminen" on sitten se palkkio kun hevonen menee läpi!

   Poista
  2. Kiitti ihan tosi paljon näistä! Sain monia ajatuksia siihen, miten mun kannattais jatkaa mejjän treenejä :D

   Poista
 7. Mahtava Hertta höristessään :) Voi vaan toivoa, että kaikki "vanhushepat" on ton ikäisinä kuin Hertta aivan yhtä iloisia ja hyvässä kunnossa!

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!