Kootussa Ravissa

21. syyskuuta 2016

TDF treenit: 2. päivä

Jatkoimme samojen asioiden parissa mitä eilen ja Hertta oli super! 
Kun olin alkuverkkaamassa edellisen ratsukon aikana, ja hekin harjoittelivat piaffia, niin H oli selvästi miettinyt kotona päivän ajatuksia, sillä kun kaverihevoselle käytettiin raippaa ja ääntä apuna piaffin harjoittelemiseen maneesin toisessa päädyssä, Hertta alkoi itse ottamaan piaffi askelia kun vain kävelin! :D Ihana hevonen. Niin tosissaan töissä! Ja höristen tietty pisteli menemään piaffia, vaikkei kukaan pyytänyt siltä sitä. On tainnut sokerit osua oikeaan osoitteeseen oikealla hetkellä, kun hevonen niin haluaa esittää piaffia ;)

Aloitimme jälleen ensin sarjoilla. Tein tehtävän samanlailla kuin eilen.
 • Ensin vain yksittäiset isot laukanvaihdot diagonaalilla. No problem.
 • Sitten pitkää sivua pitkin 4 kappaletta nelosia. No problem. Hienot vaihdot!
 • Sen jälkeen pitkällä sivulla 4 kappaletta kolmia. No problem tässäkään!
 • Näiden jälkeen otettiin kakkoset... Huomaan että H vähän jännittyy, mutta sain esitettyä 4 kpl kakkosia puhtaasti, joskin ei niin hienoin vaihdoin! Sitten annettiin Hertalle heti tauko.
Eli työskentely tosiaan pidetään lyhyenä. Tehtävä kerrallaan ja sitten tauko. Ei jäädä hinkkaamaan, ettei H kuumene ja ala jännittämään. 
Käynnin jälkeen kokeiltiin sama kuvio uudelleen ja se onnistui. Heti perään tulin sitten uralla 4 kpl ykkösiä ilman mitään ongelmaa! Jes! Jätettiin vaihdot sitten siihen. Mutta tämä oli kyllä hyvä vinkki millä sain Herttaa takaisin sarjojen pariin. Se jotenkin jännittyi nyt viime viikolla niin pahoin vaihdoista ettei esitä enää ykkösiä ja kakkosia. Se meni sekaisin niistä. Nyt oli taas paljon paremmin "aivot" mukana ja malttia. Toki ykköset ja kakkoset eivät vaihtoina olleet niin hienot kuin kolmoset tai neloset, mutta ihan sama. Nyt mennään hetki helpotetusti.

Käyntipätkän jälkeen aloimme tekemään ravissa taas passagea, ja sitä myöten piaffea. Passagea H oikein tarjosi! Miten voi hevonen oppia noin nopeasti, yhden päivän aikana?! Passagessa oli todella hyvä tahti ja se ei vaappunut. Askeleet olivat symmetrisiä myös takaa, koska H pysyi tahdissa ja tasapainossa. Tein heti kaksi kertaa kolmikaarisen passagessa, ja se tuntui paljon helpommalta kuin eilen. 
Tämän jälkeen Janne jo tulikin auttamaan raipan kanssa taas maasta käsin piaffeen. Tehtiin nyt piaffe suoraan passagesta ja voin sanoa että H siirtyy aika leikiten passagesta piaffiin, jos se vain on rento eikä heittäydy pohkeen taa.

Piaffissa vaatii vielä treeniä pohkeen edessä pysyminen. Tämä korjattiin sillä, että annan (tai oikeastaan vaadin) Hertan edetä piaffin aikana. Näin ollen se ei pääse mun taakse, vaan pysyy mun edellä kun "tuupin" sitä samalla eteen kun mennään piaffia.

Kuvat ovat Taru Arolan käsialaa!
Ravissa teimme ensin siirtymisiä passageen ja takaisin
Passageen ponnistamassa 
Kerroin Jannelle että meidän pirueteissa on sama ongelma kuin piaffissa. H jarruttaa liikaa ja jää keikkumaan pohkeen taa, jolloin se vetää piruetin pikakelauksella läpi heittäytyen enkä pääse ratsastamaan sitä piruetin aikana, saatika piruetista ulos silloin kun minä haluan. Hertta on niin nopea. En pääse väliin, jos se karkaa pohkeen taa. 
Tehtiin molempiin suuntiin KERRAN piruettitreeniä niin että Janne auttoi siinäkin maastakäsin. 
Mun täytyi olla todella tarkka. 2 askelta kääntäen piruettilaukkaa ja sitten MINÄ ratsastan ulos. Ei saa rynnätä ulos, mutta ei saa myöskään jäädä niin paikalleen, että H ei lähde ulos piruetista kun minä pyydän. Sen täytyy koota kun pyydän ja sen täytyy tulla piruetista pois kun pyydän. "Sen täytyy seurata sitä mihin nenä osoittaa". Eli jos minä osoitan että "Nyt nenä osoittaa suoraan, mennään suoraan" ja jos pyydään kääntämään jyrkemmin piruettia niin se tapahtukoon. Jannella on niin tarkka silmä, että hän osaa auttaa juuri oikealla hetkellä raipan kanssa maasta ilman että H mitenkään jännittyy raipasta "väärin". Se reagoi juuri siihen suuntaan mihin halutaan eikä mitään ahdisteluja tarvita. Herttaa ei missään nimessä voi ahdistella raipalla. Se oikeasti räjähtää. Pari kertaa jos sillä raipalla koski, niin kovin nopeasti tuli napakka potku suoraan taakse! Saa olla varuillaan raipan kanssa maastakäsin. 

Vitsi mitä piruettiaskelia sieltä tulikaan! Lopetettiinkin jo sitten tähän, joten nyt tuli 30 minuuttia tehokasta työsktentelyä ilman turhia askeleita ja haahuiluja. Näkeehän jo kuvistakin kuinka eri näkösiä nämä treenipiruetit ovat kuin kisoissa! 
Janne sanoi, että Yrjössä ja Inter I pääsee vielä helposti huijaamaan piruetit. Ne vaan tulee poikittaisella linjalla ja ne on helppo ratsastaa vähän sinne päin ja huijata tuomaria. Ne voi tehdä vähän missä huvittaa. Inter II ja GP:ssä piruetit tulevat suoralla keskilinjalla, joten ne eivät anna yhtään armoa tuomareiden silmiltä. Tuomari näkee heti onko piruetti linjassa keskellä ja kuinka paljon se leviää. Keskilinjalla tulee ratsastaa keskilinjaa pitkin piruettiin ja siitä tulee ratsastaa keskilinjaa pitkin ulos. Nyt sen vasta alkaa tajuamaan kuinka vaikea ohjelma joku GP:kin on. Se ei oikeasti anna armoa. Inter I tuntuu tosi kivalta ja helpolta ohjelmalta näiden jälkeen... Siellä saa armoa tietyissä kohdissa.
Tässä tuli taas huomattua tuttu lause. Mitä enemmän kehittyy, sitä vähemmän huomaa tietävänsä asioista mitään.. ;)

H keskittyy takan olevaan raippaan selvästi. :D Onneksi se reagoi aika pieneen apuun ja yrittää jo tosissaan punnertaa kun raippaa vain pitää tuolla takana koskettamatta.
Todellakin paino siellä ulkotakajalalla!
Sitten päästiinkin jo ratsastamaan piruetista ulos, ja vitsi mikä tunne kun H oikeasti odotta muua ja saan ihan itse ratsastaa!
Janne kehui jälleen Herttaa sympaattiseksi kaveriksi ja todella hellyyttäväksi. Kuulemma niin söpöä kun se hörisee ja tekee tosissaan töitä. Eikä hän uskoisi 18 vuotiaaksi! Sanoi että jos kertoisin Hertan olevan 13 vuotias, niin hän uskoisi. Ikä ei tosiaan Hertassa näy liikkeissä eikä työskentelyssä. Hertta on nyt totisesti valloittanut uusia ihmisiä olemuksellaan! Kukas ei nyt Hertasta voisi olla tykkäämättä, ainakaan kun viimein livenä tapaa ja kuulee kuinka se hörisee vieraillekin ihmisille :)

Nyt Hertalla on huomenna kengitys. Käyn aamulla pikaisesti juoksuttamassa sen ennen töihin menoa. Perjantaina taidetaan vain mennä maastoon/kävelylle ja lauantaina teen jonkun tosi kevyen jumpan. Sunnuntaina jatkuukin treenit, sillä Hertan selkään kiipeää Suomeakin olympialaisissa edustanut Emma Kanerva! :)
Emma on tulossa jälleen valmentamaan Erkylään, mutta itse en osallistu tällä kertaa juurikin siksi, että Hertalla on nyt ollu aika rankkaa kisojen ja treenien muodossa. Emma kuitenkin ratsuttaa Hertan sunnuntaina, joten vihdoinkin näen Hertan selässä jonkun todellisen ammattilaisen! Katsotaan saisinko jotain lisävinkkiä ja huomioita myös Emmalta kun hän käy testaamassa Hertan :)

H taas niin tyytyväisenä itseensä töiden jälkeen! Ilme on kirkas kun Janne käveli sokerin kanssa kohti.. ;)

16 kommenttia

 1. Hienoa analyysiä taas! Ihanaa, että jaksat selittää aina näin kattavasti kaiken. Ja huippua saada päivityksiä heti samana päivänä laadukkaiden kuvien kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kävi tuuri ja sain Tarun mukaan molempina päivinä, joten laadukkaat kuvat oli taattu :)

   Poista
 2. Voi että, kiitos taas näistä ihanan yksityiskohtaisista treenianalyysi postauksista - nää on ihan mun lemppareita! Hei oot varmaan joskus maininnutkin mutten pikaisella selauksella löytänyt: Millainen kuolainyhdistelmä Hertalla on kangissa? Siis millainen kanki+bridong? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäät! Mä aina vähän huolissani että mitä lukijat tykkää kun sepitän kaikkea tärkeää ja vähemmän tärkeää treeneistä, että "ketä kiinnostaa" :D

   Hertalla on Sprengerin kuolaimet, Bemelmans kanki ja bridongina kolmipala Dynamic RS. Nämä on niinkuin suunniteltu yhteen :)

   Poista
  2. Okei kiitos infosta! Mä vähän tuskailen kankikuolaimen oston kanssa, kun ei ihan sellaista parasta mahdollista oo meille vielä löytynyt... Etsinnät jatkukoot :) Ja tosiaan mä rakastan näitä sun analyyttisiä treenipostauksia, näistä saa niin paljon inspiraatiota omaankin tekemiseen taas!

   Poista
  3. Bemelmans on aika hidas kankikuolain! Hertalle sopiva. Siinä on iso kielentila ja jos hevosella on taipumusta heittää kieltä kuolaimen yli, niin näiden kanssa se on mahdotonta teoriassa ainakin. H ei heittele kieltä, joten en tiedä! :D Noissa on kallistus eteenpäin, joten eivät tule kitalakeen, eivätkä paina kieltä!

   Poista
 3. Vitsi se on hieno!! Olispa ihana nähdä pitkästä aikaa ihan pitkääkin treenivideota. :) Saatko ottaa videota Emman ratsastuksesta Hertalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä saan sponsorilta lainaan sellaisen "robottijalustan" niin voin kuvailla videolle valmennuksia ilman kuvaajaa! Mulla ranteessa tunnistin niin kamera seuraa mua. :) jos saisin jatkossa enemmän videoitakin!

   Katsotaan jos se on Emmalle ok! Varmasti kuvaan mutta että saako laittaa jakoon. :)

   Poista
 4. Hei, Noora haluutko lainata tota sun selkää pariks paiväks et itellekki tulis noin suora? Se on vaan jotenkin niin hankalaa istuu suorassa, jos ei oo hevosen selässä, tiedä sitten missä se on. Ja vaikka olisinkin hevosen selässä on könötys aina jonnekkin päin - sulla se menee suoraan ylös ilman kiemurteluita ! Haluisitko kertoo miten oot saannu noin hyvän istunnan? :)

  Teillä menee selvästi treenit ihan mahtavasti ja oon kyllä samaa mieltä Jannen kanssa siitä, ettei Herttaa uskoisi 18 vuotiaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä mäkin könöttelen välillä oikein huolella! :D

   Olen saanut paljon apua istuntaan Aira Toivolalta. Kävin pari kertaa hänen treeneissään. Ajattelen istuntaani vatsalihaksilla. Rutistan vatsalihaksia kasaan. "Napa selkärankaan". En ajattele että "nojaa taa", sillä sitä näkee hirveän paljon että ratsastaja nojaa taakse, pahimmillaan jopa hevosen suusta tukea ottaen. Ajattelen myös käsiäni aina eteenpäin. Kädet omana yksikkönä. Voin siirtää käsiä tarkoituksen mukaisesti ylös tai alas, tai eteenpäin, eli en lukitse kättä.

   Itse ajattelen että pitää istua todellakin pystyssä, eikä takana. Aluksi tuntui että nojasin kauheasti eteen kun aloin ajattelemaan vatsalihaksilla, mutta kuvistakin päätellen, en nojaa! :)

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus jälleen kerran! Näissä tulee itsekin mietittyä omaa ratsastustaan :) Varmasti sun nopeaan kehittymiseen yks iso syy on tää sun superhyvä kyky analysoida itseäsi! Ootte te kyllä huippu pari Hertan kanssa ❤
  P.S. Muistutan vielä siitä kisavinkkipostauksesta, ei sillä että mitään kiirettä on mutta kunhan et unohda :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kun olen sieltä köyhemmästä päästä, niin aion aina jokaisen sentin arvosta analysoida joka ikistä valmennusta! Mietin niitä oikeasti ja kirjoitan jopa lapulle itselleni muistilistaa. ihan kuin olisin koulun penkillä opiskelemassa. Täytyy olla kriittinen ja myöntää ja oikein etsiä niitä omia virheitään. Jos erehtyy sanoamaan "olen sen verran hyvä, ettei mun tarvitse... " niin ollaan väärillä teillä. Olen aina valmis luopumaan omasta mielipiteestäni jos valmentaja sanoo toista. "tutkin" aina valmentajan näkökulman ja sen mukaan "hyväksyn tai hylkään" sen. Eli olen valmis myöntämään "että tässä asiassa teen väärin" ja pyrin muuttamaan sen jos valmentaja vinkkaa toista tapaa. :)

   Haluatko vielä laittaa ihan "mustaa valkoisella" kisavinkkipostaukseen mulle mitä toivot? Vaikka ihan kysymyksiä, niin vastaan niihin ja sisällytän ne postaukseen? :)

   Poista
 6. Hyvin te menette! :) nämä on ihania postauksia, kun jaksat meille selittää alusta asti että miten on menny ja mitä vois korjata tai tehdä toisin. Minusta ainakin kiva lukea näitä sinun postauksia. Ja näistä saa itsekin hyvin oppia, kun rupeaa miettimään itse miten voisi soveltaa näitä omiin juttuihin vaikka ollaankin tasolla puska äö. :) tsemppiä jatkoon ja kisoihin!

  VastaaPoista
 7. Se mikö ratsastuksessa on jees, juurikin se että ei väliä mitä tasoa suorittaa, samat perusasiat pätee joka tasolla. Ja niiden puute tulee myös esiin niin pirueteissa tai vaikka vaan pysähdyksessä. Samat "virheet" koskee usein kaikkia. :)

  VastaaPoista
 8. Onkohan Emman valmennusten aikataulua missään? Olisi kiva päästä seuraamaan, kun lähialueella asun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida olla missään netissä, mutta ainakin aloittaa huomenna klo 10 Hertan kanssa, ja siitä jatkaa iltapäivään asti (muistaakseni n klo 15 :) )

   Katsomaan saa toki tulla!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!