Kootussa Ravissa

20. kesäkuuta 2014

Pikkuhiljaa se sopeutuu

Nyt alkaa näyttää jo paremmalta! Hertta on päivä päivältä ollut parempi käytökseltään uudessa tallissa. Jännää on se että se on ollut tosi kiva ridaa joka kerta ja maneesissa on hommissa ollessa rento, mutta sitten pahinta on oma karsina.

Tiistaina kaverini tulivat mukaan katsomaan tallia ja Herttaa. Silloin H oli oikea lehmä... Haettiin se tarhasta sisään ja se tallin ovella teki täys-stopin ja kieltäytyi tulemasta sisälle! :D Se totesi että "tuonne surmanloukkuun en mene". Annoin Hertan narun kaverilleni ja itse hain tallin isoimman luudan. Nostin luudan selän takana korkealla ilmaan, johan Hertan teki yhtäkkiä mieli mennäkkin sisälle.

Keskiviikkona Hertta pääsikin jo laitumelle yhdessä uuden kaverin kanssa. Molemmat tammat kuitenkin pelkäävät vielä toisiaan, sillä molemmat ovat vähän ujoja eivätkä rohkeimmasta päästä. Laiduntavat eripuolilla laidunta. Hertta teki tuttavuutta aidan yli naapuriruunaan paljon mieluummin. Kun haettiin tallityöntekijän kanssa yhdessä Hertta ja vanha tamma sisälle, H pysähtyi taas tallin ovella. Tällä kertaa tokaisin tyynesti "perkele" ja tökkäsin riimunnarun päällä persuksille, niin H käveli sisään. Selkeästi jo kehitystä edelliseen! :D Nykyään mennään taas talliin jo kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Herttaa ei paljon kinostanut. Kaveri kyllä tahtoi sisälle!
Torstaina H tuli yhtäaikaa vanhan tamman kanssa tallityöntekijän toimesta sisään sadetta karkuun ja silloin H meni nätisti! Ensimmäinen päivä kun se myös oli rennosti karsinassa, ja keskittyi vain syömiseen. Nyt alkaa jo näyttää siltä että oma karsina onkin kiva paikka.
MOI!
Ratsastaessa Hertta on ollut tosiaan joka kerta hyvä! Olen ollut aika kiltti sille ja vain ratsastanut sen rennoksi eteen alas, mutta torstaina laitoin kanget päähän ja ajattelin jo vähän enemmän vaatia. Muutoin oli taas kiva, mutta aivan liian hidas pohkeelle! Huomaa että olen ollut vaatimatta tiettyjä asioita... H ei muka ymmärtänyt yhtään mitä tarkoittaa "nopea pohje nopea jalka". :P En laittanut edes kannuksia. Noh, eiköhän se siitä! Pääasia että H tekee rennoin mielin töitä eikä ole kireä.
Ratsastuksen jälkeen ajattelin jo kokeilla mitä Hertta sanoo pesukarsinasta. En ole vienyt sitä tallissa vielä mihinkään muualle kuin omaan karsinaan, sillä haluan tehdä kaiken mahdollisimman herkäksi tuolle ujopiimälle, ja en tuo liikaa uusia juttuja kerralla. Nytkun karsina alkaa näyttää olevan kiva paikka asua, niin kokeilin tehdä suojien ja pinteleiden purkamisen pesukarsinassa seisten. Peruutettiin pesukarsinaan enkä laittanut Herttaa kiinni. Jätin sen seisomaan irti (riimunnaru kaulalla mulla valmiina) ja otin suojia pois. H ei sanonut mitään! Oli se vähän sen näköinen että miksei voida jo mennä karsinaan, muttei siis mitään pelkoa. En uskalla heti ruveta riehumaan tuon kanssa, sillä jos se saa vetopaniikin, niin se onkin sitten kiva kun Hertta rikkoo katossa olevan solariumin... :) Eiköhän tää tästä ala jo suttaantumaan!


Tyytyväisenä

Torstaikävelyllä maneesissa
Ihana ja valoisa maneesi, taustalla näkyy "akvaario" eli kahvio :)

Uskalsin jo varata ensi viikolle ensimmäisen valmennuksen! Tiistaina sitten saadaan varmaan keppiä... :D

30 kommenttia

  1. Jos hevonen pelkää, kannattaa positiivisella vahvistuksella totuttaa hevonen asiaan (kehuja, leipää). Niin hevonen oppii, että "Hei, tää ei ookkaan pelottava asia". Jos luudalla pelottelee hevosen sisälle, ei se opi suhtautumaan jännittäviin asioihin rennommin. Mielestäni on ihan hirvittävää että noin kokenut ihminen viitsii mennä hevosensa perään huitomaan luudalla, isolla ja hevosen mielessä pelottavalla luudalla. Annoit Hertalle kuvan "Pakko mennä sisälle, koska muuten minua lyödään tuolla" vaikka olisit hyvin voinut saada sille ajatuksen "Sisälle meneminen on kivaa, saan herkkuja". Hevonen on pakoeläin, se pelkää jos sitä uhataan. Huidot luudalla ----> Hertta lähtee luutaa pakoon sen takia että ei halua että vahingoitat sitä. Et saa ikinä hevoseen suhdetta jos käytät hevosen luontaista pelkoa "koulutusmenetelmänä". Vaikka ajattelet että "No enhän minä sitä lyönyt", ei hevosen mielessä ole uhkalla/uhkaamisella ja väkivallalla ole omaa osuutta, molemmat ovat pelottava, hirvittävä VAARA. Se on siis sama asia, että uhkailetko hevosta väkivallalla vai teetkö sitä, vaikka ihminen osaa mielessään jaotella sen, mutt hevonen ei osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas olen sitä mieltä, että yllä oleva ano liioittelee. Mahdatko olla aika aloittelija, ja pelkkään kirjatietoon pohjaat kommenttisi?
      Jos hevonen on ennenkin mennyt talliin, niin silloin se ei tosissaan pelkää, vaan temppuilee. Tällöin luuta (kun sillä ei lyödä hevosta) on vallan mainio apuväline. Ei normaali hevonen ole niin tyhmä, että luottamus tai suhde omistajaan mistään tuollaisesta millään tapaa kärsisi! Jos tuollainen saa hevosen pelkäämään myös omistajaansa, niin silloin on hevosen korvien välissä vikaa sen verran, että kannattaa miettiä, voiko sitä kutsua enää täysjärkiseksi! ;)

      Oikein tehtiin nyt Hertan kanssa, ja bloggaajalle peukut, että rohkeasti siitä kirjoitit, vaikka paskamyrskyn siitä saatat saadakin! ;)

      Poista
    2. Vai että pullaa pitäis antaa kun hevonen vähän temppuilee eikä tosissaan pelkää :D niinhän se vaan oppii että ahaaa jos temppuilen saan leipää...

      Poista
    3. Näin mäkin ajattelen :D kehut ja herkut saa siellä "pelottavan asian" tuolla puolen, kun hevonen on ylittänyt itsensä, sitä kehutaan. Ja tässä tapauksessa ei tosiaan ollut kyse pelkäämisestä. Kumma juttu kun kahtena ekana päivänä mennään sisään ongelmitta, kolmantena sanotaan "minä en tahdo".

      Poista
    4. VOI HYVÄ IHME! Juuri tälläiset anonyymit aloittajat sitten pyytävät Kari Vepsää kierrättämään heppaansa vähän narun päässä kun eivät pärjää hevosensa kanssa. "en pääse kentälle ratsastamaan kun hevonen ei vain halua tulla! Mitä teen! annan sille leipääkin eikä se silti tule kentälle!" :DDDDDD

      No ei siinä mitään. Kari Vepsä saa elantonsa teidän ansiosta kun ette osaa käsitellä hevosia. :D

      Poista
    5. Ei luuta tässä ole pelottava kun sitä ei ole koskaan lyöty sillä. Se on vain 'seinä' takana ja merkitsee mars, eteenpäin

      Poista
    6. Jeps. Paine takana -> mene eteenpäin. Ei rankaisuvälineenä!

      Poista
    7. Ei Hertan ikäisiltä, paljon reissanneilta hevosilta kysytä, menevätkö ne talliin sisään vai eivät.

      Poista
    8. Olen samaa mieltä. Vanha kettu!

      Poista
  2. No huhhuh :D mietitäänpä nyt. Hertta on kaksi iltaa tullut oikein nätisti sisälle ilmaan mitään temppuilua. Kolmanetena iltana se sanoi "en tule, mene yksinäsi". Pullaa ei tästä hyvästä saa, seistäisiin vielä tälläkin sekunnilla siellä ovella keskustelemassa mennäänkö sisään vai ei. Ei ole pelosta kysymys, itsepäisyydestä enemmänkin. Hertta tyynesti seisoo ovella. Jos hertta jotain pelkää, niin voin sanoa että se ei jää seisomaan siihen paikkaan.

    Itse en ikinä ala lässyttää hevoselle kun se pelkää. Se on kehumista. Ei siitä myöskään saa rankaista. Yritetään kiertää asia jotenkin, esim pohkeenväistöllä tai jonkun muun perässä ollaan päästy pelottavista asioista yli. Jos kehuu hevosta kun se esim hyppii pystyyn pelkäessään, se on hevoselle "hyvä reakio kun hyppäät pystyyn". Näin mulle on neuvottu. Jos hevonen pelkää, olen itse reagoimatta ja "jatkisin vain matkaa kuin mitään ei tapahtunut".

    Minä kehun hevosta silloin kun se tekee oikein.

    Ja vielä pakko sanoa, että kyllä tässä 7 vuoden aikana olen oppinut huomaamaan milllin tuo hevonen pelkää ja milloin pistää muuli vaihteen päälle. Ja kuten jo sanoin, jos H pelkää, se häipyy paikalta, eikä jää seisomaan jalat tukevasti maassa korviaan lepuuttaen ;)

    VastaaPoista
  3. Aika jännä keskustelu, joten otan itsekin kantaa. Olen aika samoilla linjoilla ekan anon kanssa. Itse ei tulisi mieleenkään mennä huitomaan suokkipappani taakse luudalla, varsinkin kun se on raviaikoina kokenut aika kovaa kohtelua. Itse ainakin tuon anon kirjoituksen pohjalta sain kuvan, että hevonen viedään sisälle ja sitten vasta leivät ja kehut. Mun mielestä on vähän hassua luokitella että "nyt se hevonen pelleilee". Pitäisi aina muistaa että ei hevonen ole ihminen, Hertta saattoi nähdä jotain mitä ihminen ei näe. Muutenkin onhan se jo tutuksi tullut lause, että hevonen ei pelleile, koska luonnossa se olisi hengenvaarallista. Itse aina mietin että mikä hevosella on, kun omanikin "pelleilee". Oikeasti sillä on syy minkä yleensä keksinkin. Niinhän se menee, että hevoseen sattuu sisäisesti uhkailu ja väkivalta, vaikkei se sitä näytäkkään. Ja kuten ano sanoi, hevosella ei ole mitään väliä (kuten ihmisillä on), että uhkaillaanko sitä vai lyödäänkö sitä. Hevoselle se on sama asia. Sen takia ei se ole peruste "eihän Noora sitä lyönyt edes".

    No, jokainen tavallaan ja jokaisella eri ajattelutavat. Itse olen kankia ja kannuksia vastaan, sinä taas käytät. Ja se on ok, paitsi tietenkin hevosesta olisi kivempi ilman noita kahta mainittua. Itse koen olemaan mahd pehmeä, jotkut taas uskovat että hyvä se on jämäkästi näyttää hevoselle rajat että varmasti uskoo. No kaiketi se aina niin menee, että jokainen ihminen uskoo olevansa oikeassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on pakko sanoa, että mä käytän kannuksia vain valmennuksissa ja kisoissa. En tykkää mennä kannuksilla muutoin kun on "pakko". Mun mielestä hevonen saa luvan toimia niillä ilmankin. Kun Hertta on tottunut olemaan ilman kannuksia, niin kisoissa se on terävämpi niille. En tykkää kun jotkut käyttävät aina kannuksia, mutta se on heidän asiansa.

      Ja myös tuohon ekaan kirjoitukseen, niin kyllä mä ainakin ymmärsin että kyseessä on palkitseminen siinä vaiheessa kun hevonen pysähtyy ja sanoo en mene. Minä palkitsen sitten kun se tekee oikein, eli tässä tapauksessa tulee sisälle. :P Ja karsinassa ne porkkanat odottikin.

      Jokainen tekee omalla tavallaan. Hertta ei edes korviaan lotkauttanut kun luudan toin taakse. Totesi vain "okei" ja meni sisälle. Sekö tästä nyt järkyttyi? Siihen ei sitten puututa kun joku pieksee hevosen? :P

      Poista
  4. En mäkään usko että Hertta joutuu nyt käymään viisi vuotta terapiassa tuon jälkeen, mutta onhan niitä hevosystävällisempiäkin keinoja. Jotkut hevoset reagoivat vähemmän ja toiset enemmän. En silti usko että Hertta olisi mitenkään tykännyt tuosta. Eiköhän jokaiselle kopukalle tule luontaisesti uhattu tunne tuosta, tuskinpa muuten Hertta olisi liikkunut.

    Mutta edelleen, jokanen tavallaan. Verrattuna esimerkiksi vaikka ulkomaalaiseen hevosenkohteluun verrattuna ei tuo ole mikään paha juttu ja sitäpaitsi vaikka mielipiteitä täällä jaellaankin, etköhän sä tunne Hertan paremmin kuin muut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ehkä joo tykännyt, kun "ei halunnut sisälle", mutta ei tässä ole vaihtoehtojakaan. Ei sitä yksin uloskaan voi jättää. Ja enivei, nykyään se kävelee jo sisään normaalisti, niinkuin ekoina päivinä.

      Mä en rupea pieksämään hevosta, se ei ole hevosystävällistä. Mun mielestä ei ole kamalaa, jos nostaa luutaa takamuksen takana, ja varsinkin kun hevonen tietää tasan tarkkaan mitä siltä halutaan, ja tämän jälkeen toteaa että mennään sitten. En jaksa sen enempää omia näkemyksiäni perustella :D

      Pakko kyllä vielä sanoa loppuun, että propsit sulle, sillä ihan omalla nimelläsi tulet risut sanomaan. Hyvä juttu! Ei tarvitse anonyyminä huudella. :)

      Poista
  5. Minun mielestä siinä mennään juuri monesti metsään, että hevosta lähdetään palkitsemaan ihan joka asiasta, myös niistä missä sitä jännittää ja pelottaa. Se jos mikä ei ole hevoselle luonnollista, ja jos yhtään laitumella seuraa hevoslauman kanssakäymistä, niin ei siellä lauman pomo ole palkitsemassa laumaansa, kun ne seuraa sitä sinne minne se on päättänyt laumansa siirtämään. Palkitseminen on ok, mutta juurikin tällaisessa tilanteessa ei oteta porkkana pussia esille aivan kuin "houkuttimena" ja "lahjonnalla" se hevonen yritetään tekemään jotain asioita, ja jaaritellaan puoli päivää vaikka trailerin lastaussillalla, että "tulisitko polle poloinen tänne koppiin, täällä on herkkujakin". Asioita pitää hevosten kanssa käydä mustavalkoisesti läpi, johon kuuluu osana paine ja myötäys (kiitos), jolloin hevonen ymmärtää mitä siltä halutaan ja tätä kautta se myös oppii luottamaan ihmiseen. Oma hevoseni olen ainakin ihan varsasta asti koulutettu näin, ja meillä on tällä hetkellä todella tiivis luottamussuhde ja hevonen ei kyseenalaista pelottavissakaan tilanteissa sitä, etteikö se voisi luottaa minuun etten vie sitä epäreiluihin tilanteisiin. Näin hevosesta kasvaa tasapainoinen ja rento eläin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi veikin jo jalat suustani, eli samoilla linjoilla. Mielenkiintoinen keskustelu ;)

      Poista
    2. Hevosten kanssa makupalat ym eivät muutenkaan toimi samalla tavalla kuin esim koiralle. Kun miettii hevosta luonnossa, ei sen ole tarvinnut tehdä töitä saadakseen ruokaa, vaan kunhan se laskee päänsä alas ja alkaa popsimaan.

      Poista
    3. Heidi sanoi asian todella hyvin! Mä en ole herkkujen ja lahjonnan kannattaja, vaan hevonen oikeasti on sen verta yksinkertainen eläin, että tuo paine ja myötäys koskee oikeastaan ihan kaikkea mitä hevosen kanssa tekee. Jos ei tapahdu toivottavaa reaktiota, lisätään painetta, kunnes tulee oikea reaktio, paine lakkaa. Ja varmana ymmärtää hevonen tämän!

      Kun hevonen pelkää jotain, vaikka postilaatikkoa maastossa, en IKINÄ älä lässyttämään ja kehumaan silittämällä tms. Hevonen ymmärtää "hyyyyyvä reaktio" ja tekee sen varmana uudestaan. En myöskään rupea komentamaan/rankaisemaan.

      Itse yritän olla reagoimatta tilanteessa ollenkaan. Tyynesti vain jatkan pyytämistä pelottavan asian ohi (eli sillä paineella). Jatkan pyytämistä niin kauan, vaikka loppujen lopuksi tulemalla alas selästä ja taluttamalla pelottavan asian ohi, mutta VASTA SITTEN KIITOS JA KEHU, kun hevonen on YLITTÄNYT ITSENSÄ ja pelottavan asian. Silloin se sitä kehua tarvitsee.

      Poista
    4. Mutta mielenkiintoista keskustelua täytyy myöntää! Ei siinä mitään, kunhan säilyy asiallisena ;)

      Poista
  6. Voi huoh.. Nää on taas tällaisia hetkiä, jotka pistää miettimään ja toteamaan; Juuri tämän takia ei voi kertoa kaikkea julkisesti netissä.. Suomalaiset on niin vastarintaisia, ja onhan se toki sieltä ruudun toiselta puolelta helpompi neuvoa ja esittää ammattilaista kaikessa. ;)
    Älä huoli Noora, sait ihan saman vasteen aikaiseksi (ellet paremmankin?), kuin pullansyöttäjätkin - tosin erilaisella toimintatavalla. ;) Ei kukaan ole oikeutettu sanomaan mikä on oikea ja mikä väärä tapa toimia näiden eläimien kanssa.
    Olen itse ihan samaa mieltä sun ja Heidin kanssa - yltiöpäisellä lahjonnalla ja hevosen liialla inhimillistämisellä saadaan usein vain pahaa aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin näin asia ratkottiin ja päästiin jatkamaan matkaa talliin ilman mustelmia :D tavoite saavutettu kun päästiin sisälle.

      Hyvin sanottu tuo viimeinen. Hevosta ei pidä inhimillistää.

      Poista
  7. Tsemppiä teille molemmille sopeutumiseen ja treeneihin, hienolta näyttää Hertan uudet puitteet! =)

    Kivan näköiset suitset teillä, minkä merkkiset nuo ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Eiköhän se pikkuhiljaa :)

      Nuo suitset ovst Hööksistä! En muista nyt mallia ulkoa, mutta hintaa oli alle 100e, ja löytyvät uusimmasta kuvastosta. :)

      Poista
  8. Voi apua! ;) Mä en oo ikinä ymmärtäny näitä makupala-"kouluttajia" kanssa, vaan olen samoilla linjoilla sun ja Heidin kanssa. Mä en halua, että mun hevonen esim. tulee mun luokse vain makupalan toivossa, haluan, että se tulee, koska sen mielestä on kiva tulla MUN luokse, ei porkkanan ;) Se seuraa mua eikä porkkanaa tilanteessa kuin tilanteessa, koska se luottaa muhun eikä vain makupalan toivossa. Mun hevoselle kiitokseksi riittää juurikin joko tuo mahdollisen paineen poistaminen tai äänellä kehuminen ja taputus/rapsutus, kun "tehtävä" on suoritettu. Näin on menty jo yli 10 vuotta ja hyvin on pärjätty ;) Sitä paitsi jatkuva herkkujen syöttäminen on epäterveellistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä pointti! Ei sitä makupalaakaan ratsastaessa anneta, vaan palkkiona on taputus tai vaikuttamisen pois jättö kun tehtävä on suoritettu oikein. Eli paineesta pois! :D

      Tulee hepoillekkin korkea kolesteroli ja verenpaine kun jatkuvasti syynätään herkkuja ;) liikalihavia suurin osa jo kyllä on :D

      Poista
  9. No ma olen kanssa kylla sita mielta etta kokenut ja jokapaikassa ollut hevonen kylla saa luvan kayttaytya, kylla omistaja erottaa onko hevonen oikeasti paniikissa tai ei. Mulla ruunan kanssa sama juttu valilla se temppuilee ja esim. lastatessa otan sitten raipan kateen ja taputan takapuolelle. En myoskaan usko siihen etta koko ajan annetaan nameja kyllahan sen hevosen pitaa erottaa mika on palkinto ja mika ei. Itse annan hyvin harvoin enaa nameja, ratsastuksen jalkeen yleensa pari namia tai jos hevonen tekee jotain oikein hyvin esimerkiksi tulee suoraan laitumelta pois natisti. Nuorelta hevoselta taas ei voi odottaa yhta paljon kuin vanhalta ja kokeneelta. Kylla ne hevosetkin osaavat valilla tehda tikusta asiaa ainakin minun ruuna joka on kanssa ollut joka paikassa, matkaillut ja nahnyt muitakin talleja kuin omansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep niimpä. Nuori ja vieras hevonen on eriasia kuin tuollainen vanha kisakonkari jolla on vielä erittäin vahvat mielipiteet...

      Poista
  10. Onpa mukavan oloinen blogi, jään seurailemaan :)! Olisitko halukas tekemään postausta hevosen lapa edellä puskemisesa. Oma vuokrikseni on juuri tällainen poni, joka osaa men suorana tai sitten juurikin vaan köpöttelee menemään lapa ensimmäisenä :D jotain vinkkiä hevosen rehelliseen taivutukseen ym. :) toinen asia olisi pohkeenväistö, poni tekee aivan moitteettomasti toiseen suuntaan, kuntaas toiseen se ei onnistu millään. Jos joskus iskee inspiraatio niin tässä pari ideaa :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät aiheet, oon niistä aatellutkin kertoa sillä samoja ongelmia tulee hertan kanssa esille jatkuvasti :)

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!